Čidlo ABB 3299A-A12100 pravidelně odchází |
Autor: Jan Bendl Datum: 05.01.2012 15:41 | uživatel: 107136
| Dobrý den, koupil jsem nový RD ve kterém elektriku instaloval nějaký zločinec, pokud mám být slušný. Většinu věcí jsem si už spravil, ale čelím ještě jednomu komickému problému. V chodbách je instalováno stropní osvětlení 12V spínané čidlem uvedeným v názvu. Krátce po nastěhování přestalo fungovat spínání světla - nedošlo ke zhasnutí. Světlo se při přechodu do stavu "nesvítí" okamžitě vracelo do stavu "svítí". Nepomáhala změna nastavení čas/citlivost/světlo. Odborníci radili, že je v domě zdroj rušení. Nic jsem nezjistil, takže jsem koupil nové čidlo a vše bylo OK. Všiml jsem si, že jedna žárovka nesvítila a považoval jsem to za náhodu. Nemohl jsem se mýlit více. Čidlo správně fungovalo asi rok, vše bylo OK. Najednou se ale starý problém vrátil, a sice v okamžiku, kdy jedna žárovka chcípla, ale byla vyměněna až druhý den. Příliš pozdě. Světla se při "pokusu" o zhasnutí okamžitě vrací do stavu "svítí". Paráda. Dnes je mi jasné, že když mi odejde žárovka, tak to z nějakého důvodu odpraví čidlo. Docela legrace, že? Čidlo stojí zhruba 1.000 korun. Vysvětluji si to tak, že když praskne žárovka, dojde ke změně odporu v obvodu, a nějakým způsobem se to přes transformátor projeví až na čidle a to odejde. Zapojení a asi i volba transformátoru je nejspíš špatná. Co byste mi radili? Nejde mi ani tak o to zjistit, kde je chyba (i když by mne to zajímalo), ale vyřešit to jednou provždy. Mám koupit jiný transformátor? Jaký? Nebo čidlo? Celkem je zapojeno 5 žárovek o 20W. Poradí někdo osvědčenou kombinaci čidlo/trafo a zapojení? Děkuji předem za jakýkoliv názor. Jan Bendl
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jan Bendl Datum: 09.01.2012 15:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107136 reakce na ... | Děkuji za připomínky. Takže nakonec jsem přešel na halogeny pro 220V, nakoupil jsem jen nové patice á 20 Kč. Použil jsem původní čidlo, zdá se, že funguje, takže po výpadku žárovky při zapojení přes trafo neodešlo úplně, jenom se změnila jeho funkčnost (nezhasínalo, jen probliklo). Kabely jsem tam měl 3, černý, modrý a žlutozelený, použil jsem černý a modrý. JB
|
|
| |
Autor: Jan Bendl Datum: 06.01.2012 07:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107136 reakce na ... | Děkuji moc všem za reakci. Věděl jsem, že ten spínač není určen pro spínání trafa, ale když to nějaký čas fungovalo, tak jsem si říkal, že snad ten elektrikář věděl co dělá. Občas jsou některé věci nedoporučované a přesto fungujou. V dotazu jsem o tom nepsal (triak/trafo), nechtěl jsem podsouvat svoji doměnku. Možná je čas před tím "odborníkem" varovat. Jedná se o ústeckoorlicko a jmenuje se Zavřel. Pan Zíka mi vysvětlil, proč to odejde, když se zmenší počet spínaných žárovek. Děkuji. To mi vysvětluje, proč mi v patře, kde mám tuhle instalaci taky, ale se 7 žárovkami, zatím (!) vše funguje. Dotaz jsem poslal i do ABB, a odpověděli mi tohle: ==== Problém je ve špatně zvoleném přístroji. Vždy je nutné respektovat druh a velikost připojené zátěže. Typ 3299A-A12100 má triakový výstup a je určen pouze pro ohmickou zátěž (např. obyčejné žárovky na 230 V), nikoliv pro transformátory. Ve Vašem případě měl být nainstalován přístroj s relé na výstupu 3299A-A22100. Ten ale vyžaduje připojení nulového vodiče (N) - možná to byl důvod, proč tento přístroj nebyl použit, ale to je jenom spekulace. === Takže nejprve zkusím ten druhý spínač. Snad tam půjde zapojit (nerozumím, proč by mělo být problémem připojení nulového vodiče ?). Můj typ: první spínač je za 1000, druhý za 1400, takže elektrikář prostě jen šetřil bez ohledu na pravdpodobné potíže a vícenáklady zákazníka. Mne to příjde na 2400 (nejprve jsem zkusil znovu použít původní spínač a dát tomu šanci - a zjistit, kdy a proč to zdechne), on vydělal pár stovek navíc na levnějších spínačích. Souhlasím i s tím, že rozsvěcení ručně není problém (ale zvykli jsme si na to, na té chodbě se totiž jen prochází, rozsvěcet na 5 vteřin a hned druhým vypínačem zhasínat je fakt trošku nepohodlné), ale sekat do zdi pro uložení vypínačů a vedení vodičů se mi tedy nechce. Totéž při přechodu na halogeny 220V - měnit vodiče v tom sádrokartonovém podhledu by nebylo úplně snadné, pokud to nechci rozebírat (což tedy nechci). Je to tak hnusně udělané, že se sotva dostanu k tomu trafu... Ještě jednou děkuji. PB
|
|
 | Autor: Pavel Zakus Datum: 06.01.2012 08:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100740 reakce na ... | Než koupíte nové čidlo, zjistěte si jestli máte v krabici pod čidlem vodič N (modrý). Použití triakového čidla (dvouvodič) dává tušit tomu, že tam jsou pouze 2 vodiče. Původním záměrem tam mohl být pouze vypínač, který vodič N nepotřebuje.
|
|
 | Autor: svaton tesko.cz Datum: 06.01.2012 08:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100030 reakce na ... | je otazko proc menit kabely pri prechodu na 220. ve vetsine pripadu se na 12V pouzivaji CYKY ve vetsim prurezu coz by nevadilo, nebo se okruh provede jako smycka aby posledni nesvitila nejmene.
|
|
| |
| |
 | Autor: Miroslav Minárik Datum: 05.01.2012 21:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Ale podle toho, co píše pan Bendl, triac vadný není, když dokáže žárovky na okamžik zhasnout. Skoda, že nenapsal, jaký má druh AC-AC měniče.
|
|
Autor: Miroslav Minárik Datum: 05.01.2012 21:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103672 reakce na ... | Dobrý den, jestli to čidlo zapíná 230V do klasického transformátoru, není to dobrá kombinace, protože spínání triakem je v takovém případě pro ten spínač riskantní. Jestli to poškodí časovač, nebo jinou elektroniku čidla, si neuimím představit, spíš ne, ale záleží na tom, co v tom čidle je a těžko se to dovíme. Impulzní trafo by to mělo spínat bez problémů. Jedna nesvítící žárovka by neměla dělat potíže.
|
|
 | Autor: Jan Bendl Datum: 09.01.2012 15:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107136 reakce na ... | Dobrý den, trafo bylo impulzní, ale přesto to nefugovalo. Takže doporučuji držet se pokynů výrobce, který pro trafo dporučuje jiný spínač (bez ohledu na to, který druh trafa to je). Přešel jsem na halogeny 220V, spínač funguje. Když v původním zapojení odešla žárovka, funkčnost spínače se změnila (už nezhasínalo, nebo jen na 0,1 sekundy), ale zdá se, že neodešel kompletně a že bude dobře fungovat v korektním obvodu (bez trafa). Díky JB
|
|
| |
| |