Stará Destila a pokojový termostat |
Autor: Martin Ptáčník Datum: 29.12.2011 21:11 | uživatel: 108080
| Dobrý den, prosím o radu: tchán má údajně 18 let starý plyn. kotel Destila DPL 18 (hnědý), žádnou dokumentaci k němu. Nemáte někdo schema nebo praktickou radu jak zapojit PT? Mám volný PT10 od Elektrobocku. Nyní kotel vypíná starý termostat s kolečkem na zdi, vypíná celý kotel. Topí to hrozně, nepřesně a s nízkými teplotami vody. Představuji si, že teplota vody v kotli by byla řízena kotlovým termostatem a pokojový termostat by spínal oběhové čerpadlo. Jedná se o původně samotíž s vloženým čerpadlem Maior. Vzadu na kotli je jakýsi veleteploměr se dvěma jazýčky a nastavovacím šroubem, nevím so se tím nastavuje. Ono vůbec z toho kotle jde různých kabelů. Případně dodám foto, ale, nejezdím tam každý den. Problém je jen v té regulaci, jinak kotel šlape bez nejmenších problémů a o výměně nechtějí stařečci ani slyšet. Jsem vděčný za jakoukoli radu, děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Ján Orolín Datum: 01.01.2012 21:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100358 reakce na ... | Ja som už túto schému na tomto fóre niekomu preposielal a ak ju najdem niekde uloženú veľmi rád Vám ju pošlem.
|
|
Autor: Lubomír Picka Datum: 01.01.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108107 reakce na ... | Schéma by mělo být někde nalepené na kotli, buď na dvířkách zevnitř nebo na krycím plechu elektro. Ze zadu ve vrchní části kotle je jímka na termostat ovládající čerpadlo, pokud má ten váš veleteploměr kabel k čerpadlu tak to bude asi ono. Jediná možná regulace je tam termostat zepředu který v teplejším období se dá snížit aby radiátory tolik nehajcovaly.
|
|
Autor: Martin Ptáčník Datum: 31.12.2011 20:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Zatím děkuji všem přispívajícím, vyzkouším, nafotím a dodám sem. Všem veselého Sylvestra, šťastný Nový rok a vše nej v novém roce.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.12.2011 23:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý den. Kotel Destila DPL 18 má výkon 18 kW. Starý termostat s kolečkem nahradíte jednoduše tím Vaším termostatem, protože oba dva mají pouze funkci spínání, čili vedou tam 2 dráty. Jiná věc je teplota topné vody. Ta vůbec není závislá na tom prostorovém termostatu, ale na nastavení kotlového termostatu. A zde bych si typoval, že tam za kotlem je temostat, kde se ta vypínací teplota nastavuje knoflíčkem a jsou dvě možnosti. Buď je ten termostat kaput, nebo někdo s ním pohrál a nastavil nízkou teplotu. Takový nějaký by tam asi mohl být. Další možnost je, že za kotlem máte nainstalován čtyřcestný ventil, na kterém se nastavuje směšování topné vody. Na něm by měla být stupnice a tam by stačilo s tím pohnout směrem k teplejší vodě. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Martin Ptáčník Datum: 30.12.2011 23:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Děkuji za reakci. Je to tak, jak říkáte s tím, že vzadu není ani čtyřcesťák, ani termostat tak, jak bych ho znal (jsem laik). Je tam jen za hrozná bambule se dvěma jazýčky, z nichž jeden se nastaví šroubovákem na teplotu dle stupnice a druhý ho dohání, neumím to lépe popsat, jak budu moct, přihodím foto. Jenže pokud je to kotlový termostat, pak nevypíná a kotel běží pořád. Vypne ho až prostorový termostat. Já jsem už ten PT10 přehodil a nastavil na den 22st. , noc 19st, ale buď pracuje s jinou hysterezí nebo nevímco - možná je to o zvyk, každopádně mi tchán volá, že je to nanic, radiátory jsou buď moc horké nebo studené. Proto jsem sháněl to schema nebo tipy na zapojení, abych se připravil, až je zase navštívím.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.12.2011 23:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Tím, co jsem Vám napsal, mé chabé znalosti končí. Sorry. Možná se najde někdo, kdo to má v malíčku. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 31.12.2011 09:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Radiátory jsou vždy buď horké nebo studené. Já to tak mám taky. S tím nic nenaděláte. Doteď mu to jistě cyklovalo v relativně krátkých intervalech - v řádu několika desítek sekund, proto se mu radiátory zdály příjemně konstantně vlažné. Jenže tak vysoká četnost cyklování kotli škodí a projevuje se to neblaze na celkové účinnosti. To ať jsou ty cykly radši řádově delší, i kdyby radiátory měly v přestávkách schládat do studena... Ano, a ten termostat mám taky. Resp. mám bezdrátovou variantu BPT10, ale pajšl je skoro stejný (vyjma bezdrátové čáasti samozřejmě). Není špatnej, ale vadí mi na něm, že má hysterezi natvrdo 0,5st.C (regulační rozpětí je pak cca 2násobek) a to je dle mého již příliš. Kotel nestačí dohřát toto teplotní rozpětí na jeden zátah, musí si 1-2x zacyklnout. Tu hysterezi bych potřeboval tak 0,3, možná 0,2st.C. S hysterezí 0,5st.C teplota fluktuuje +-0,5st.C. U vyšších modelů Elbocku (20tka a 30tka) již lze výši hystereze nastavit uživatelsky, tj. menší.
