Parotěsná páska kolem oken

Autor: Petr Petr
Datum: 03.01.2012 07:57
uživatel: 103991

Mám namontovaná okna na venkovní hraně zdi a zvenku je už fasádní eps přetažený cca 1,5cm přes rám okna. Zevnitř, jak tu dost lidí tvrdí, by se měla použít parotěsná páska. Nikdo ale pořádně nevysvětlil její funci...okno je dokonale utěsněné montážní pěnou a tak nechápu funkci pásky. A ti co si tady myslí, že tomu rozumí, jen tvrdí aby tam nelezla vlkoust a nedegradovala pěna. Pokud se nad tím jen trochu zamyslím, tak být párou a vlhkostí, tak tu pásku snadno obejdu a vlezu do zdi těsně vedle ní a jdu degradovat pěnu. (pěna k vytvrzení potřebuje vlko, tak nevím jak je to s tou degradací...tu degraduje snad jen UV záření pokud vím.) Podle mě ta páska neřeší vůbec nic. Jaký na to máte názor? Všechny montážní firmy s kterýma jsem jednal, tvrdí, že ty pásky jsou nanic...Pokud to tady někdo inteligentně vysvětlí, tak budu rád.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Martin Šafran10.03.2012 07:58
Mila xxx08.03.2012 18:38
Jiří Mitáček08.03.2012 18:35
Mila xxx08.03.2012 10:45
hetzer hetzer05.03.2012 23:18
Jiří Mitáček03.03.2012 20:58
Vladimír Buk03.03.2012 18:45
Jiří Mitáček03.03.2012 13:31
Lubomir Švarc03.03.2012 00:02
hetzer hetzer02.03.2012 23:49
hetzer hetzer02.03.2012 23:46
Lubomir Švarc02.03.2012 19:55
Jiří Mitáček02.03.2012 19:23
Lubomir Švarc01.03.2012 19:31
Jiří Mitáček01.03.2012 16:45
Lubomir Švarc01.03.2012 13:22
Lubomir Švarc01.03.2012 13:21
Jiří Mitáček01.03.2012 08:05
Lubomir Švarc01.03.2012 07:38
Jiří Mitáček01.03.2012 00:00
Lubomir Švarc29.02.2012 20:35
Jiří Mitáček27.02.2012 13:44
hetzer hetzer26.02.2012 19:09
Lumir Novák23.02.2012 19:58
Laďa Jaskva05.01.2012 10:54
petr kocina05.01.2012 07:49
Laďa Jaskva03.01.2012 08:12

Datum: 10.03.2012 07:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100546
reakce na ...
Chtěl bych se zeptat, jaký je rozdíl v kvalitě interiérové pásky Soudal int.-AB a Illbruck twinaktiv EW s butylem? Díky

Autor: Lubomir Švarc
Datum: 29.02.2012 20:35 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108029
reakce na ...
Dobrý den,parotěsné pásky se musí montovat ze zákona jak již dříve upozornil p.Novák.Firmy,které toto neprovádějí,nemůžou v případném soudním sporu uspět.Sám vím,kolik to je práce a peněz navíc,proto se jim nedivím,že se to obchází.Zadejte si do vyhledávače "připojovací spáru" tam se dovíte všechno.
S pozdravem L.Švarc

Autor: Jiří Mitáček
Datum: 01.03.2012 00:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100188
reakce na ...
Bohužel norma je jen doporučení. Není závazná.

Datum: 01.03.2012 07:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Taky to říkali u soudu,je to zákon č.406/2000Sb.

Datum: 01.03.2012 08:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Teď jsem přesně nepochopil co měli v tomto zákoně říkat? Nic jsem tam o tomto problému nenašel, ale hledal jsem velmi zběžně.

Datum: 01.03.2012 13:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vyhledejte si ,co musí splňovat připojovací spára a nějak to musíte poskládat.Z vlastní zkušenosti Vám můžu potvrdit,že to tak je.Ale i dnes jsou výrobci oken,kteří dodávají mezi skly hliníkový rámeček,který také již několik nevyhovuje požadavkům.

Datum: 01.03.2012 13:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vyhledejte si ,co musí splňovat připojovací spára a nějak to musíte poskládat.Z vlastní zkušenosti Vám můžu potvrdit,že to tak je.Ale i dnes jsou výrobci oken,kteří dodávají mezi skly hliníkový rámeček,který také již několik let nevyhovuje požadavkům.

