Rekonstrukce RD - výběr střechy a izolace

Autor: Petr Vyhnal
Datum: 09.01.2012 09:56
uživatel: 104626

Zdravím zdejší odborníky!
Plánuji rekonstrukci cca 100-letého RD v podhůří Jizerských hor. V současné chvíli řeším otázku co dát na střechu a jak ji vhodně zateplit. Stávající střecha je v drtivé většině z původních pálených tašek, jen některé části jsou novější z plechu. Krov se zdá být v dobrém stavu, takže nové bude jen laťování. Nicméně porád se nemohu rozhodnout, zda zvolit nějakou klasickou krytinu jako pálenou případně betonovou tašku a nebo spíše jít cestou plechové skládané krytiny s granulátem na povrchu. Vím, že klasické těžké krytiny maji životnost 100+ let. U plechových střech s granulátem se uvádí 80 let, ale obávám se, že to je spíše teoretická hodnota podpořená možná nějakými laboratorními zkouškami. Střecha není z nejjednodužších, jde o polovalbovou střechu, takže životnost je dost zásadním parametrem, jelikož bych to celé nerad za pár let opakoval znovu. Na druhou stranu jsem se dočetl, že plechové střechy vyjdou v souhrnu levněji a popravdě každá ušetřená koruna bude dobrá jinde. Co byste spíše v takovémto případě doporučili?
Druhou otázkou je pak izolace. Původně jsem zamýšlel běžné zaizolování mězi krokvemi, ale prý se v takovém případě objevují problémy s tepelnými mosty právě skrz krokve. Jako alternativu mi byla doporučena nadkrokevní izolace PIR Enetherm ALU. Bohužel to je pro mne ještě větší neznámá než krytina. Máte s tím někdo zkušenosti?
Vím, že se jedná o dost všeobecné dotazy, ale rád bych se dozvěděl možnosti a názory od nezainteresovaných expertů.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Datum: 09.02.2012 13:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108692
reakce na ...
Co se týká izolace v loni jsme dávali novou střechu a rozhodli jsme se pro nadkrokevní izolaci. Musím říct, že izoluje perfektně, v létě ve vedrech bylo v podkroví příjemně a tedy snad ani v zimě tudy neutíká tolik tepla a člověk ušetří na topení. Měli jsme DEKPIR TOP. Další výhoda je, že člověk ušetří prostor v podkroví a vydí krásné trámy. Ale musím také říct, že cenově je to trochu jinde, než vata. Práce s tím je náročnější (ikdyž nekouše), všechno se dělá z venku, narozdíl od vaty. Prostě podbití, na kterém si člověk musí nechat záležet, protože bude vidět, asfaltový pás, DEKPIR, my dávali navíc dvě 8cm desky na sebe. Je tam dost řezání na přesno, pokud máte složitou střechu, jinak celkem rychlá práce, spoje se ještě zapěňují a na to pěkně napnout pojistnou hydroizolaci, zavrtat dlouhý drahý vruty, kontralatě, latě a tašky. Myslím, že to má smysl, pokud člověk obýva podkroví a má málo místa. Člověk platí tak trochu za komfort. Ale my si střechu dělali s manželem sami, takže práce nás stála akorát náš čas.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.