Akumulační nádrže nevytápí

Autor: Jan Macourek
Datum: 11.01.2012 14:16
uživatel: 108250

Fotogalerie:

Dobrý den,
poradíte mi prosím někdo s problémem se zapojením AKU nádrže? Nechal jsem si dopojit krbové vytápění na radiátory s přidanou aku nádrží. zapojeno je to na dvě čerpadla. Jedno kotlové s termostatickým ventilem, které zajišťuje správnou vratnou vodu. To funguje jek má. AKU nádrž jsem nechal zapojit na větev teplé vody přes třícestný ventil, abych mohl přepínat do nádrže nebo přímo topení. Nádrž je bývalý výměník od kompresoru bez jakýchkoliv vnitřních spirál, prostě jenom dutá nádoba s vodou, teplá voda je přivedena do spod a z vrchu se vrací zpět do topení. Laicky řečeno taková velká bublina na teplé větvi. Problém je, že po poklesu vody pod 60 st. se voda v nádrži zastaví a přestane cirkulovat. Mám chybně zapojenou nádrž pouze na topnou větev? Neměl jsem zapojit dospod vratku jako přívod a navrchu vracet do teplé větve? Mám to v jiné budově, ale tam to funguje. Tam je podstatně složitější system, kde jsou ještě čerpadla na samostatných větvích. Mohu to tedy nechat na jedné teplé větvi a přidat ještě čerpadlo přímo na větev topení? Na přívod nebo na vratku, je to jedno? Který ze způsobů je popř. efektivnější? Také zde nemám žádný zpětný ventil. Doufám, že je můj laický nákres pochopitelný. Děkuji Jan Macourek

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jan Macourek12.01.2012 12:11
Honza Kopřiva12.01.2012 12:11
petr kocina12.01.2012 11:59
Jan Macourek12.01.2012 11:18
petr kocina12.01.2012 07:44
Jan Macourek11.01.2012 18:19
Honza Kopřiva11.01.2012 14:30

Datum: 11.01.2012 14:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Ten problém při teplotě vody 60st.C nejspíš způsobuje kotlový okruh který pouští vodu do dalšího oběhu právě při překročení 60st.C. Dokud je voda chladnější tak voda cirkulije jen v krbové vložce dokud se neohřeje.
Jinak se ohřátá voda z krbu přivádí do vrchní části nádrže a né do spodní a dolů se připojuje zpátečka. Máte to obráceně.

Datum: 11.01.2012 18:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji, je mi jasné, že vzniká problém na kotlovém okruhu, jedná se mi o to, jak dostat vodu z nádrže do okruhu radiátorů, myslel jsem právě přidáním toho čerpadla. Co píšete o zpátečce, myslíte přímo zpátečku jako od radiátorů? Já to mám totiž tak, že mám k nádrži připojenou pouze vytápěnou větev. a tou samou větví přivádím vodu zpět, opět do vytápěné větvě. Tím docílím toho, že ve výsledku mám nádrž vytopenou jako celek. Tak nevím, myslíte, že mám dolů napojit klasickou zpátečku? Tím bych asi vyřešil problém se 60 st. Myslím ale, že by se mi zase rychle zchlazovala nádrž vespod a vracela by se mi studená voda. Tak jak to mám uvažuji, vzhledem k tomu, že se teplá voda drží na vrchu, že využiji teplo z nádrže do konce.

Autor: petr kocina
Datum: 12.01.2012 07:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
teplou vodu z krbu zapojte na vrch AN stejne tak odber topne vody.
spodek AN na zpatecku z radiatoru s odberem studene topne vody do krbu.
tak jak to mate nakresleny to nemuze fungovat.

Datum: 12.01.2012 11:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Aha, děkuji. I když to mám jako nádrž plné vody bez vnitřní spirály? Na jakém principu to potom natápí a následně odebírá vodu, když jsou obě vody napojeny na vrch? A kam mám v tom případě osadit čerpadlo? Děkuji

Autor: petr kocina
Datum: 12.01.2012 11:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
rovnez nemam v AN spiralu a jedu pres deskovy vymenik (jak solar,tak i TC zeme/voda).trojcestak jen prepina do AN nebo do bojleru.
pripadne jestli solar nebo TC.

nemam zkusenosti s kotlem,kde musi byt zachovana teplota vratne vody na 60st.predpokladam,ze to by mohl zajistovat duomix.

na vrchu AN jsou odbery tepla a privod tepla.
na spodku zas odber a privod studene vody ze zpatecky.

oba systemy zajistuji 4 obehova cerpadla - podlahovky,TC,solaru a obehovky s trojcestakem.jednoduseji uz to zapojit neslo.

Datum: 12.01.2012 12:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji, tak to asi budu muset předělat

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 12.01.2012 12:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100266
reakce na ...
Jestli máte v nádrži spirálu nebo ne to je naprosto jedno.
Vyrobené teplo jakýmkoliv zdrojem se vždy připojuje do nádrže nahoru, zpátečka ke zdroji dolů, odběr tepla do spotřebiče/radiátorů vždy zezhora a zpátečka zase dolů. Nejlépe pokud budou mít vstupy i výstupy vlastní fyzické potrubí aby to celé fungovalo jako anuloid a navzájem se to moc neovlivňovalo. To znamená nahoře na nádrži 2x vývod/trubka a dole také 2x vývod/trubka (+ třeba ještě odvzdušňovák a dole odkalovák).
Čerpadlo by mělo být za výstupem ze zdroje/krbu a teprve za ním se to musí rozdělit do dvou směrů/okruhů pokud chcete mít možnost topit jen do radiátorů nebo jen do nádrže.
Nahřívání boileru potom řešit jejím vsazením před nádrž a bypas otvírat/zavírat v případě potřeby nahřívání nebo nenahřívání.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.