Datum: 01.03.2012 16:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já ale netvrdím, že je to bez parotěsného spojení v pořádku. Ale tvrdím, že ta norma nic nikomu nepřikazuje jen doporučuje.
Pokud máte s dokazováním toho, že je parotěska pro výrobce oken povinná, tak se s námi o tuto zkušenost podělte. Myslím, že je to velice zajímavá informace pro všechny.

Ale Vámi zmíněný zákon zákon č.406/2000Sb. toto neřeší ani se na něco podobného neodkazuje.

Proto by bylo vhodné aby jste tady zdůvodnil a odkazy na jednotlivé zákony potvrdil Vaše tvrzení.

Datum: 01.03.2012 19:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nedaří se mi to umístit,pošlete mi email zadejte připojovací spáru chybná montáž apd.Je toho všude hodně.Odborník ing.Václav Hájek.

Datum: 02.03.2012 19:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak jsem zběžně prošel ty odkazy, ale nic o spojitosti parotěsky s něčim závaznym jsem tam nenašel.
Pokud by to bylo takto tak už dávno někdo popsal, že v paragrafu zakona bla bla v odstavci tom a tom, který se odkazuje na to a to. Ale ono to tak není. Budu rád když mi to vyvrátíte.

Datum: 02.03.2012 19:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,vyvracet to musí zhotovitel,že připojovací spára splňuje ty vlastnosti,které musí mít-nulová propustnost vody,požadovaná vzduchová neprůzvučnost,požadovaná požární odolnost,paropropustnost.V neposlední řadě přip.spára musí mít tyto vlastnosti po celou dobu životnosti okna.Řekněte mi konkrétně ,jaký problém Vás trápí.Když Vám dnes firma namontuje okna jen na pěnu,tak Vám soud přizná bez problémů nahradu,ovšem peníze stejně neuvidíte,protože firma vyhlásí konkurz,tak jak se to stalo mě.Fakturoval jsem stovky oken ročně.

Autor: hetzer hetzer
Datum: 02.03.2012 23:49 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100064
reakce na ...
mam tomu rozumet tak ze jste jako zhotovitel prohral soud? v tom pripade jste mel velmi hloupeho pravnika

Datum: 03.03.2012 00:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
právě naopak

Datum: 03.03.2012 13:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ale ono neni co vyvracet ty věci o kerých píšete jak jsem psal nejsou závazné ze zákona. To je to proč jsem to Vás chtěl ten odkaz. není tam žádné propojení, čili u soudu Vám nikdo nic dokazovat nemusí.

Autor: Vladimír Buk
Datum: 03.03.2012 18:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100029
reakce na ...
Panu Mitáčkovi, Švarcovi a dalším podávám jen stručné vysvětlení k montáži otvorových výplní podle ČSN 730540. Odvolávka pouze na tuto normu nebo na zákon č.406/2000 Sb. žádnou závaznou právní informací o správné montáži oken nepřinese. Je známo, že normy nejsou v tomto státě závazné /vlivem rozhodnutí polistopadových komančů/. Pokud je však příslušná norma zahrnuta do zákona, vyhlášky nebo obchodní smlouvy - pak má právní závaznost. To je všeobecně známé. Montážní firmy jen ojediněle zahrnují do smlouvy klauzuli, že montáž bude provedena v souladu s touto normou.
Níže uvádím jak se dostanete k tomu, že norma ČSN 73 0540 má právní závaznost pro správný montážní postup otvorových a jiných výplní i když to firma ve smlouvě neuvádí.
Přitom se vychází z :
Vyhl .č. 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov ze dne 18.6.2007 (účinnost od 1.7.2007), která stanovuje podrobnosti k §14, odst.5 zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů, (dále jen "zákon") k provedení § 6a, odst.1,2,5 a 7 zákona:

§1, odst a) stanovuje požadavky na energetickou náročnost budov, porovnávací ukazatele a výpočtovou metodu stanovení energetické náročnosti budov,
§2 Základní pojmy, pro účely této vyhlášky se rozumí:
odst. h) obálkou budovy všechny konstrukce na systémové hranici celé budovy které jsou vystaveny venkovnímu prostředí /to jsou m.j. i otvorové výplně/
§3 Požadavky na energetickou náročnost budovy
Odst.1) Požadavky na energetickou náročnost budovy podle § 6a,odst.1 zákona jsou splněny, je-li energetická náročnost hodnocené budovy stanovená metodou podle § 5 nižší než energetická náročnost referenční budovy při dodržení obecných technických požadavků na výstavbu ²).

