Jak nejlépe řešit vytápění

Autor: Vladislav Ondráček
Datum: 29.12.2011 15:31
uživatel: 108076

Zdravím všechny,momentálně řeším jak nejlépe ( nejlaciněji a nejefektivněji ) budu Náš budoucí RD ( momentálně ve fázi vyřizování stavebního povolení ) vytápět.
Z důvodu nákladnosti plynové připojky jsem omezen pouze na elektřinu.

Bude se jednat o plochu na vytápění cca 410m3.
V projektu je i počítáno s krbem ( respektivě krbovými kamny ).
Topení je řešeno jak podlahové ( Koupelna,obývák,kuchyň,chodba... ) a radiátory ( ložnice, 2x dětské pokoje + žebřík koupelna )

Můj návrh ( pouze z doslechu ) by byl klasický elektrokotel + krbová kamna napojená na akumulační nádrž.

Prosím všechny zainteresované o názor.

Děkuji mnohokrát
Vláďa

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 350   starší >>
Datum: 20.02.2012 13:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108541
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5
dobrý den pane
podobný dům máme a funguje jeho otopný systém od 20.10.201 tj.
k dnešnímu dni 122 zátopů v sazbě D 45d a jeho doplňkové vytápění
tvoří krbová vložka -litinová a ručně vyrobený výměník s měď.trubky
1.5x 26 mm umístěné ,,namotané,, na 200 mm krb.rouře zařezené
do zpátečky k el.kotlu přes samostatné ,,pomocné,,čerpadlo a zabezpečovací systém a to termostat,ruční zapínání čerpadlo,expan.nádržky
doporučuji zabudovat také radiátory do obýváku a kuchyně jako
rezervu v případě poškození podlahovky
spotřeba za 122 dní v NT 5350 kw, VT 312 Kw
spotřeba krb.bryket ,,válce děravé,, 612 ks 6.60 Kč za 1 ks
vytápěná plocha 160 m2 na 25 st.C a garáž 33 m2 vytápěn na 15 st.C tj.,,vytápěn častým chozením ponevadž nám obestavěné
radiátor bryket.válci.
ve spotřebě je započítána spotřeba veškerých sptřebičů a jejich
dost a tvoří příkon za 1 den cca 21-24 Kw

zabudovaná krbová vložka vytápí od 17.00 -23 hod.prostor obyv.p.
kuchyń,chodbu a wc samovolně a přes rozdělovače radiátory mimo
obyváku a kuchyně ,které jsou zastavené
elektrokotel se zapíná ve 3.00 hod. do 6.00 a vytápí pouze podlahovky,které jsou řízeny a nastaveny přes spínací hodiny a termoregulační ventily otvírají cestu na zpátečce u rozdělovače
ranní teplota u podlahy je 26 st.C včetně teploty v prostoru a vydrží
bez jakéhokoliv topení až do večerních hodin tj.17.00 s udrženou
teplotou ,,jižně orientovanou stranu,, na teplotě 25 st.C a pokud mrzlo kleslo to na nějakých 23.5 st.
za vše může pouze dokonalé zateplení a to vnější i vnitřní,podlaha a
dokonalá foukaná izolace ,která je ručně neproveditelná a také náročná
NEVEDU ŽÁDNÉ POHÁDKY ANI HÁDKY ,ALE JE TO PÁNOVÉ TAKTO

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 13.02.2012 18:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
mohu upřesnit? plocha 410m2 nebo kubatura ?
Jaké máte výpočtové ztráty?

