DOBRÝ DEN, PROSÍM VÁS ŽÁDÁM O RADU. MINULÝ TÝDEN MI BYLA NAINSTALOVANÁ KRBOVÁ KAMNA S VÝMĚNÍKEM. OD PRVOPOČÁTKU MÁM VELKÉ PROBLÉMY, ABY SE KRBOVÁ KAMNA NEHÁDALA S PLYNOVÝM KOTLEM.MÁ NĚKDO ZKUŠENOSTI, JAK TO SPRÁVNĚ ZAPOJIT, ABY KDYŽ KAMNA DOHOŘÍVAJÍ, ABY SE SEPL KOTEL? DÁLKOVÝ TERMOSTAT JSEM INSTALOVAL, ALE ZDÁ SI MI, ŽE NĚJAK SPRÁVNĚ TAKÉ NEFUNGUJE. PORADÍ MI NĚKDO PROSÍM? VŘELÝ DÍK, S POZDRAVEM DAVID SABÁK.
Budete muset systém trochu upřesnit. Kam jste instaloval dálkový termostat. Máte na radiátorech termostatické hlavice? Máte instalovanou akumulační nádrž? Jaký je výkon krbové vložky jaký je výkon radiátorů? Má krbová vložka samostatné oběhové čerpadlo? Jak si představujete že by celý systém měl fungovat?
Dálkový termostat mám připojen na plynový kotel, a ten by mi měl sepnout pokud teplota v pokoji klesne pod 18 stupňů. Topím v krbových kamnech a když jdu spát, nebo nejsem doma chci, aby pokud v kamnech dohoří, tak sepl plynový kotel.Termostatické hlavice nemám. Koupil jsem Prity SB W10, 14KW(10 Kw voda a 4Kw vzduch).Ano má samostatné čerpadlo, čerpadlo má i plynový kotel.Můžou se čerpadla hádat? Pokud bych topil v kamnech a současně v kotli?Akumulační nádrž, myslíte expansku? Tu mám u bojleru i u kotle.Měl jsem představu, že pokud nevytopím zadní místnosti, protože to mám v jedné lajně, tak si mohu přitopit kotlem.Pokud topím jenom kamny,které mám na opačné straně baráku, zadní místnosti jsou chladnější, proto bych chtěl pokud mi tam bude zima přitopit si kotlem.Rozložení místností(kuchyň(krbové kamna) velká místnost,koupelna velmi chladná, střední místnost, a malá místnost(kotel) a WC.Vřelý dík, s podzravem a úctou David Sabák.
Co vím, tak ve výtlacích čerpadel mám zpětnou klapku pouze u krbových kamen. Klapka byla už 2x přiškvařená, je to normální? Myslím si, že mi to špatně zapojily. Musím Vám strašně moc poděkovat, a musím ocenit, že mi vůbec někdo odpovídá. Vřelý dík s úctou David Sabák.
Pokud je v provozu čerpadlo, které je bez zpětné klapky tak se nic neděje. Pokud je v provozu čerpadlo se zpětnou klapkou tak přes stojící čerpadlo bez zpětné klapky proudí topná voda zpětně a stojící zdroj tepla působí jako zkrat nebo jinak jako falešný radiátor. Aby nedocházelo k tepelnému namáhání zpětné klapky a čerpadla mělo by vše být umístěno na vstupu topné vody do zdroje tepla. Když je provozován zdroj tepla na tuhá paliva neměl by být v provozu kotel na plyn. Při paralelním provozu to znamená při současném provozu obou zdrojů není zajištěm průtok topné vody ani v jednom zdroji. Oběhová čerpadla jsou odstředivá a pokud jim stoupne tlak na výtlaku (rozběhne se druhé čerpadlo) klesne jim průtok dle Q/h křivky. Máte nějaký topný systém který má svoje tlakové ztráty ale s největší pravděpodobností není schopen pojmout takové množství topné vody které se rovná provozu dvou oběhových čerpadel. Jsou dvě možnosti jak to řešit: 1) pomocí anuloidu který oddělí hydraulicky část zdroje od radiátorového systému ale vyžaduje to další oběhové čerpadlo které bude tlačit topnou vodu do radiátorů, 2) instalací termostatu na výstup topné vody z krbové vložky který by byl zapojen do ovládacího systému plynového kotle jako blokace provozu pokud bude krbová vložka dodávat topnou vodu nad nastavenou úrovní (nastavení termostatu na cca 50stC).
TAK JAKO LAIK JSEM Z TOHO OPRAVDU ZMATENÝ. JÁ MYSLEL, ŽE POKUD SI POZVU ODBORNOU FIRMU, ŽE TYTO VĚCI BY MĚLA VYŘEŠIT ONA. ABYCH JÁ ŘEŠIL NEUSTÁLE NĚJAKÉ PROBLÉMY MI PŘIPADÁ PONĚKUD ZVLÁŠTNÍ. PROSÍM VÁS JAKÉ BY TO OČEKÁVALO, JAK V PRVNÍM TAK V DRUHÉM ŘEŠENÍ INVESTICE? MŮŽETE MI PORADIT NĚJAKOU FIRMU, KTERÁ MI TO DÁ NA POŽADOVANOU ÚROVEŇ.JSEM Z UHERSKÉHO HRADIŠTĚ.TAKŽE KDYŽ TOPÍM V KRBOVÝCH KAMNECH NEMŮŽU MÍT ZAPNUTÝ PLYNOVÝ KOTEL? IKDYŽ ČÁSTEČNĚ PLYNOVÝM KOTLEM ČÁSTEČNĚ OHŘÍVÁM BOJLER. TEN MÁM TAKY KOMBINOVANÝ PLYN A V LÉTĚ ELEKTŘINA.
První řešení je v instalaci anuloidu a oběhovky. Druhé řešení je elektrikář na 1hod na zapojení příložného termostatu do obvodu pokojového termostatu někde před kotlem, termostat stojí okolo 400 Kč. Ptal jsem se na výkon radiátorů, tomu musí odpovídat bilance v domě. Ještě se zeptám jaké ventily máte na radiátorech?
Možná jsem to špatně napsal.U krbových kamen mám termostat, který spíná přibližně okolo 48 stupňů a pak se zapne čerpadlo.Pokud topím v kamnech dostatečně a mám zaplý kotel je vše v pořádku. Ale pokud kotel sepne tak ohřívá částečně bojler i vodu v radiátorech a to se možná hádá( mohu u kotle přepnout na jenom ohřev vody, nebo jen ohřev radiátoru, nebo částečně obojí. U plynového kotle mám instalovaný bezdrátový prostorový termostat, který mám instalovaný v nejchladnější místnosti.Když klesne teplota v krbových kamnech, měl by sepnout plynový kotel. Ale ten podle mě nespíná, a pokud spíná tak špatně. Jak to mohu ještě správně vyzkoušet.
Jak zjistím výkon radiátorů, co jsou to ventily na radiátorech? Mám tam na odvzdušnění a mám tam červený uzávěr, který jde utáhnout, či odtáhnout.
Dobrý den můj mail je . Napište mi telefon, já Vám zavolám. Já pracuji ve Zlíně-Malenovicích. Rád pro Vás přijedu kamkoliv, podíváte se na to řeknete stanovisko a pak Vás odvezu domů a zaplatím.Vřelý dík.