Rosení oken od Slavony

Autor: Jan Josef
Datum: 13.01.2012 08:59
uživatel: 108267

Od prosince mám v rekonstruovaném RD (dům je suchý a opraovány byly pouze špalety) dřevěná okna od Slavony profil SC92 CF s u celého okna 0,7 a sklem s teplým rámečkem MGT 4-18-4-18-4 SWSV arg, U=0,5. Okna jsou udělaná velice pěkně a dobře těsní, ale ačkoliv dvakrát denně větrám, tak dochází ke kondenzaci par a následnému rosení na spodní straně skla tj. hlavně ve spodních rozích a občas i pásek o výšce 3 cm po celém spodku skla viz foto.Někdy více někdy vůbec. Horší to je v místnosti, kde se méně topí. Jsem trochu zklamán, protože v jiném domě máme také dřevěná okna profil 88 s trojsky a okna se tam nikdy neorosila. Myslíte že je to na reklamaci?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Zora Stupňánková13.03.2012 11:42
Zora Stupňánková13.03.2012 11:34
Zora Stupňánková13.03.2012 11:29
Jan Josef13.02.2012 11:36
Roman Šeda06.02.2012 20:01
Jindřich Hána06.02.2012 11:34
Zora Stupňánková06.02.2012 09:29
Helena Kollárová24.01.2012 13:27
Helena Kollárová16.01.2012 12:41

Datum: 13.03.2012 11:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108427
reakce na ...
Dobrý den,
obdrzeli jsme reklamaci, již při doplňení informací o teplotě, vlhkosti a stavu stavby jsem informovala, že problém nebude v oknech.
Na přání zákazníka jsme provedli kontrolu na místě i se zástupcem dodavatele izolačních skel, který provedl jejich kontrolu.
Okna ani skla nevykazují žádný problém, jednalo se o zbytečnou cestu.

Přidám fotografie a detailní popis.
Je potřeba snížit relativní vzdušnou vlhkost v interiéru a výměnu vzduchu (dostatečně větrat), zajistit proudění vzduchu kolem oken a samozřejmě dokončit zateplení a osadit parapety.
Jedná se o nedokončenou rekonstrukci, po jejím dokončení jistě problémy nebudou.

Autor: Zora Stupňánková
Datum: 13.03.2012 11:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5 obrázek č. 6 obrázek č. 7
Popis stavu - pozorovani z 10.2.2012:

Pokud jsem instaloval vlhkoměr přímo na podlahu u balkónových dveří v nevytápěné místnosti v 1.NP, u kterých bylo oroseno sklo, tak jsem naměřil 16,4 stupně C, 60% vlhkost. Na parapetu okna v ložnici v 1.NP (též oroseno) jsem ráno naměřil 15,4 stupně C a 67% vlhkost. Venkovní teplota je cca -10 stupňů C. Hloubka vnitřních špalet je cca 30 cm. Zdivo je cihla plná.

Kondenzaci jsem dnes zaznamenal pouze u těchto dvou oken, ale při vyšším počtu osob v domě ač vlhkoměr (neměřeno u okna) udával vlhkost kolem 50% a ke kondenzaci na spodní části skla docházelo. Pokud na rám svítí slunce, tak orosení samozřejmě mizí.

Venkovní zateplení se již nestihlo v minulém roce udělat a bude provedeno na začátku jara. Konečná úprava vnitřních parapetů včetně zapuštění radiátorů blíže k oknům se bude provádět až po topné sezóně. U většiny oken byl po celém obvodu tj. pod rámem před instalací oken nalepen extrudovaný polystyren či polyuretan o tloušťce 3-5 cm a to od líce venkovní stěny po min. vnitřek rámu okna.

