Fotogalerie: Prosím o radu týkající se kondzace na soklové liště fasády. Po dešti nebo při tání sněhu jsem zjistil na svém soklu v některých místech mokré fleky, proto jsem udělal zde sondu-viz.foto. Zjistil jsem, že soklové desky nejsou doraženy k fasádní zákl. liště a je zde po obvodu mezera cca 1cm (když mě prováděli sokl,tak už bylo vše pod lepidlem, takže jsem toho zjistil až teď). Když venku prší nebo takje sníh a je velká venk. vlhkost,tak se na některých místech tyto fleky objevují a vlhkost kondezuje na zakládacím profilu. Tam, kde mám sokl vyšší – cca 80 cm se toto neprojevuje. (zemní vlhkost vzlíná za sokl. XPS deskami a po té se srazí na zakl.liště, kde je malý tep. most) Chtěl bych jak bude lepší počasí vyřezat cca 35 cm pás XPS po obvodu domu, prostor za XPS deskou pod zákl. dřevěným prahem uzavřít studniční pěnou ev. ještě asf. stěrkou. Po té pečlivě přilepit plnoplošně zbylý pás XPS zpět. Ještě mě napadlo oblepit kovovou zakládací lištu (např. pěn.těsněním pod SKD rošty – hodně mě ho zbylo). Co myslíte, jsou mé úvahy správné??? Nejprve mě překvapilo docela velké množství vody na liště,ale nakonec jsem veškěré možnosti ( netěsnost potrubí) vyloučil. Navíc je parozábrana zevnitř opravdu kvalitně slepena s asf. pásem (tmel+bulylkaučuková páska), tudíž z monžnost průniku vlhkosti z interiéru není možná. Setkal jste se s tím někdo někde???Sokl se většinou hned obloží nebo provede z mramorplastu, kde by tyto vlhké fleky asi nebyly moc zřetelné. Soklovou část stavby (dřevěnou s OSB) mám ještě zaizolovanou asf. stěkou Bornit + ještě asfaltový pás Glastek, tudíž je zákl. práh chráněn. Jelikož by touto vlhkostí mohl být ohrožený zákl.práh stavby, což by mohlo mít z dlouhodobého hlediska fatální následky,tak bych rád toto vyřešil na 100%. Děkuji za jakoukoliv odbornou radu či příspěvěk.
XPS se realizoval až po EPS. Dle ETICS existuje i řešení bez zakládací lišty, ale byl bych k tomuto řešení spíše skeptický. Určitě by zde bylo vhodnější plastová zakl.lišta, ale netuším, kde bych takovou lištu senhal.
Dobrý den Asi máte pravdu s tou kondenzací. Jenom můj názor: Uvažoval bych podobně pokud o příčiny jde, ale jistě bych nebránil a netěsnil onu mezeru. Ta vlhkost se tam projeví vždy pokud má příčinu. zaměřil bych se na na odbourání vlhkosti v základové spáře. Tím myslím že bych odvodnil okolí domu???? Berte to s rezervou a zkuste se poradit s někým kdo to stavěl, nebo odborník s termokamerou může mnohé zjistit dle termosnímků.
Problém ve vlhkosti v základové spáře bych neviděl. Okolí domu se opatřeno drenáží, nopovou fólíí a soklem z XPS do 0,9m pod UT. RD jsem stavěl svépomocí a pracuji v oboru zabývající se výstavbou nízkoen. staveb. Podle mě je to vlivem rozdílu teplot na zakládací liště, teď v zimním období se zde na spodní straně tvoří námraza. Po sondě v místě je venk. opláštění suché, ale lišta byla z horní strany (EPS) teplá a ze spodní studená. Hliník je velmi dobrý vodič tepla a podle mě zde dochází k teplotě rosného bodu vlivem tep. mostu a vodivosti hliníku. Právě jsem námrazu na jednom místě oškrábal a tuto mezeru zafoukal pěnou a tím i tep. zaizoloval.Za týden uvídím po odstranění této pěny, zda tím byl problém vyřešen či ne. Žádný jiný důvod vzniku této vlhkosti s touto souvisloví mne nenapadá
Původně jsem reagoval na vlhkost po dešti. ALE ta lišta je tedy učebnicový příklad tepelného mostu sama o sobě je vodič ukotvený na teplé části domu a je vedena do prostoru bez izolace. Zajímalo by mně jestli proudí mezerou teplý vzduch na lištu. Mohla by být ještě krmena nějakým proudem ohřátého vzduchu zejména v místech kde jsou projevy vlhkosti největší. To se dá zjistit kouřem. Jak jsem již psal zatím bych netěsnil ty mezery dokud se přesně nadefinuje problém, pořád by vás to znepokojovalo. Stalo se nám v zimním období že nám kapala voda z chráničky pro anténní svod střecha - pokoj. Zde se jednalo o kondenz a jasný případ. Když jsme zamezili proudění tak to přestalo kondenzovat.