Autor: Martin Vejmola
Datum: 13.02.2012 18:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108307
reakce na ...
Dobrý den,
pokud do systému nechcete vrážet miliony, tak je Váš návrh asi ideální startovní řešení.
Možná by pro Vás mohl být zajímavý "interiérový kotel" který vyrábí Verner - oproti krbovým kamnům má tu výhodu, že do výměníku předá více tepla - místnost ve které je umístěn se tolik nepřehřívá a více tepla jde do vody.
Jinka si uvědomte, že topení krbovými kamny je romantické a levné, ale jako jediný zdroj tepla je to přeci jenom dlouhodobě trochu otravující a topení samotnou elektřinou je smrt. (vím o čem mluvím, poslední 3 roky jsem dal za elektřinu přes 110 000 ročně)
Určitě bych proto doporučil, abyste si v domku naprojektoval kotelnu. Teď ji třeba nevyužijete a dáte tam jen technologii (elektrokotel, AKU nádrž, čerpadla, expanzku). Do budoucna Vám to však umožní tam umístit kotel dle Vaší nátury (automat na uhlí, pelety, atd., tepelné čerpadlo, další AKU nádrž - například pro solární články, třeba vám zavedou plyn, nebo nějakým zázrakem zlevní LTO :-)
Nezapomeňte u kotelny zabudovat široký vstup. Pokud ji budete mít přístupnou zevnitř je dobré aby přístup do kotelny byl přes dvoje dveře (prach, zápach).
Dále pamatujte na nějaký "servisní otvor" pro skládání paliva (ideální je přístup v rovině a tím možnost použití paleťáku).
Je vhodné aby prostor byl velký pro palivo určitě na jednu sezonu a byl větratelný.
Nyní tam můžete sušit a skladovat dřevo, do budoucna cokoliv.

Podlahovka je fajn, kromě tepelné pohody získáte také více místa (radiátory v místnosti jsou docela otravující). Nezanedbatelný také není ani snazší přístup k oknům, což je příjemné. Pokud se do toho vejdete cenově, tak doporučuji.

Autor: fut fut
Datum: 15.01.2012 23:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104957
reakce na ...
Dobrý den, abych vám přispěl svým názorem, když už jsem to tu tak zaplevil, musím vám jako stavebník ve fázi interier. instalačních a sanit. prací napsat aspoň tolik...
Pokud zvažujete teplovodní, dejte všude podlahovku. Pokud chcete levnější investici, připlaťte si na izolaci a můžete řešit buď VZT s rekuperací - drahá varianta, nebo přímotop. Řešili jsme finance a nakonec jsme šli do TC, ale byl jsem v jednu chvíli na vážkách, pouze udělat kolektory, (připravit to do budoucna na TC) a podlahovku na elektrokotel + boiler, tak jako to udělal nyní soused. Jenomže, co jsem si uvědomil, když už to udělám a ikdyž za pár korun, bude se mě chtít za 3, 5, 7 let znovu dělat a předělávat? A navíc, když bych to dělal, tak proč né už nyní abych tedy začal šetřit ihned... Záleží na celkové koncepci a hlavně, jak alespoň já říkám, kdo co preferuje. Nevadí vám krb, starat se o dřevo? Nebo udělat malou kotelničku s kotlem a prohnat to přes akuN? Nevadí vám "průvan" - VZT, atd atd...
TC je drahé, ale do novostavby, když řešíte kompletní instalaci topení a TUV, se to o tolik neprodraží, pokud neřešíte přímotopy. To je jediná levná varianta!
Když mi jeden známej vyprávěl o krbu s výměníkem, na ohřev TUV a radiátorů, záloha elektrokotle, v kombinaci s solárama, tak finančně to nebylo nijak levné a především tak technicky překombinované, dle mě!, že bych to, jak zde říká p. Kocina :-), do báráku nechtěl.
V každém připadě bych řešil jakoukoli nezávislou alternativu - tedy krb nebo kamna! Horkovzduch jsme neřešili, jeli zateplená novostavba, vytopíte všechno, kromě TUV
Zdravím a šťastnou volbu.

Datum: 16.01.2012 04:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
......buď VZT s rekuperací - drahá varianta......
ta však řeší větrání, a v novostavbě s ním nepočítáte?
Je to samozřejmně i o komfortu.

