Jaký strop? |
Autor: Michaela Černá Datum: 09.01.2012 20:27 | uživatel: 107919
| Pomoc. Pracujeme na projektu a už ve fázi studie jsme se zarazili na celkem podstatném detailu. Jaký udělat strop-střechu. Máme bungalov, který je ve tvaru L a má rozměry cca 17,5 x 15m a 9m šířku.Podkroví obývat nechceme (jen semtam nějaká krabice na půdu) Máme udělat pevný strop (z traverz, Miaka atd.....) nebo jen nějaký "dřevěný"? Od dřevěného nás projektantka zrazuje a pevný nám přijde zbytečně moc drahý. Jak byste to řešili vy?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 09.01.2012 20:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nevím, co má projektantka v oblibě, ale nejlacinější a dostatečné stropy jsou zavěšené sádrokartonové podhledy s minarální izolací v síle tak 40 cm. Zde je potřeba použít styčníkové vazníky, protože tam je dost podstatná úspora dřeva a cena je tudíž celkem přijatelná. Nicméně nemusíte dělat vazníky a sádrokarton, kde stačí pouze nosné obvodové stěny. Můžete jít do těžkých konstrukcí, travezy, panely, nosní příčky s vlastními základy, masivní dřevo a klasické trámová krovy atd. Já ale říkám, že styčníkové lisované vazníky a zateplený sádrokartonový podhled je můj favorit ve všech možných parametrech. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Michaela Černá Datum: 10.01.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107919 reakce na ... | Děkuji za reakci. Takže varianta s vazníkama. A ten "styčníkový vazebník" je nějaký speciální?
|
|
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 10.01.2012 09:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Styčníkové spojení je takovéto například: Jedna deska (ležící) je ke druhé kolmo (opět ležící) připojena pomocí bočních kovových (můžou být i jiné) destiček. Jiné spojení ("nestyčníkové") je přeplátováním, to znamená desky jsou přeložené a stlučené nebo šroubované dohromady a tudíž už neleží v jedné rovině. Tyto 2 druhy spojení mají pak různý dopad na pevnost spoje a jiná související namáhání.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 15.01.2012 09:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Pokud spočítáte za kolik vám firma udělá vazníky a na druhou stranu dáte normální krov tak krov vychází o dost levněji a jako bonus máte prostor na půdě. Sice na vazníky je menší spotřeba dřeva ale firmy si je nechají sakra zaplatit. Proto je lepší objednat dřevo na krov a tesaře a uspora je doma.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.01.2012 09:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Vypadá to, že to píšete jako reakci na mě. Takže s takovým suchým konstatováním se samozřejmě nikdo rozumný nemůže ztotožnit. Důvodů je celá řada. Každý stavebník má jednak jiné možnosti a každá stavba vyžaduje také jiné technologie. A třeba mě by zajímalo, jak zastřešíte čtverec o straně 15 m klasickým kroven tak, aby to bylo lacinější a měl jste tu úsporu doma. Z Vaší dílny mě to zajímá celkem s podrobným popisem, včetně navýšení ceny za základy pod nosnými příčkami, náklady za ty nosné příčky také, včetně podrobné konstrukce celého střešního a stropního systému. Jedinná věc, se kterou mohu souhlasit, je někdy neuvěřitelná cena stejných vazníků od některých zlatokopeckých firem. Ale to se jednoduše eliminuje podle cenové nabídky. A prosím, nepište mě o nějakých dodatečných nákladech, vícenákladech a podobných blbostech. Je to vždy jednoduché , jako facka. Popis dodávky, včetně ceny. Na tom se nedá změnit ani písmeno a ani jakékoliv číslo. Tak se předveďte s tou úsporou v kase. Mě to firma udělala za 314.000 Kč bez zateplení a stropů. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 15.01.2012 15:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Reagoval jsem na pána který má rozpětí 9 metrů což není problém pro žádný krov. Samozřejmě pokud dám například třeba čtverec 30x30 metru jeví se vazník jako velká výhoda. Další věc je co je schopen si pán udělat sám a co ne. Dám příklad na mém domku. Ceny na korunu už nevím a budu zaokrouhlovat a pokusím se co nejpřesněji. Mám rozměr 15x12 metru a BIOS Dobříš mi udělal cenu na vazníky 150 tisíc bez dopravy a jeřábu.Tzn plus cca 15 tis. Střecha je plná valba. Nakonec vyhrál krov a strop z miak. Materiál na krov mě vyšel na 42 tis tesař na 30 tis. Stropy na 100 tis ale svépomocí. Myslím že průměrně zručný člověk a ještě k tomu vybaven projektem to zvládne. Tzn asi 172 tisíc a k tomu vícenáklad s betonem do nosné středové příčky a prodražení té příčky o 8 tisíc. jsme někde na 190 tisíc ale mám plnohodnotný betonový strop a dalších 150 metru prostoru v patře. za to těch 40 tisíc a víkend práce stálo. Zvažoval jsem i možnost celodřevěného stropu a dostal jsem se něco pod těch 150 tisíc i s traverzama na kterých měla stát koza od krovu ale ta uspora 40 tisíc se mi zdála malá výměnou za dřevěný strop. Sádrokarton a vatu vubec nepočítám protože tu bych použil v každém případě. Betonový strop by šel ještě zlevnit nahozením ale musel bych zateplit pudu a vzhledem k tomu že se zatím nepoužívá jsem raději zateplil strop a zaklopil. Kdyby to dělala firma tak se to prodraží ještě o tu práci za ten strop ale jak říkám raději připlatit v mém případě 40 tisíc a obětovat víkend práce. Tohle je můj třetí barák. V prvním jsme měli strop právě dřevěný ale beton je beton.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.01.2012 16:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. 9 m bez nosné příčky sice lze, ale je to na hraně, Ale, více než na tom z čeho to udělat, záleží na tom, jaký má na to názor investor. Takže z tohoto pohledu je mě celkem jedno co si kdo vymyslí, protože můj švagr projektant říká: udělat lze všechno. Řekni, kolik do toho chceš investovat. S pozdravem Laďa
|
|