Dobrý den, máte někdo zkušenosti s katexovým změkčovačem vody? Přemýšlím o nějakém zařízení které nám změkčí vodu.Jakékoli informace, zkušenosti a názory uvítám.
Najprv si zistite tvrdost vody. U nas za 3Eura sa da kupit v akvaristickych obchodoch sada na meranie tvrdosti vody. Pouzit sa da asi 10x.
do tvrdosti 12dH (nemeckych jednotiek) sa Vam vobec katex neoplati. Do 8dH je voda este dostatocne makka.
Do nejakych 10-12 mozno postaci magnet, alebo polyfosfatovy filter. Obidve tieto moznosti vodu v skutocnosti nezmakcuju, iba fyzikalne upravia vapnik tak, ze sa ovela menej usadzuje na stenach potrubia. V skutocnosti sa tvrdost nemeni.
Ja mam katexovu upravnu (aj kolega), ja mam tvrdost 18, kolega dokonca 28dH. Nepopisem to uplne spravne, ale iba zhruba: Do upravne sa sype sol. Mohla by byt aj kuchynska, ale ta by sa veli usadzovala v nadobe. Tak treba kupovat granulovanu sol, presne na to urcenu. (U nas sa da zohnat 25kg vrece za 5Eur) Upravna vody MENI kationy vapnika za kationy sodika, takze vapnik sa vam cez filter vobec nedostane. Takto dostanete vodu s NULOVOU tvrdostou. Kedze taka voda by nebola chutna a dobra, tak sa cez "bypass" primiesava k upravenej vode s nulovou tvrdostou aj voda neupravena.
Zdravim, podle rozboru našich vodáren máme tvrdost 16 dH. Jaký máte přístroj, jak s ním jste spokojen, kolik soli a vody spotřebujete při Vaši tvrdosti vody na jednu rgeneraci? Zajímají mě všechny zkušenosti, postřehy, na co si dát při výběru pozor atd.
Mnozstvo soli spotrebovane pri 1 regeneracii je zavisle na velkosti katexu. V mojom pripade katex: asi 14 litrov, spotrebuje naraz asi 2.5kg soli.
Upravnu vody mam z Presova, stala ma 600Eur.
Zatial som spokojny, aj ked ju mam len kratko namontovanu. (3 tyzdne). Regeneracia cca raz za7-10 dni. Zasa to zavisi na velkosti katexu a to asi takto:
Velkost katexu x 4 ... (14 x 4 = 56) ... tento katex dokaze znizit tvrdost 56m3 vody o 1 stupen. Takze ak mate tvrdost 16, a chcete znizit na 7 (cize o 9 dH), tak 56/9 = cca 6m3. Na upravni si nastavite cislo 6000, a ked cez upravnu pretecie 6000 litrov vody, spusti sa regeneracia.
Spotreba vody pri regeneracii je velka, ibaze som zistil, ze mam omylom trysky take velke, ktore sa davaju na 20-litrovy katex. Takze az mi ich vymenia, mozem dat presne cisla. Ale odhadujem to tak asi na 400 litrov.
Ventily na upravni su bud mechanicke (starsie typy), alebo elektronicke s displejom, kde si viete viacero veci ponastavovat. (napr. o ktorej hodine sa ma regeneracia spustit, ci ma pockat do polnoci, alebo sa spusti okamzite po precerpani 6000 litrov vody, ktora faza regeneracie ma ako dlho trvat a pod.) Napajanie je tam 230V, ale to je iba na elektroniku co pocita vodu a na displej. Ventily za tam prepinaju tlakom vody. Elektronika sa napaja cez nejake 12V - trafo, a zerie iba zopar watov.
Pozor si treba asi dat iba na spravnu velkost upravne (velkost katexu) a aby ventily obsahovali spravnu velkost trysiek. Katex musi byt taky velky, aby medzi dvoma regeneraciami bolo aspon 5 dni. (Ak mate tvrdost 25 a byvate v dome 6, tak urcite ten najmensi katex nie je pre Vas vhodny): ... 6 ludi denne cca 900 litrov vody; ... 5 dni ... 5x900 = 4500; ... tvrdost 25 -> 7 (25-7=18) ... velkost upravne: 18x4.5 = 81 ... 81 / 4 = 20 ... 20litrov (minimalna velkost katexu), aby ku regeneracii dochadzalo raz za 5 dni.
Ono je to ale tak, ze si mozete dat vacsiu zmakcovacku, regeneracia bude povedzme raz za 15 dni, ale cim vacsia upravna vody, tym je aj drahsia. Takze ttreba hladat kompromis medzi velkostou a cenou.
Na Slovensku som ale nasiel obrovske rozdiely v cenach (zhruba ta ista velkost) od 600E az po 1700E
Inak tam ziadnu zaludnost nevidim. Zapajal som si to sam, problemy neboli.
Ale pocul som o pripade, ze niekomu zapojili zmakcovacku iba na teplu vodu ... :-(
Možná jste si spletl Na s H a místo kyseliny chlorovodíkové jste do reakce vnutil chlorid sodný. Jinak asi by jste těžko kuchyňskou solí rozpouštěl uhličitan vápenatý.
Dobrý den, změkčovák s katexem na rozdíl od magnetů funguje vždy.Samozřejmě musíte sypat sůl pro regeneraci.Kolik,to záleží na tom jak tvrdou máte vodu...Výběr na trhu je obrovský...
Jaký máte zdroj vody a co tou vodou zásobujete a hlavně co od toho očekáváte? U mě stačil dát po delším bádání / asi 3 roky /pouze magnet a jsem spokojen. Používám ho 10 let a vše je OK. Náklady na provoz jsou nulové, životnost zhruba 20 let. Provoz, Praha asi 10 let, chata 4 roky , pro normální chod domácnosti velká spokojenost.