Datum: 16.01.2012 10:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den, neřeším. Asi bych řešil, pokud bychom měli jiné parametry. Je to o komfortu, ale taky o uživatelích.. Nevadí mi po ránu a před spaním vyvětrat, a ve frekventovaných prostorech se "větrá samo", včetně digestoře a odsávání kouplny...
Myslím, že i v dnešní době to dělá málokdo, dokonce jsem někde četl, že se od tohoto způsobu v určitém procentu upouští... A je to přece jen "něco navíc", což si kdokoliv kdo počítá každou korunu investice, rozmyslí.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 16.01.2012 10:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Po ránu a před spaním větrat, digestoř, odsávání koupelny = vyhazování peněz oknem.
Pokud na to celé člověk momentálně nemá tak ať si aspoň připravtí VZT potrubí. Rekuperaci dodělá jednoduše až budou.

Datum: 16.01.2012 19:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Digestoř se používá mimo i při vytápění VZT, jestli se nepletu..? Jednak mě od toho odradil projektant hned na počátku projektování a sám v tom opravdu moc kladů nevidím. Jedině v PD, to ano. Když se větrá jak má, není to až takové vyhazování peněz oknem, při TC mě to ale příjde skoro zbytečné.

Datum: 16.01.2012 19:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
V domě kde je požadováno nejmenších ztrát větráním se může použít cirkulační digestoř kde pachy a mastnotu by měli pochytat z velké části filtry a zbytek teplého odpadního vzduchu putuje do rekuperace.

Mohu se zeptat čím vás projektant odradil?
Osobně jsem poznal několik projektantů kteří tomu pramálo rozumí, nehodlají si rozšiřovat znalostní obzory nebo to jednoduše nechápou a právě takoví šíří nesmysly a nedá jim velikou práci odradit člověka který toho ví ještě méně než oni. To že je někdo projektant ještě neznamená že všemu rozumí.

Datum: 16.01.2012 23:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
On ze sebe nedělal experta, jenom tomu rozuměl a povídali jsme si o variantách. Řešili jsme to asi již před čtyřmi roky. Když jsme rozložili na stůl výhody/nevýhody, už tehdy jsem tomuto sysému nepřišel na chuť, když mi popisoval funkčnost. a vše kolem včetně instalace a co všechno se pro to musí udělat..
Zvažoval bych VZT v případě PD, což už jsem napsal, jelikož v takovém případě je jakékoliv otevření dveří a projití např. do garáže nežádoucí ( to přeháním ). Pasiv je dle mého názoru na něco podobného stavěný, ale volil jsem právě "takové to normální užívání". Navíc máme psa, nevíme kdy si vzpomene a vyletí ven, pak zase zpátky, apod. A bude vyvětráno :-)
S naakumulovaným teplem ve zdivu a podlah. topením toto snad nemusím řešit..

Datum: 16.01.2012 23:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No už jsem se také setkal s takovým názorem a výkladem lidí co tomu jak píšete "jen rozumí". Někteří dokonce při odborném výčtu kladů ale hlavně těch strašlivých záporů nedokázali správně vyslovit slovo rekuperace.
Obyčejný člověk co tomu absolutně nerozumí potom z takového výkladu nabyde přesvědčení že v domě s rekuperací se nesmí ani otevřít okno protože je to potom úplně špatně. A že vlastně by ho to při životě v domě strašlivě obtěžovalo. Ano to je docela běžná praxe.

Datum: 17.01.2012 10:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Máme ji v podniku, pokud jede na třtinu výkonu není to až tak znát, ale od poloviny nahoru je prostě průvan. Není to nic co bych v domě chtěl, ikdyž opět zdůrazňuji, že v jiném komceptu domu bych ji řešil a čerstvý vzduch téměř 24 hod je opravdu komfortní. Nevím jak ale i přes léto... to funguje s klimatizací že?
Filtry, rosení, všude roury :-).
Proto to diskutujte s někým kdo o tom uvažuje... Já ne.

