Dobrý den, v roce 2009 nechal jsem si instalovat solární panely na ohřev TUV, asi po 2 měsících po instalaci klesal výkon panelů, montážní firma provedla opravu. V roce 2010 opět klesal výkon (za stejných podmínek, kdy se dříve voda v zásobníku nahřála na cca 70 stupňů, nyní sotva na 35 st.), firma opět provedla opravu. V loňské sezoně výkon opět klesal a solární panely jsou v podstatě nepoužitelné, neúčinné a montážní firma na reklamace nyní vůbec nereaguje. Montáž solárních panelů proto považuji za zmařenou investici. Rád bych si nechal udělat audit účinnosti panelů, abych měl konkrétní podklady pro správní řízení s dodavatelem zařízení a s montážní firmou. Na koho se můžu obrátit?
kocini, já solárním panelům nerozumím a nikdy jsem se o ně teoreticky nezajímal. je pravda, že jsem se o ně zajímal jako o úspoře nákladů, ale vstupní investice se mě v té době zdála vysoká. jinak jediné o co se zajímám, je tvůj duševní stav. a zdá se , že je to velmi špatné, protože na každou otázku odpovídáš, aby poradili Jaskva, Šalý, Tesko a hlavně Smrčka. A co ten jouda v tobě, ten je už mimo hru ? už nic neví ?
Děkuji za reakci. Při první reklamaci firma provedla záměněnu dvou teplotních čidel na solárním zásobníku, které snímají dvě různé teploty v různých místech zásobníku teplé vody. Odůvodnila to tím, že zaměněná čidla mohly mít dopad na špatně fungující elektroniku. Toto je tedy evidentně hrubá montážní chyba.
Pokud je to jenom v čidlech a nastavení , tak by se to mělo dát lehce odstranit - čili to nemusí být nekvalitou výrobku ale spíš neznalostí. Nemontovali náhodou svůj první systém v životě?
Tedy poprvé prohodili spodní čidlo s horním v bojleru, to by asi mohlo vést ke "zmatení" regulace, ale fungovalo by to od počátku až po opravu pořád stejně špatně(nebyl by důvod k postupnému snižování výkonu).
Je to ošemetná situace, protože abyste měl skutečně odborný posudek např od tzv. autorizované osoby (jsou to certifikační zkušebny, jejichž závěry platí třeba v celé EU), bude Vás to stát hodně peněz a výsledek soudu je nejistý. Je to spíš otázka pro právníka. Na Vašem místě bych se pokusil domluvit s dodavatelem, aby zařízení vzal zpět nebo postupoval v rámci reklamace. Pokud se firma zabývá soláry ve větším, zdaleka největší hrozbou by bylo její zveřejnění na netu. Tím ta firma ztratí určitě víc, než by ji stála řádná oprava. Ale pozor. Pokud Vám firma dokáže, že Vy nemáte pravdu, může zažalovat Vás . Trochu se soláry zabývám, tak mi zkuste podrobněji popsat problém na : , protože už jsem se setkal s panely, kde místo absorpční vrstvy byla pouze nějaká levná barva a pak to špatně funguje. Jinak tam může být i jiný problém, ale určitě ne neřešitelný.