Autor: Vladimír Anděl Datum: 02.01.2012 02:33 | uživatel: 101333
| Procházím internetové obchody se vzduchotechnikou a výběr trubek je širší, než jsem předpokládal. Čemu dát přednost? Potrubí do koupelny bude 8m dlouhé, koaxiální (dvě trubky v sobě), jednou 150mm půjde vzduch tam, druhou 100mm zpátky a trubky by zároveň měly tvořit výměník. Co vybrat? Euro Al - nejlevnější - přijde mi že se v záhybech bude usazovat spousta špíny a asi bude problém to vyčistit. Může taková trubka zajistit těsnost? Flexo ALU - vypadá už líp, ale taky je to jen fólie a se záhyby - takže špína se tam bude usazovat. plast pevné - dost drahé a byly by tam problémy spasovat to dohromady. Trubka půjde vnitřkem stropu a šikminou. flexo PVC - zase trubka se záhyby lapajícími špínu. Je mi jasné, že tyhle flexo potrubí se běžně používá a že špína se usazuje i v hladkých pevných trubkách. Mám se toho bát? Jakému typu trubek dát přednost?
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Pavel Šulc Datum: 07.01.2012 14:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100252 reakce na ... | Pane Anděli, podívejte se na diskuzi ohledně flexipotrubí http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=37&p=3257#p3257 Můžete hledat dál, jak s izolacemi, jak s čištěním atd., atd. Máte k dispozici tisíce příspěvků a radu do pár minut. Zdejší fórum už jaksi ustoupilo od korektních rad a změnilo se v prezentaci nesmyslů pana Kociny. Cokoliv potřebuji vědět ohledně vzduchotechniky, hledám už na airforu nebo jinde.
|
|
 | Autor: Vladimír Anděl Datum: 14.01.2012 11:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101333 reakce na ... | Děkuji za nasměrování, ale trubky mám už natažené. Jsou to poměrně krátké úseky max. 3m a dal jsem tam kanalizační trubky 100mm. Výměníky budu dávat lokální pro každou místnost, budu si je skládat z Al fólie 0,1mm. Krátké propojky mezi výměníky a koncema pevných trubek udělám z Al flexi trubek aby se s tím dalo manipulovat. V případě čištění se ty krátké kousky dají vyndat a prostříkat hadicí, ostatní se dá projet koulí z hadru.
|
|
Autor: jaroslav Šalý Datum: 07.01.2012 06:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | je nutno rozlišovat přívodní, nebo cirkulační a odtahové potrubí. přívodní a cirkulační je za filtrem, tedy "čisté", a odtahové, špinavé, jde z baráku, takže si nemusíte dělat starosti o to jak je špinavé, to můžete zjistit na výstupu.
|
|
Autor: Jozef Homola Datum: 02.01.2012 07:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Kdyby se jednalo pouze o otázku jaké trubky, tak venkovní třeba plast a vnitřní například okapní svod z mědi (hladké). Nutno vzít na vědomí, že by se to nějak čistit mělo. Mohu dokumentovat jak takové potrubí odtahové vypadá po čase. A i kdyby tam nějaký filtr byl, tak po několika letech si vnitřek začne "žít svým životem". Ostatně některé země mají normy předepisující opatření k zajištění vstupních kontrolních a čistících úseků vždy po několika metrech.
|
|