V příloze č.1 k této vyhlášce jsou upraveny podrobnosti hodnocení splnění požadavků na energetickou náročnost budovy.

§4 Porovnávací ukazatele .. jsou splněny když :
a) budova, její stavební konstrukce a jejich styky jsou navrženy a provedeny tak, že :

1. stavební konstrukce a jejich styky mají ve všech místech nejméně takový tepelný odpor, že na jejich vnitřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní,

2. stavební konstrukce a jejich styky mají nejvýše požadovaný součinitel prostupu tepla a činitel prostupu tepla,

3. uvnitř stavebních konstrukcí nedochází ke kondenzaci vodní páry nebo jen v množství, které neohrožuje jejich funkční způsobilost po dobu předpokládané životnosti,

4. funkční spáry vnějších výplní otvorů mají nejvýše požadovanou nízkou průvzdušnost, ostatní konstrukce a spáry obvodového pláště budovy jsou téměř vzduchotěsné, s požadovaně nízkou celkovou provzduš.obálky budovy

5. podlahové konstrukce mají požadovaný pokles dotykové teploty, zajišťovaný jejich tepelnou jímavostí a teplotou na vnitřním povrchu,

6. místnosti mají požadovanou tepelnou stabilitu v zimním i letním období, snižující riziko jejich přílišného chladnutí a přehřívání,

7. budova má nejvýše požadovaný průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy,

Příloha 1. Podrobnosti splnění požadavků na energetickou náročnost budovy
odst.e).. splnění porovnávacích ukazatelů podle §4,odst.1 se ověřuje a hodnotí pomocí výpočtů nebo měření podle technických norem ČSN 73 0540 a jejích normativních odkazů a souvisejících norem a předpisů.
Zde je konec vybraných citací z vyhlášky
.........

Norma ČSN má celkem 5 částí, kde právě část 2 je částí požadavkovou a obsahuje m.j. požadavky na montáž - neuvádí však již montážní postupy a materiály kterými lze požadavky splnit. To je ta černá díra kde z 90% končí podvedení investoři okenních výplní, vlivem svérazných výkladů montážníh firem o zbytečnosti pásek a jiných materiálů.
......
Zákon o hospodaření energií, prováděcí vyhláška k jeho části zahrnuje v sobě, zde na mnoha místech citovanou normu, ČSN 73 0540, která je z toho důvodu právně závazným dokumentem. Využijte proto tuto skutečnost v boji nejen proti šlendriánským montážním firmám .

Datum: 03.03.2012 20:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To je příspěvek který by se tu měl zarámovat, takto jsem si to představoval, co mě ale překvapilo je to že odkaz na tu normu je tedy zakonem daný, tedy právně vymahatelný. Ale že vlastně ta norma samotná je děravá. Budu si to muset detailnějc pročíst.

Ale co mě taky překvapilo je že:
" 1. stavební konstrukce a jejich styky mají ve všech místech nejméně takový tepelný odpor, že na jejich vnitřním povrchu nedochází ke kondenzaci vodní páry a růstu plísní,"

To znamená že to tedy platí i pro ty výplně? Za určitých teplotních a vlhostních rozdílů se bude rosit i to nejlepší trojsklo!

Datum: 05.03.2012 23:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
problem je v tom ze ani zakon nemuze ucinit normu zavaznou pokud tato neni zdarma verejne pristupna, bo to odporuje ustave.

Autor: Mila xxx
Datum: 08.03.2012 10:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108962
reakce na ...
Pokud máte zájem o nahlédnutí do norem je nutné navštívit normalizační institut, nejlépe úřad pro technickou normalizaci, kde jsou všechny doposud schválené normy k dispozici.

Dále jsou normy k nahlédnutí v technických knihovnách.

Datum: 08.03.2012 18:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Přesně jak psal pan Hetzer Hetzer, normy by měli být volně přístupné na netu! Platím za to že ty nromy někdo dělá a pak se k nim ani pořádně nedostanu jelikož na prodeji norem (výtisků) si ěkdo založil kšeft.