Datum: 17.01.2012 11:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
fut fut co máte v podniku?
bylo by dobré používat vhodné názvosloví.
vidím, že možná máte v tom trochu nejasno, neboť
pokud se bavíme o stejném tak nemůže být průvan.
Pokud je něco blbě naprojektované, nebo blbě namontované, neseřízené tak dejme tomu.
A klimatizace? - to je úprava vzduchu - teploty, vlhkost,..
Zřejmě jste měl na mysli chlazení vzduchu. Samozřejmě jde také udělat, ale to není rekuperace.

Datum: 17.01.2012 13:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
fut fut je nejspíš ovlivněn né příliš kvalitním výkladem projektanta a zkušeností s něčím co má v podniku co nemusí být zrovna rekuperace a nebo je třeba špatně navržená, zrealizovaná a nebo provozovaná. Má v tom nejasno jak píšete a asi nechce rozsvítit.

Autor: petr kocina
Datum: 17.01.2012 14:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
to si snad oba delate srandu ne??
kazdej kdo podle vas nesouhlasi s vasemi zavery tak je napadnete?!?!?
podle spolku rekuperaci nemam - neni totiz funkcni - presto bych nemenil.
rozhodne nebudu dehonestovat nazor pana Futa - na tyto veci jsou tu jiny odbornici vcetne vas obou - zrejme jste na stavebnictvi silne zaintereosovani,tak doufam,ze jste si prectil dnesni clanek CINA preradila na nizsi rychlostni stupen :-)
nepredpokladam,ze by vam dosli dusledky.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 17.01.2012 14:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
kocinijoudo, """ důsledky došly""" a že by čína nějak záměrně přeřadila a ještě na nižšší rychlostní stupeň, by bylo skoro plánované utlumení jejich vzletu. asi nepřeřadila, prostě to je normální cyklus. dochází dech. sinusoida joudo, jestli tedy víš, co to je. a tvoje rekuperace je takový komín, jak jsi psal vedle, tak co na komíně chceš naměřit? pana futa futa nemusíš ochraňovat, on se ubrání sám. on není takový kocinijouda jako ty.

Datum: 18.01.2012 00:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Kopřiva nechci, protože mně to nezajímá, snad jsem to již chápavě vysvětlil a pánové i ostatní - líbila se mi reakce pana Kociny, měl jsem totiž při čtení právě ten pocit -, snad zde nebudete někoho kvůli tomu peskovat a znásilňovat "uživatelské rozhodnutí..."
Naopak získává opět body můj projektant, vyložil karty na stůl a nechal na mě ať si vyberu - vybral jsem plyn ( pod tlakem otce, tchána a protože to mají 80% lidí v ulici a také protože mám s tímto uživatelskou zkušenost ) líbilo se mi však TC, které dva roky na to, při realizaci topení, zvítězilo. Neumím si představit takový nátlak od projektanta...
Já se taky snažím leckomu někdy něco vysvětlit, ale pokud mu stačí to co chce, tak proč ho nutit k něčemu co pro něho nemá význam..? Tak mi vysvětlete jak co funguje! a neptejte se laika JAK to funguje, nebo co my vlastně projektant říkal a neříkal, mě to připadá jako švejkárna.
Není to o tom, že by ostatní měli okamžitě "pochroumaný" názor. Myslím, že to tu píšu dost jasně, selsky a prostě. Každý normální to pochopí a dívím se vám doktorům - pokud už nejste zde pacienty, že to nechcete chápat. Já vám nic nevyvracím, naopak říkám ANO, ale do mého konceptu a nastavenému užívání, to považuji za zbytečnou investici a starosti navíc.. Pokud mi to navíc někdo udělá, protože ještě na toto již sílu nechci plýtvat. Stačí co řeším nyní - a to nejenom kolem domu. (Kdybych vám to napsal popadá vám brada.) A času mně taky moc nezbývá, do té stavby doufám.
Mimochodem pokud bych chtěl, jaký je rozdíl tedy v rekuperaci navržené, realizované a nebo provozované, jak jste napsal? Dejte si prosím tu práci to vysvětlit! Jaké jsou koncepty nebo systémy? Jaké jsou rozdíly? V čem? Jak každá funguje? To co jsem napsal je jasné každému a vy jen kalíte vodu v rozčeřené vodě. Protože jsem asi nejspíš ovlivněn spousty aspektů - projektant, v práci to máme nejspíš špatně navržené, špatně udělané a NAVÍC to ještě vlastně špatně používáme... Hm, tak to jsem se dostal do pěkné nemocnice.. nevím jen kdo je doktor, kdo co léčí, a jak bude léčba vypadat..., nejhorší je že mám pocit, že žádnou nepotřebuji, ale pořád mi někdo vnucuje nějaké kapky...
A opět, neberte si to osobně, jen diskutujeme zatím o h.v.u.