Datum: 13.03.2012 11:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Modelový výpočet zabudování:

Vlhkost 63% je vysoká.
Podle výpočtu by se okno rosit nemělo ani při této vlhkosti. Teplota rosného bodu při teplotě 22°C a vlhkosti 63% je 14,63°C. Teplota povrchu skla při venkovních -15°C je 15,8°C. Rezerva něco přes jeden stupeň, což není úplně velká rezerva v případě, že občas stoupne vlhkost nebo klesne teplota interiéru.
Ale výpočet vychází z určitých předpokladů. Například, že k oknu může bez problémů teplý vzduch z interiéru. A taky že tam ten vzduch trochu proudí a nestojí (pak by neodpovídal Rsi). To si myslím, že bude problém. Na proudění vzduchu může mít vliv i to, že okna jsou hodně "daleko" od interiéru.
Teplota dole u parapetu pak vychází dost špatně.
Každopádně by bylo potřeba dům zateplit. Předpokládám, že kvůli chystanému zateplení je okno osazeno blíž k vnějšímu líci. Jinak by bylo vhodnější dát okno samozřejmě doprostřed zdiva. Povrchové teploty na zdivu jsou hodně nízko. To po výměně oken je problém - vyšší těsnost, vyšší vlhkost. Při nižších venkovních teplotách by měl uživatel držet relativní vlhkost pod asi 50%. Jinak můžou být plísně ve zdech.
A k větrání. Většinou je požadovaná násobnost výměny vzduchu pro obytné místnosti zhruba n=0,5. Což znamená, že při přirozeném větrání bychom měli větrat cca každé 2 hodiny (když jsme v místnosti).

V příloze posílám parapet. Dvě izotermy:
11,10°C - rosný bod pro Ti=22°C a Rh=50%
14,63°C - rosný bod pro Ti=22°C a Rh=63%
Povrchová teplota na skle: 15,8°C, u připojovací spáry je to jen 4,7°C

Podrobnější informace o dřevěných oknech SC92:
http://www.slavona.cz/eurookna-pro-pasivni-domy-profil-sc/
http://www.slavona.cz/tema-mesice/kvalitni-drevena-okna-eurookna.html

Autor: Roman Šeda
Datum: 06.02.2012 20:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108489
reakce na ...
Dobrý den
Zajímalo by mě zda v domě v kterém se Vám rosí okna je staršího data výstavby? Dále píšete o oknech v jiném domě kde se okna nerosí zajímalo by mě zda tato stavba není novostavbou . A nemůže problém souviset se zdivem ?,děkuji za reakci

Autor: Jan Josef
Datum: 13.02.2012 11:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108267
reakce na ...
Dobrý den, v obou případech se jedná o rekonstrukce.

Autor: Jindřich Hána
Datum: 06.02.2012 11:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108632
reakce na ...
Dobrý den,

mám namontovány okna SC92, poslední zkušenost, venkovní teplota -23,2°C, vnitřní teplota 22°C, relativní vlhkost 54%, žádné rosení na oknech není ani nikdy nebylo. Jsem s okny velice spokojen a doporučil jsem i kolegům v práci.

Datum: 06.02.2012 09:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
nevím jestli se jedná o reklamaci, ale určitě Slavonu kontaktujte, pomůžeme Vám problém vyřešit.
Hledala jsem Vaše jméno v adresáři zákazníků, ale nenašla.
Můžete se obrátit přímo na mně:
Určitě nás zajímá každá zpětná vazba.

Nicméně mě to překvapuje. okna SOLID COMFORT nemají problém s vnitřními povrchovými teplotami, spíš naopak.
S kondenzací vlkosti na trojskle obecně moc problémy nejsou.

Tady se můžete podívat na ověření výpočtem:
http://www.slavona.cz/tema-mesice/vyvoj-drevenych-oken.html

http://www.slavona.cz/eurookna-pro-pasivni-domy-profil-sc/

Můžete mi poslat fotky, prosím o uvedení podmínek při jakých dochází ke kondenzaci, teplota venku a uvnitř, relativní vzdušná vlhkost v interiéru.

Autor: Helena Kollárová
Datum: 24.01.2012 13:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100622
reakce na ...
Na této stránce si můžete spočítat teplotní faktor. Měl by být 0,7.
http://www.tepelnymost.cz/index.php?page=calc&order=c1
V podstatě odráží hodnoty popsané v předchozí odpovědi.

Autor: Helena Kollárová
Datum: 16.01.2012 12:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100622
reakce na ...
Mělo by platit, že okna se rosí při -15°C venku, 20 uvnitř a 50% relativní vlhkosti. 3 cm pásek by mohl naznačovat problémy ve spodní části a to že okna v tomto místě nedosahují normovaných hodnot. Projděte si diskuse na téma rosení oken.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.