zděný komín a zplynovací kotel

Autor: Daniel Smola
Datum: 04.01.2012 15:35
uživatel: 107762

Dobrý den,
máte někdo zkušenosti se zplynovacím kotlem zaústěným do nevyvložkovaného zděného komína? Nedehtuje?
Mám čtyřprůduchový komín asi 15m vysoký, ve třech průduších jsou provozována lokální topidla (kamna, krb. kamna, krb. vložka), žádný není vyvložkován, nic nedehtuje.
Do posledního průduchu potřebuji napojit zplynovací kotel (atmos dc32s), rozměr průduchu cca 16x18 cm, přičemž v suterénu v místě napojení kotle je průduch v délce 2,5m vyzděn šikmo pod úhlem 60°, poté již stoupá kolmo vzhůru.
Kontaktoval jsem vícero kominíků, jejich názory: 1. vyvložkovat, 2. obecně se předpokládá, že jednovrstvý komín nevyhovuje, 3. udělat tlakovou zkoušku, vyhoví-li, je možné průduch provozovat bez ochranné vložky, 4. v zásadě vyhovuje.
Budu-li vložkovat, musím hadicí, neboť je komín asi 3x uskočený a netuším jestli bude stačit 150mm hadice, při větším požadovaném průměru budu muset frézovat.
Co s tím? Dokáže mi někdo poradit?Díky

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Radek Uchytil07.01.2012 18:08
Daniel Smola04.01.2012 22:48
Radek Uchytil04.01.2012 21:02

Datum: 04.01.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104501
reakce na ...
Moje zkušenost se zděným komínem a atmosem není dobrá, komín prodehtoval. Jediné řešení je komínové těleso zaizolovat min 5cm minerální izolace v nevytápěných prostorech a i nad střechou. Tím snížíte množství vytvořeného kondenzátu.

Autor: Daniel Smola
Datum: 04.01.2012 22:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107762
reakce na ...
Provozujete kotel s akumulační nádrží? Předpokládám, že když budu topit 8-10 hodin na maximální výkon(AN 2700l), nemusel by komín dehtovat. Nadstřešní část komínu je izolovaná 3cm minerálními deskami a zbytek komínu prochází nosnou zdí ve vytápěných prostorech.

Autor: Radek Uchytil
Datum: 07.01.2012 18:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104501
reakce na ...
V té době jsem akumulaci neměl, komín byl nezateplený a to co v nastřešní a půdní části zkondenzovako tak steklo dolů a vyrobilo nádherné a voňavé mapy. Potom už pomohl nový komín a ten starý přetřít syntetikou. Váš komín neznám a nevím jestli vám v něm bude docházet ke kondenzaci. Základ je ovšem perfektně suché dřevo.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.