|
|
 | Autor: Lukáš Švinger Datum: 01.01.2012 20:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100847 reakce na ... | "Radiátory jsou vždy buď horké nebo studené" Nesouhlasím, že se s tím nedá nic dělat. Dá. Buď jak píše pan Lukáš použitím vyšší řady termostatů s možností nastavení hystereze na cca 0,2 K, ale spíše aktivací PI regulace, která bude eliminovat velké kolísání teploty vody a tím teplotní diskomfort. Druhá možnost je vrátit zpět "termostat s kolečkem" neboli REGO. Tento elektro-mechanický termostat, pokud je v pořádku, bude udržovat teplotu v místnosti s mnohem větší přesností a pocitem komfortu, než elektronický termostat s hysterezí +-0,5K. V REGU je navíc regulační prvek (trimr), kterým lze nastavit velikost kladné zpětné vazby, která vlastně vytváří efekt PI regulace. Z výroby bylo vždy nastaveno na max. což způsobovalo zbytečně velmi krátký cyklus (VYP+ZAP). Doporučuji nastavit tak, aby cyklus kotle byl 15-20 minut. Tomu přibližně odpovídá vytočení trimru do 1/3 rozsahu od maxima (musí se to vyzkoušet).
|
|
Autor: Petr Lukáš Datum: 30.12.2011 18:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | To je blbě. Ovládání čerpadla podle termostatu vám bude k prdu. To není kotel na uhlí. Ten kotel musí mít zkrátka regulerní vstup na termostat, jinak je to o ničem. Že to topí s přestávkami a s nízkými teplotami vody (tj. kotel tzv. cykluje)? A čemu se divíte? Mně to taky tak topí... Ten kotel má zcela jistě výkon kolem 25kW a nelze ho výkonově modulovat (to umí až moderní kotle, kdy lze modulovat od cca 20% do 100% nominálního výkonu) - přičemž tepelné ztráty objektů jsou často v řádu několika málo kW. Bez přestávek v topení byste z toho baráku měl brzy saunu a z číselníku na plynoměru ventilátor.
|
|
 | Autor: Martin Ptáčník Datum: 30.12.2011 20:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Díky za reakci, ale můj problém to neřeší. Uvítal bych schema kotle nebo tip na zapojení. Doma mám Viadrus G42 Eco přesně s tímto zapojením, na regulaci výkonu nesahám (často) a funguje perfektně tak, jak jsem popsal. Že bude kotel v této soustavě cyklovat chápu, ale proč je regulace pokojovým termostatem přes čerpadlo blbě ne.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 30.12.2011 21:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Pokojový termostat je proto aby každému zdroji tepla bez výjimky "řekl dost", už nechci ani kapku tepla a tím pádem jej musí nemilosrdně odstavit z provozu. Odstavit pouze oběhové čerpadlo moc nepomůže u částečně samotížného systému, vody horká půjde nějakým oběhem i nadále ale začne se přehřívat a dokud jej neodstaví tepelná pojistka kotle, tak zbytečně budou odcházet horké spaliny do komína. Provoz tohoto typu kotle musí být značně neefektivní a při častých startech dvojnásob. Vždy se tam do komína odvětrá hodně tepla z masy kotle a vody. U moderních závěsných kotlů výměník má asi 1,5 kg hmoty a tak 1,5 l vody. Z toho se do komína moc neztratí při odstavení, navíc pracují s nízkou teplotou vody.
|
|
| |
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 31.12.2011 10:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | U toho termostatu je návod, jak ho zapojit na 2vodič. Zapojí to dle něj i naprostý debil. Je to tam i s fotkama. Pokud již návod nemáte, tak je na stránkách výrobce termostatu.