Na tento objekt byl proveden blowerdoor test s hodnotou n50=0,67, a parozábrana byla přilepena k HI dobře, takže k proudění vzduchu z důvodu netěsnosti bych zde nehledal.V největší míře k tomu nastává v rozích, také u nadstřešené části vstupu a francouzských dveří (úroveň zakládací lišty je shodná s čistou podlahou a v místě vstupu může studený vzduch z boku do mezery mezi EPS a XPS lépe vstoupit. Také má možná na tom podíl i rám dveří, který na tom není tak dobře, jako stěna. Také to může být tím, že sokl je opravdu hodně zateplený a teplota v mezeře za XPS deskami je vyšší a jelikož je sokl lepen na bochánky a ne celoplošně, dochází k jeho proudění směrem k zakládací liště. V této fázi se pokusím řešit jen část soklu a to tepelným zaizolováním AL lišty - mezi XPS pěnou a přešnívajících 6cm asi butylovým SDK těsněním nalepením. Ještě mne napadlo, že lišta nemusí v některých místěch 100% doléhat na EPS (je určitým způsobem prohlá) a v tomto místě je může vytvořit vzduch.mezera a rozdílem teplot na horní a spodní straně lišty ke kondenzaci. V některých místech k tomuto jevu vůbec nedochází. Všechny problémy s kondenzací jsou spojeny s tep.mosty, proto bych to viděl jako správné řešení tuto lištu tep.izolovat.
Když si najdete přislušnou simulaci tepelných toku ve vaši konstrukci základu, nebo obecně připustíte, že mezi XPS a základy máte vzduchovou mezeru kterou proudí výrazně teplejší a vlhký vzduch od základu (a když je po dešti a pofukuje tak o to víc...; mmch máte proudění naznačeno vlnitou šipkou), tak je jasné, že bude kondenzovat na studené zakládací liště. "Foukání" výrazně napomůže i nopovka, nebo jiná mezera u základu kolem celého domu.
Pochopitelně máte na výběr: ohřát lištu, nebo nefoukat...
PS: na fotce je i vidět: "komínek" za XPS, vyústění: mezera mezi XPS a zakl. lištou
Zapěněním uzavřu vzduchovou mezeru od zakládací lišty a zároveň bude tepelně izolovaná a tudíž by zde již ke kondenzaci nemělo docházet.Nebo navrhujete jiné řešení? Měl jsem ještě v plánu na jaro vyřezat pás XPS (cca 22cm - pod dřev kci) a celou mezeru uzavřít již pod základovým dřev. prahem. Po té plnoplošně nalepis pás XPS zpět, ale přislo mě to příliš nákladné. Pořád vidím problém jen v té zakládací liště...
Netroufnu si udělat závěr co s tím máte dělat, ale když zvážimé, co je menší zlo: a) uzavřít mezeru mezi XPS a zakl. lištou a tak nechat kondenzovat vlhkost mezi XPS a základy b) nedělat nic, či naopak podpořit odvlhčování s odvodem "někam dál"
podle mě je menší zlo bod b) [velký koloběh]: základy -> lišta -> štěrk -> základy. I když těžko říct zda to bude něco víc platné.. než a) [malý koloběh ]: základy -> lišta -> XPS -> základy
zapěněním tomu podle mě moc nepomůžete - zkuste si jednoduše udělat sondu na podobném místě - (ideálně na stejné návětrné straně) pod lištu, kde si myslíte, že to je vpořádku...
Předělání izolace celého soklu by bylo nejlepší, ale nákladnost a pracnost je pochopitelná...
Myslím, že při variantě A ke kondezaci již nebude docházet, protože teplý vzduch se nebude mět možnost na čem srazit (studená lišta bude oddělena PU pěnou)