IPSE

Autor: Milan Černohorský
Datum: 29.12.2011 23:52
uživatel: 108085

Mám kotel DAKON IPSE, kde dochází k zablokování kotle - kotel normálně topí, po dosažení nastavené pokojové teploty protorovým termostatem teploty vypne (stejně tak při nastaveném čase k topení), čerpadlo postupně doběhne, pokud v následujících 5 - 15 minutách chci kotel spustit např. odběrem teplé vody dojde k zablokování kotle, musím počkat i 20 minut než klesne teplota na kotli na cca 32 stupňů a pak lze kotel opět bez problému spustit, opakovaný odběr teplé vody znamená opět zablokování kotle.
Děkuji předem za radu.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Milan Černohorský31.12.2011 09:02
Pavel Šebek30.12.2011 16:20
Milan Černohorský30.12.2011 11:34
Milan Černohorský30.12.2011 11:27
Pavel Šebek30.12.2011 00:51

Datum: 30.12.2011 16:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104777
reakce na ...
Pokud je to tak, bude potíž v plynové armatuře změřil bych napětí na cívce pak už jen otázka zda se dá opravit pokud teda opravdu nejde plyn.

Datum: 31.12.2011 09:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nemyslím, že problém je v plynové armatuře. Problém asi souvisí s ionizační elektrodou, případně vyhodnecením informace z ionizační elektrody. Tyto potíže jsou dlouhodobějšího řádu a okolní servisáci si s tím neporadili, na ten problém "jsme si zvykli" kotel funguje jinak normálně.
Po výměně ionizační elektrody kterou jsou udělal už je to nějaký rok problém krátkodobě zmizel a vrátil se zpět a pak jsem vyzkoušel a dnes jsem si to potvrdil, že po očištění ionizační elektrody jemným mosazným kartáčem kotel funguje zcela ok, to se po několika dnech a asi opalu elektrody vrátí zpět do popisovaného stavu, takže se domnívám, že problém je ve vyhodnocení informace z ionizační elektrody.
Rovněž si nemyslím, že problém souvisí s celou plynovou jednotkou, protože ta byla před několika lety vyměněna a problém byl i na předchozí - spíš ten problém předchozí zničil.
Je to asi zváštní, ale nějak jsme se s tím naučili žít a občas se to pokouším někudy řešit - teď přes toto fórumm které jsem našel.
Díky za věnovaný čas.

Autor: Pavel Šebek
Datum: 30.12.2011 00:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104777
reakce na ...

Dobrý den. Chtělo by to víc info . např. stáří kotle , fungoval vždy normálně , došlo k nějaké změně , nastvení atd. ?

Datum: 30.12.2011 11:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za reakci, kotel je rok výroby 1999, nic se na kotli neměnilo, nenastavovalo v poslední době, mimo pokusu o odstranění závady výměnou ionizační a zapalovací elektrody.
Možná, že jsem v prvním příspěvku nepopsal situaci úplně správně, ale zjednodušeně takto - v období kdy se netopí, pouze TUV - kotel je studený, pustím TUV, normálně nastartuje po ukončení ohřevu TUV, např. za dvě minuty pustím TUV znovu, kotel zapálí ionizační zapalováček, ale nespustí hořák, dál jiskří zapalovací elektroda a cca po 10-15 sek. se kotel "zablokuje" - při zobrazení chyby jsou tam dvě vodorovné čárky, až po ochladnutí kotle, cca 20 minutách lze kotel opět bez potíží zapnutím TUV spustit, v tom čase nenastartuje ani na topení. Stejně to funguje při ukončení topení a pokusem o jeho znovu spuštění, nebo spuštění TUV dříve než kotel vychladne na cca 32 stupňů na ukazateli teploty.
Zapalovací elektroda a ionizační elektroda byla vyměněna, ale nemělo to vliv.
Děkuji za pomoc.

Datum: 30.12.2011 11:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ještě jsem chtěl doplnit, že při tom pokusu o zapálení hořáku, po zapálení ionazačního zapalováčku, v plynové armatuře cvakne, zobrazí se symbol hořáku, ale nedojde ke spuštění a pak následuje to jiskření.... a nakonec signalizace blokace kotle

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.