Datum: 18.01.2012 09:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Napsal jste:"Mimochodem pokud bych chtěl, jaký je rozdíl tedy v rekuperaci navržené, realizované a nebo provozované, jak jste napsal?"
... to je celkem divná otázka nemyslíte? Nejspíš jste asi nedokázal pochopit obsah toho co jsem psal. Ale jestli to opravdu chcete. Navržená je taková která je od projektanta zatím na papíře, realizovaná je ta co je již nainstalovaná a provozovaná je ta co se provozuje.
K tomu jen dodat že navržená může být dobře ale i špatně, nainstalovaná může být také dobře i špatně a provozovaná může být také dobře i špatně. To co jste popisoval že máte v podniku může být jedna z těch špatných možností a nebo kombinace všech.
Pokud je rekuperace a nebo jakýkoliv celek VZT funkční tak že uživatel pociťuje průvan či jiné nedostatky tak je právě něco špatně. Pokud je vše dobře uděláno tak o tomto nesmíte ani vědět. A to platí i s topením a vším ostatním.
Nic vám rozhodně nehodlám vnucovat. Jen jsem nemohl nechat váš příspěvek bez reakce když píšete věci kterým zjevně nerozumíte. Že vám projektant vyložil na stůl karty je od něj sice hezké ale ty karty ještě nemusí být správné, správně vyložené a vy je ještě nemusíte správně pochopit.

Datum: 18.01.2012 09:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak divná, jak divně jste ji právě vysvětlil, proto jsem se tak ptal.
Přijeďte mi teda udělat VZT která nám nebude dělat průvan! Pardon, nemyslím jen průvan, ale čeření vzduchu a podobné "anomálie" které pociťujete, vždyť víte o čem hovořím!
Mě se nelíbyla instalace, fungování a nevěřil jsem, že by to bylo dostatečné vytápění pro naši TZ.
Kdyby jste pořád neuváděl že můj projektant je vlastně osel který ničemu nerozumí a já ještě větší, asi bych vám lecos věřil, takhle mám pocit, že osla děláte i ze sebe.

Datum: 18.01.2012 10:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Milej pane. Já jsem vám jen uváděl pouze kde všude může vzniknout a být chyba a věřte že jedna z těch možností to může být. To že se kvůli tomu cítíte jako osel je věc jiná a tak jsem to určitě nemyslel.

Napsal jste:"Mě se nelíbyla instalace, fungování a nevěřil jsem, že by to bylo dostatečné vytápění pro naši TZ." ... Opět mně přesvědčujete že sám vůbec nevíte o čem mluvíte a co vlastně chcete nebo nechcete. Rekuperace neslouží k vytápění !!!

Kdybych stál o zakázku dělat vám VZT, jakože nemám, tak bych rozvody dělal rozhodně tak aby se celkové množství vzduchu dodávaného do prostoru rovnoměrně rozdělilo do vhodně umístěných distribučních elementů a hlavně do správného počtu tak aby výsledné množství a rychlost vzduchu z jednotlivých bylo takové aby to nebylo rušivé. Další podstatnou věcí je potřebný výkon ventilátorů, jimy dodávané množství vzduchu a správný návrh vzduchovodů. Ale dál to rozvádět stejně nemá cenu protože vy máte nejspíš naprosto jasno.

