Autor: Laďa Jaskva Datum: 30.12.2011 14:54 | uživatel: 100179
| Pour feliciter 2012. Tímto všem, čili i babičce, i kocinimu přeji v Novém roce, který tentokrát pro změnu začne 1.1.2012, hodně zdraví a zdraví a zdraví. Pevné nervy, rychlé stvaby, laciné nákupy drahých materiálů, skvělé plány, velmi laciné pozemky a také co nejmenší spotřeby energie. Není potřeba se honit za přeludem, jako to zde činí mistr kouzel. Stačí se soustředit na přípravu, realizaci podle připravených podkladů a hlavně dodržet finanční plán. Takže každému přeji, aby dům dokončil, aby se nastěhoval a dlouho v něm bez problémů spokojeně žil až do smrti. K tomu Vám dopomáhej Bůh, TZB a všichni jeho účastníci. Hodně štěstí. S pozdravem Laďa
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Vladimír Motl Datum: 30.12.2011 15:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100066 reakce na ... | Díky za přání a přeji i Vám, jen by mi moc pomohlo, kdybyste pro mne k tomu výčtu dopomáhání mohl ještě přiřadit informaci jak moc se liší VO dodavatelská cena zemního plynu od ceny pro domácnosti a MO. Píšete občas do rubriky topení a mohl byste to vědět.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 31.12.2011 12:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Netuším, proč bych se zabýval VO cenami a srovnáním s cenou pro domácnost. Já plynem neobchoduji a nezbývá mě nic jiného, než zaplatit tomu dodavateli tolik, kolik si řekne. A říká si pořád víc. Takže jsem zateplil barák, aby mě to tak nebolelo. A mám dojem, že pro maloodběratele není šance do toho stoupajícího cenového procesu nějak účinně zasáhnout. Takže sorry, nevím. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Vladimír Motl Datum: 31.12.2011 15:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100066 reakce na ... | Bojujeme tady ve městě s dodavetelem centrálního tepla, který zvýšil cenu o 14 % a argumentuje zvýšením ceny plynu. 4 % dává vyšší DPH od 1.1.2012 a na samotný plyn tedy připadá 10 % nárůst. Z různých zdrojů jsem zjistil, že VO ceny se téměř nezvyšují na rozdíl od kategorie domácnost a MO. Takže se snažím dostat ke konkrétním číslům ceny VO dodávek, protože žádný dodavatel centrálního tepla vám neřekne ani odkud plyn kupuje natož za kolik. Je to dost s podivem, že dodavatelé plynu se hojí na nižších odběrech a velké nechávají celkem žít dál. RWE n.př. za rok 2011 zvýšili cenu pro kategorii domácnost a MO o 31 % !
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 31.12.2011 16:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Už jsem vás odkazoval na ERÚ. Najděte si v sekci "plyn", cenový výměr pro distribuci plynu v loňském roce a v letošním roce. Pak se můžete podívat na stránky eex.de, kde jsou futures kontrakty na plyn v eurech (nutno tedy pronásobit kurzem eur/czk v platné době) i s detailní historií minimálně pár let dozadu. Srovnáním obého si uděláte velmi přesnou představu, jaký meziroční nárůst v % je zdůvodnitelný. Na začátku prosince 2010 byla cena plynu 23,45 EURO/MWh a kurz 24,96. Cena tedy 585Kč/MWh. Na začátku prosince 2011 byla cena plynu 26,67 EURO/MWh a kurz 25,28. Cena tedy 674Kč/MWh. Surový plyn tedy meziročně zhruba +15% v ceně... Složka distribuce zcela jistě nenarostla cenově o +15%, ale o něco mezi 0 až 5%, takže sumasumárum by to těch +10% celkovejch dát mohlo. Ale chystáte se jim klást špatnou otázku, těm teplárníkům. V prvé řadě bych se jich, když budou "šermovat" cenou plynu, zeptal, jaký že podíl na celkových nákladech výroby a dodávky tepla, mají náklady na samotné pořízení plynu. Určitě to bude kolem 60%. Zbytek ceny budou náklady, které s plynem vůbec přímo nesouvisí (mzdy, náklady na údržbu a provoz sítě, odečty, fakturace, apd.). A pak bych se jich zeptal, zda i tyto náklady se zvedají o +10%, a proč? Šermovat výhradně pouze cenou plynu mi připadá nemístné...
|
|