Sila obvodoveho zdiva z Ytongu u patroveho domu |
Autor: Lukáš Lukino Datum: 15.01.2012 17:00 | uživatel: 108290
| Dobry den vsem, rad bych Vas pozadal o radu/nazor/vypocet z ceho postavit obvodove zdivo z Ytongu. Dum bude dvoupodlazni, takrka krychle o rozmerech 9x10m a vyska ke strese cca 5,7m. Strecha bude valbova s vyskou dalsich cca 2,6m. Ohledne krytiny jeste nejsme rozhodnuti, poravdepodobne to ale skonci u nejakeho Bramacu nebo podobne. Dum budeme na 99% stavet z Ytongu a mel jsem v puvodnim planu P2-400 300mm a k tomu 20cm EPS. Na druhou stranu se projektant trochu kroutil s tim, ze si mysli, ze steny jsou slabe kvuli statice. Muze mi dat nekdo opravdu fundovany nazor, pripadne to i vypocitat? Alternativne pak prichazi v uvahu i ta sama tvarnice s sirkou 375mm otazkou zda to neni zbytecne...
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Los Carlos Datum: 08.04.2012 19:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109410 reakce na ... | Nevím zda Vám to pomůže, ale já mám neprojektováno přízemí i patro z Ytong Lambda (375mm) bez zateplení. Postupek času se ztotožňuji s názorem, že než investovat do zateplení, raději pořídím TČ.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 25.04.2012 09:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Takže místo jedné věci, která se jednou pořídí a už od své instalace funguje až do doby než ji někdo zlikviduje a nic nežere ... ... dáte věc s omezenou životností, která se opotřebovává, potřebuje servis a žere elektřinu. Nápad hodný mistra slepých cest.
|
|
| |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 15.01.2012 17:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Nevím, jak poznáte jestli Vám někdo poskytne fundovaný názor. Nicméně nemusíte nic počítat, nemusíte zkounat fundovanost jednotlivých názorů a stačí se kouknout kolem sebe. A z Ytongu tlustého 30 cm stojí spousty poschoďových domů s těžkými stropními konstrukcemi, s těžkou pálenou krytinou a navíc jsou celé podsklepené. A když vezmete v úvahu, že bílé plynosilikátové tvárnice ( třeba Hrušovany u Brna ) použily v šířce 30 cm tisíce stavebníků tak před 30 roky a stavěli právě takové domy, jak jsem napsal, tak nechápu, proč ten Váš projektant kroutí hlavou ( nemá nějaký tik ?). A protože Ytong je vlastně nástupce těch plynosilikátů, tak není co řešit. Nicméně musíte si pohlídat řešení nějakých pilířů a hmotnostně exponovaných míst. To by se asi muselo postavit z něčeho i pevnějšího. Samožřejmě, že Lambda a Théta mají menší únosnost, ale na to jste se neptal. A já osobně mám barák ve štítě vysoký asi 10 m a už 22 roků stojí a ani se nehne. Jeden pilíř ale mám z plných VP cihel. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Lukáš Lukino Datum: 15.01.2012 18:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108290 reakce na ... | Dobry den, diky za nazor/info. Prave ze vim, ze z Ytongu se patrove domy staveji bezne, bohuzel jiz nevim presne z jakych tvarnic, zda je ta P2-400 300mm dostacujici nebo zda tam nepouzivaji tvarnice vyssi pevnosti, ktere Ytong take ma. S projektantem je to slozitejsi, on ma dobre navrhy a napady co jak jde udelat a umistit, v nekterych vecech je ale takovy... proste mene pouzitelny. On vubec neni fanda Ytongu a podobnych reseni. Jeho padny argument "uz dvacet let to delam z 45cm porothermu a nikdo si nestezoval" proste neberu a poustim jednim uchem dovnitr a druhym ven...
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 15.01.2012 20:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Požádejte svého projektanta, ať se přestane kroutit a začne počítat. Vím, že se mu nechce, ale to je jeho problém. Jestli si netroufá, ať si zaplatí statika. Ze svého, ne z Vašeho. 300mm P2-400 je zbytečně moc. Na prostou zeď postačí i 200mm. Pilíře a jiné namáhané prvky je potřeba ověřit výpočtem. Dávat 2x tak tlusté zdi, než je potřeba svede i Kocina.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 17.01.2012 11:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | obvodove steny mam 200mm z P4-500 a 30cm EPS 70F. o jakych stenach to mluvite,kdyz to svede i KOCINA !!! KOCINA by to nesvedl - takova zverstva zvladnou jen a pouze projektanti. v okoli se naprosto bezne stavi patrove domy z YTONGu P4-500 25cm. s vlhkosti v dome jsem zatim spokojen na rozdil od jinych :-)
|
|
| |
| |