Datum: 19.01.2012 00:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jako stavebníka a i jako uživatele ( především oslího rozumu ) by mě vážně nenapadlo, že chyby se může dopustit navrhovatel, montovatel a potažmo uživatel... Kdo jiný asi že?
Já se sice jako osel necítím, ale pro váš klid klidně, já tomu opravdu nerozumím, ale jedno mi je jisté, že jste krom toho posledního odstavce nic konkrétního nevysypal, a jen se zde zbytečně dohadujeme o ničem. Já jsem zkrátka tuto variantu zavrhl jako zbytečnou, a vy mě - samozřejmě v rámci veřejné diskuze - chcete přesvědčit, že jsem se rozhodl špatně. Kdo zvolil kamna na tuhá udělal špatně? Nebo kdo si nepořídil centrální vysavač? Dal dvojskla místo trojskel? Neudělal si studnu a já nevím co všechno..? Protože tomu prostě nerozuměl, byl zabedněný, někdo mu podal špatné informace, nemá ty pravé zkušenosti a nenechá se holt přesvědčit - zkrátka osel.
Nevím kolik různých druhů, respektive systémů, je VZT...
Když vám však píšu, že jsem odpojil ohřev VZT ( tak asi máme zdroj tepla jiný než ze VZT ) a přemýšlel nad rekuperací, tak asi vím CO je rekuperace, ( ono v mrazech sedět pod přívody bez rekuperace NEBO vyhřívání, není opravdu moc příjemné )samozřejmě že rekuperace netopí, to mě máte opravdu za osla! Ale například do PD bych volil vytápění VZT s rekuperací, nic víc. Já nestvěl PD ale "uživatelsky volnější NED". Je to opět špatně?
Když se vrátím k průmyslové VZT, NELZE kapacitně už jen na požadavky hig. norem udělat VZT tak, aby fungovala jak píšete, tedy abych průvan, či čeření vzduchu necítil. Pokud ANO, přijeďte! a zde se veřejně prohlásím za osla, zaplatím vám cestu, oběd a pohoštění, ale zakázku vám zaplatím až po instalaci! Pokud bude vše splňovat a nebude čeřit vzduch a dělat "průvan", zaplatím vám 1,1 násobek vaší ceny!!!
Pokukud ne, prohlásíte se za osla vy, a VZT tam necháte, nebo vrátíte do původního stavu.
??? Ať už se nehádáme...

Datum: 19.01.2012 00:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Když se vrátím k průmyslové VZT,
Vy tvrtdíte, že NELZE kapacitně už jen na požadavky hig. norem udělat VZT tak, aby fungovala
podle čeho usuzujete?
Prostě se musí podle norem uděělat a pak nesmí způsobovat průvan !!!
a na to nemusím k Vám jezdit, ale spočítat u stolu

Datum: 19.01.2012 09:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Aby fungovala bez těch nepříjemných pocitů.
Místnost je daná, spočítáno bylo několikrát, jde tedy pouze zřejmně o rozložení a nastavení "vpustí a výpustí" - tedy samotného potrubí. Já opravdu nechápu, jestli to myslíte vážně. Byl jsem u kolegy, rok stará VZT s rekuperací, stála tuším půl mio, když ji dá na plný výkon, stejně nestíhá odvětrávat a stejně dělá nepříjemné čeření, které pocitově není příjemné.

Datum: 19.01.2012 10:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
samozřejmě, že to myslím naprosto vážně.
O tom jestli je něco zkurvené nerozhoduje kolik to stálo.
můžete napsat co nestíhá odvětrávat?