|
|
 | Autor: Martin Ptáčník Datum: 31.12.2011 10:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Dobrý den, děkuji za reakci, ale je mimo.Problém není v zapojení termostatu na stávající vodiče, ale ve správném zapojení na kotel. Proto pořád sháním schema správného zapojení regulace systému staré destily DPL18
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 31.12.2011 11:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Smím-li se zeptat. Co rozumíte pod pojmem regulace toho kotle? Nebo jak by jste si ji představoval.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 31.12.2011 11:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Ten kotel má 2 regulační polohy. Když jede, tak dává 18 kW, když nejede tak dává 0 kW- čili ode zdi ke zdi. Já ho mám u bráchy a aby se to dalo nějak regulovat i teplotou topné vody, tak je tam ten čtyřcestný ventil, který se ručně nastavuje do nějaké teplotní oblasti, kterou si měníme podle venkovní teploty. Jiná regulace tam není. Když se to bude regulovat jenom prostorovým termostatem, tak to bude probíhat přesně podle popisu majitelů - čili od radiátory horké, až po radiátory studené. A to tak dlouho, než vychladne i vzduch a sepne prostorový termostat. Ten kotel prostě výkon modulovat nenaučí nikdo a je úplně jedno, jaký se použije PT. Jedinné vylepšení je možné vřazením toho čtyřcestného ventilu. To se zreguluje teplota topné vody. Ale cyklování to neodstraní. PS. Ještě je možné ten čtyřcestný ventil ovládat servopohonem podle venkovní teploty, ale to je snad lepší koupit kotel, který umí modulovat. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Martin Ptáčník Datum: 31.12.2011 13:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Dobrý den. Už jsem z minulých příspěvků pochopil, že nelze ovládat v takto daném systému Prostorovým Termostatem přídavné cirkulační čerpadlo, ale PT musí ovládat spouštění kotle tak, jak je stávající zapojení, proto je ten můj prvotní záměr pasé. Regulací rozumím děj, kdy bude kotel spínán pomocí PT tak, aby v referenční místnosti byla alespoň přibližně držena požadovaná teplota a jako bonus aby kotel nepracoval s výrazně nízkými nebo naopak vysokými teplotami. Jak píše pan Láďa, kterému mimochodem děkuji za příspěvky k tématu, to druhé by asi řešil směšovací čtyřcesťák. To první jde se stávajícím zapojením obtížně. Jestli jsou radiátory aktuálně teplé nebo studené je mi opravdu šumafuk, pokud budou dostatečně pružně reagovat na okamžitou teplotu v místnosti. A protože se mi to zdálo od počátku řešeno špatně, chtěl jsem získat schema kotle, schema doporušeného zapojení všech komponent příp. tip, jak to pořešit. Viz můj prvotní dotaz ve vláknu.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 31.12.2011 14:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | "Ještě neházet flintu do žita". Říkal jste, že tam za kotlem něco máte a dodáte foto. Váš kotel umí dva stavy a to topit naplno nebo stát a proto se musíte alespoň trochu tomuto stavu podřídit. Žádné směšování za kotlem nepomůže, jenom situaci zhorší, protože v tom malém okruhu se voda ještě rychleji přehřeje. Vy se musíte snažit co nejrychleji a co největší množství vody dostat z kotle do radiátorů (třeba vyšší rychlost čerpadla) a pak k tomu případnému přehřátí dojde pomaleji a určitě nebudou radiátory vlažné. Za tímto účelem je ale se dobré přesvědčit, zda hodnota teploty výstupu vody není tím nepopsaným zařízením příliš omezovaná a snažit se to nastavit na co nejvyšší hodnotu. Pak roli odstavování možná převezme pokojový termostat a kdyby měl stavitelnou hysterezi tak vyzkoušet nějakou malou aby teplota moc nepřebíhala hodnotu žádanou.
|
|
 | Autor: Martin Ptáčník Datum: 04.01.2012 09:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108080 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý den, přidávám foto onoho regulátoru /teploměru/ umístěného vzadu na kotli. Snad to někdo identifikuje a vysvětlí funkci.
|
|
 | Autor: John Denver Datum: 04.01.2012 16:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100008 reakce na ... | Hmm...jedna se o klasicky KONTAKTNI teplomer vyroby byvale Metry Sumperk, kontakty 1-1, proudova zatizitelnost kontaktu byla tusim pro AC 250V asi 50mA, takze tak akorat na spinani solenoid. ventilu pro atmosfericky plynovy horak v tomto kotli pouzity. Lze doporucit nahradu...pokud by zlobil...za vyrobek ZPA Ustin/L, typ DTR 120 ev. novejsi ekvivalent, s odpor. cidlem Pt100. DTR je podle delky kabelu k cidlu montovatelny kdekoliv podle potreby umisteni. Asi tak... Jo..a jeste k te regulaci. Tento teplomer zrejme nema regulacni funkci, slouzi jako blokacni pri moznem prehrati kotle, a mel by proto byt trvale nastaven na cca 80 st.C. K regulaci teploty topne vody pak vyuzit prostoroveho termostatu REGO, s upravou zpetne vazby jak popsano v jednom z prispevku, ALE pro plynulou regulaci teploty topne vody asi nebude vyhovovat. K tomu lze s vyhodou pouzit regulator KOMEXTERM asi typ PA 05, s venkovnim cidlem TA a cidlem topne vody TV, ktery je schopen primo ovladat ZAPúVYP solenoid. ventil horaku. Vyrobce regulatoru lze najit na Netu, viz nazev regulatoru. To bych pro dany pripad povazoval za optimalni...
|
|