Účinná výška komínu pro krbová kamna v bytovém domě v bytě pod plochou střechou

Autor: Tomáš Munzar
Datum: 13.01.2012 09:50
uživatel: 108269

Bydlíme v cihlovém bytovém domě ve 3 patře(pod plochou střechou). V domě je zabudován cihlový komín 150x150 mm, který doposud nebyl používán. Jeho výška nad střechou je 1m. Dům byl postaven v roce 1971.
Rozhodli jsme se, že by jsme si chtěli dát do bytu krbová kamna HS Flamingo Vega s příkonem 9kw; teplota spalin 308°C.
V obývacím pokoji budeme muset udělat otvor pro napojení kouřovodu do komína. Všude na internetu jsem se ale dočetl, že je nutnost,aby účinná výška komínu byla min.5m, což je u nás docela problém, protože u nás by byla účinná výška cca.3m. Tím pádem by jsme museli zvýšit komín o 2 metry, což mi připadá dost zvláštní s ohledem na vizuelní stránku domu.
Nemohli by jste mi prosím Vás poradit, jak by se dal tento problém vyřešit, popř.jestli je nutné,aby byla účinná délka komínu u nás zvolených krbových kamen min.5m nebo se dá délka komína určit i nějakým výpočtem?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Tomáš Munzar07.02.2012 08:13
Josef Navrkal13.01.2012 13:09

Datum: 13.01.2012 13:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100022
reakce na ...
Pro krby a komíny platí:
- ČSN 73 4201 (10/2010) Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv
- ČSN 73 4230 Krby s otevřeným a uzavíratelným ohništěm
Z uvedených předpisů vylývá:
- Nejmenší dovolená účinná výška kom. průduchu je 5 m. V jednotlivých případech je možno připojit lokální spotřebič i do kom. průduchu s menší účinnou výškou než 5 m, pokud se prokáže výpočtem spalinové cesty, že je tato výška dostačující.
Výpočet lze provést programem. Je třeba znát typ a výkon kamen, hmotnostní tok a teplotu spalin, konstrukci a rozměry komínu a kouřovodu.
- Pokud má spotřebič spalinové hrdlo orientováno svisle nahoru a je konstrukčně přizpůsoben pro výběr popela a sazí, mohou být spaliny odváděny nad střechu budovy přímo svislým kouřovodem s funkcí komína. Pro takový kouřovod platí jen omezené požadavky; neplatí v plném rozsahu požadavky na komín (sopouch, půdice, vybírací otvor ap). Takové řešení je jednodušší, nejsou (nesmí) zde žádná kolena, tahové ztráty jsou minimální, účinná výška může být menší. Výška nad plochou střechou či atikou však vždy musí být min. 1,0 m.
- V každém případě je třeba zajistit přívod spalovacího vzduchu pro spotřebič
- Provoz spotřebiče nesmí být negativně ovlivňován větracím zařízením (digestoř)

Autor: Tomáš Munzar
Datum: 07.02.2012 08:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108269
reakce na ...
Děkuji Vám za odpověď.
Jen by mě ještě zajímalo, jestli je povinné, udělat komínovou vložku, nebo stačí cihlový komín v dobrém stavu. Náš cihlový komín je v dobrém stavu,ale kominík stejně tvrdil, že je potřeba komín vyvložkovat(spíše se mi zdá, že z nás chce jen tahat peníze, i když to není potřeba). My bychom chtěli pořídit obyčejná komínka např.z Hornbachu či Obi s maximálním výkonem 5 kW. Výška komína nad plochou střechou je 1m. Mě se tak trošku zdá, že kominíci využívají neznalosti lidí a i když mají cihlový komín v dobrém stavu, tak nutí lidi do zbytečného vyvložkování. Mě se zdá také divné, že bych měl vyvložkovat komín pro kamínka, která mají výkon max.5kW. Jaký na to máte názor?

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.