Autor: Mila xxx
Datum: 08.03.2012 18:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108962
reakce na ...
O tom, jak se kolem norem rozjel kšeft nechci polemizovat. V dnešní době je to nestoudnost.

Ale vzhledem k tomu, že jsou "zdarma" k vidění v knihovnách nebo na příslušném úřadě, by Vás asi nějaký právník zašlapal do země.

Nelíbí se mi to, ale je to tak.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 03.01.2012 08:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Ta degradace pěny - tím je myšleno degradace jeji tepelněizolační vlastnosti. PU pěna má prostě malý difuzní odpor a vodní pára přez ni bude procházet z interiéru do exteriéru. Proč to tak je, nebudu vysvětlovat, protože to je na delší dobu. Někde v průřezu PU pěny, podle rozdílu teplot uvnitř a venku se permanentně nachází rosný bod. Neškodná vodní pára zkondenzuje a PU pěna začne mít větší a větší vlhkost a tím i menší a menší izolační schopnost. A mokro je celkem přínivá podmínka pro plísně a tak to může i zplesnivět. PU pěna se nerozpadne, protože je háklivá pouze na UV záření a to se tam nedostane.
A co se týká názoru, že tu parotěsnou pásku pára obejde, tak je nutné si uvědomit, že v přírodě všechno jde cestou nejmenšího odporu, čili pásku obejde násobně menší množství vodní pára . A té je tak málo, že je pro PU neškodná.
A co se týká názorů nějakých přeškolených pekařů, kteří nyní montují okna, tak to raději ani neposlouchejte, protože na každou otázku proč, odpoví - protože se to tak dělá, že. Ale že se to dělá blbě, oni bohužel neví. A často to neví ani šéfové. Ale to je už jiná kapitola.
S pozdravem Laďa

Autor: petr kocina
Datum: 05.01.2012 07:49 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
u vaseho syna jste parotesne pasky daval ci nikoli.
predpokladam,ze jste okna usazoval presne podle technologickeho postupu vcetne adhezniho mustku.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 05.01.2012 10:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
kocinijoudo, kdy se ty pásky začaly používat ? nevíš náhodou ?
předpokládáš, stejně jako vždy, naprosto blbě. ta okna usazovala firma přesně podle tehdy platného postupu a pásky měli tak akorát v montérkách. a jestli si monterky natírali nějakým adhezním můstkem , nevím. a také netuším, proč se ptáš na barák stavěný před 10 roky. asi to bude tím joudou v tobě.

Autor: Lumir Novák
Datum: 23.02.2012 19:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108928
reakce na ...
ČSN 73 05 40-2 prováděcí vyhláška č.291/2001 Sb. zákona o hospodaření energií č 406/2000 sb.

Datum: 26.02.2012 19:09 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
PU pena vlivem vlhkosti ztraci pevnost a pruznost, takze neni odolna vuci dilatacnim pohybum okna, ktere ji muzou casem "vymackat"

Datum: 27.02.2012 13:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
PU obecně je vlhku odolný a jako jeden z mála výplňových materiálů je trvale pružný (v rámci desetiletí, co udělá za sto let netuším, ale netuším to ani u té pásky). Některá PU lepidla mají dokonce certifikát na trvalou pružnost. Co bohužel vadí PU pěně a obecně PU je UV záření a to tak že dost. Dále je u PU pěny problém s prostupností pro vodní páry (mí ne několikrát menší než u vedle stojícího EPS) ale vrchní vrstva je páře celkem odolná. Takže pokud by jste chtěl aby prostupnost byla obdobná jako u toho EPS, tak je potřeba udělat několik za sebou jsoucích kontinuálních housenek a hlabně je neořezávat!!! A to už chce aby ten co to pění mel cit na srávné množství. Páska není úplně nutná, ale musíte k tomu přizpůsobit montáž. Já okna předsadil a díky tomu je přímá vzdálenost kolem okna větší než napříč EPS. Navíc lambda PU je taky mnohem lepší než u EPS. Vím že to není naprosto 100% řešení, ale v tomnto případě je dostatečné.
U běžně mnontovaného okna do stavebního otvoru si to ale představit neumím...

Datum: 02.03.2012 23:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
PU pena je odolna vlhku ale ne vode ktera vam tam zkondenzuje, byli jsme vyrobcem durazne varovani ze mechanicky zatezovane PU vyrobky nesmi prijit do kontaktu s vodou, jinak ztrati pevnost a zaruka nebude uznana.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.