Datum: 19.01.2012 19:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak jste génius a já mám zkurvenou VZT. Všechny čtyři firmy jsou na h...o, včetně projektantů, kteří mi potvrdili, ( a ostatním jinou navrhli ), že jinak to NELZE, tak toho asi necháme...
Nezlobte se ale přece jen mám důvěru v lidi, kteří tu byli, shlédli a se mnou to konzultovali...

Autor: Mir Pol
Datum: 19.01.2012 20:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
Zajimalo by me, co shledli, aby usoudili, ze pro vas neni VZT vhodna - to me tedy hlava nebere.

PS: prece jen me neco napada - jedna se o (stary/hodne nekvalitne postyveny???) dum, ve kterem se pohnou zaclony, kdyz venku foukne vitr - u takoveho domu nema skutecne VZT smysl.

Datum: 19.01.2012 20:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vůbec mě o to nejde a už mě to nezajímá, proto i pozbívám chutě stále něco vysvětlovat, oni neusoudili že není vhodná, oni konstatovali, že zkrátka nejde udělat VZT, jak popisuje pan Šalý, tedy bez čeření a "průvanu", což není jen u nás, navíc to popisuje i p. Kocina, jelikož v zimě je to velmi nepříjemné, chtěli jsme rekuperaci, bylo tam nezávisle několik firem - i na přdělávku při rekonstrukci, nikdo by to neřešil jinak ani nenaprojektoval... A už dost!
Proč nečtete větve vlákna celé, to mi taky hlava nebere, aby jste věděl o co vlastně jde...
Ale jak říkám, mě o to nejde, takže nejlépe tuto debatu ukončit!

Datum: 19.01.2012 20:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
samozřejmě že bez čeření nejde , psal jste průvan, nyní "průvan". definujte.
Jinak to je s Vámi o ničem.
Jinak jste neodpověděl čeho se týká. Pokud stodoly tak tam opravdu fouká.

Datum: 19.01.2012 23:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Co je to smrad a "smrad" ? Já nevím jak mám vyjádřit své pocity ve slovech psaných! Nechci to zveličovat, proto jsem volil později uvozovky, aby neměl nikdo pocit že tu fouká jak na Sněžce.
Prostě to je nepříjemný, ve stodole bych VZT asi nepotřeboval viďte pane protože bych měl ten samý pocit !!! :-), takže jsem tu opravdu pro osla ?
Začínáte se mě líbit čím dál víc, ale jelikož tato debata už směřuje úplně jinam, rád bych ji kvůli zakladateli vlákna ukončil.
Nikomu domácí VZT nerozmlouvám, naopak bych ji i v některých případech doporučil, NIKOLI však pro toho, kdo by se chtěl v obýváku cítit jako ve stodole, že v jednom koutě mu fučí dovnitř a na druhém konci ven.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 20.01.2012 06:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Vážený pane, pro jistotu jsem si celé vlákno přečetl dvakrát. Výměna vzduchu v místnosti se děje buďto samovolně - netěsnými okny a dveřmi nebo strojně. V každém případě se vzduch čeří a někudy musí přicházet i odcházet. Vaše tvrzení, že při strojním větrání musí docházet k průvanu prostě není pravda. Otázkou je co považujete za průvan, čeření a podobné jevy a co už ne. Správně navržená vzduchotechnika má zajistit přívod a odvod vzduchu v požadovaném množství a takovou rychlostí, aby při běžném provozu nedocházelo k pocitu průvanu. To se zajišťuje správným množstvím a velikostí výdechů a také jejich umístěním. Samozřejmě, že když takové zařízení pustíte naplno a pokud jeho výkon je větší, než požadovaný při běžném provozu, asi proudění pocítíte. Při běžném provozu by uživatel pocit průvanu mít neměl. V případě, že je vše správně navrženo nainstalováno a provozováno a přesto máte pocit průvanu, je pouze jedna možnost- jste na proudění citlivější jedinec a opravdu pro Vás není vzduchotechnika úplně vhodná.

zobrazuji 1 - 30 z 350   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.