Je tepelná ztráta 5kw u tohoto domu reálná? |
Autor: David Pavlas Datum: 16.01.2012 09:44 | uživatel: 103973
| Dobrý den, současné době řeším topení. Podlahové topení všude + primární ohřev elektrokotel a sekundární teplovodní krbová vložka + aku nádrž. Podle projektu mám vypočtenou tepelnou ztrátu 7,5kw ale z toho je 3,1kw bráno větrání, které mi bude ale řešit rekuperace se kterou se před tím nepočítalo. Když tedy uvažuji že by rekuperace ušetřila min 70% tepla tak se dostanu na tepelné ztráty někde kolem 5kw. Moje otázka zní je to vůbec u takového domu reálné? Řeším to pro to jelikož mám problém s výběrem krbová vložky kde mě všichni výrobci odkazují na ty nejmenší typy co mají v nabídce že se mi jinak bude dům přetápět. Začínám díky tomu uvažovat i o vypracování projektu na topení ale nechce se mi dávat 10 tisíc za něco když to možná není ani potřeba tak se raději ptám napřed zde. Okna plastová deceunick eforce trojsklo Uw=0,8 Na stropě bude 40cm vaty knauf clasic Na zemi 24cm EPS a stěny jsou keratherm 38 B na pěnu plus 12 cm fasádního EPS 70 Děkuji
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: RADEK STANKOVSKY Datum: 30.01.2012 13:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100366 reakce na ... | Pane Pavlas jsem romantik a žívý ohen byla pro mě nutnost i přez neshody s manželkou,po dvou letech a to mám krbová kamna a nejsem stále doma tak mě to netrápí jestli se v nich topí či nikoli jsem se rozhodl že je po letošní zimě zruším.Člověk těžko přiznává pravdu ale i ten malý nepořádek při zátopu a snad jen dvakrát jsem ucítil kouř kdy dcera přiložila neopatrně jsem si uvědomil že to do nového domu prostě nepatří a vadí mi to.Kamna pujdou do sklepa kde si udělám posezení když přijede kuřácká návštěva a 30 tis jsou víte kde.Velmi si rozhodněte dopředu kde chcete mít kotelnu a naštivte domy kde se tak topí.Budete mít rekuperaci jak píšete já ji mám take a právě proto že si zvyknete na absolutně čisty čerství vzduch vám bude vadit vše co ho zamořuje byt minimálně a krbová vložka to dělat bude. Nechci radit je to každého rozhodnutí.Já názor na krby a krbová kamna změnil do obýváku dám pro romantiku o vánocích na zed nějaký atraktivní krb na biolích a bude vyřešena i čistota domu i moje romantická povaha.
|
|
 | Autor: David Pavlas Datum: 30.01.2012 13:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103973 reakce na ... | Děkuji za názor. Abych řekl pravdu kdybych neměl už postavený komín tak bych se na to nejradši taky uplně vyprdnul ale na druhou stranu mě vrtá v hlavě to že mám celý barák kompletně na elektřinu a co když ty učty potom nebudou tak růžové jako ty výpočty různých projektantů na tepelné ztráty atd. Mám to tam jako takovou zálohu, že když už budu mít v elektrice protopený i kalhoty, tak pořád budu moct něco uhrát na levnějším dřevě. To je hlavní důvod proč ten krb dělám. Vedle soused dělá tepelné čerpadlo země voda o kterém jsem uvažoval taky, ale tam jsou ty náklady na pořízení přiznejme si uplně někde jinde než tady ty papírové částky. Já za kompletní kotelnu včetně krbu a podlahovky dám 200 tisíc a u čerpadla bych dal 400 tisíc i víc takže tudy cesta pro mě taky nevedla.
|
|
 | Autor: RADEK STANKOVSKY Datum: 30.01.2012 14:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100366 reakce na ... | Já jsem koupil hrubou stavbu také už s dvojsložkovým komínem,letos budu zateplovat a jsem téměř stoprocentně rozhodnut ze rozvedu multisplit od LG vzduch-vzduch klimatizace chlazení-topeni s vnitřníma jednotkama art cool pro jejich desing je opravdu skvělej a i to do určitých teplot vytopí,garance je až do -15. pokud by bylo někdy opravdu zle,mám v rezervě možnost udělat kotel na dřevo k němu bych napojil vodní tepelnej víměník a hnal bych to přez vzduchotechniku dovnitř,možnosti jsou vždy nějaké. S tim multisplitem budu mít otopnou soustavu za nějakych 150-200 tis také,mam EE kabely. Krb nepočítam to už beru jako ztrátovou položku.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 30.01.2012 20:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Pro případ drahé elektriky jste se rozhodl vybavit ... ... vodní tepelnej víměník .... přez vzduchotechniku .... A co když elektřina vypadne? Poslední dobou je to nějaká móda.
|
|
 | Autor: RADEK STANKOVSKY Datum: 30.01.2012 21:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100366 reakce na ... | Já to řekl ve smyslu že je vždy nějaké řešeni v peněžní nouzy,komín mám jak jsem řekl a dvouvložkový,prochází ve čtyřech z pěti místností. Jen jsem uvedl že já pokud nebudu muset se topení tuhých paliv v místnostech zbavuji,mě to vadí. Nikomu nic neradím,jenom jsem upozornil že to může všechno být v praxi po čase s původním názorem jinak. Já názor a pohled na věc o které jsem byl přesvěčen,změnil.Krbová kamna nevyhazuji,jak jsem psal budou sloužit v jedné sklepní místnosti pri posezeních s návštěvami.Uvažoval jsem nahlas při finanční nouzi ne při nouzi elektrické.Jestli to je moda či nikoli nevím, já to dělat nebudu.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 31.01.2012 07:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Spíš jsem narážel na to, že poslední dobou se nějak množí výpadky sítě, které často postihnout několik (desítek) tisíc domácností. A ve složitém systému, kde je použito spousta elektrických hejblátech si moc nezatopíte.
|
|
| |
 | Autor: RADEK STANKOVSKY Datum: 31.01.2012 08:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100366 reakce na ... | Nepamatuji kdy u nás vypadla elektrika,to jsem byl asi ještě malý u nás to nebývá ale když na to přijde a stane se tak pujdem do toho sklepa nebo k sousedům na pár dní ten vytápí krbem celý dům.U nás si pomáháme a žijeme v sousedských dobrých vztazích. Například auto stojí před domem a nezamykám ho ani přes noc,všude je to jinak,určitě by mě sousedi zmrznout nenechali na to jsme spolu už hodně vypili:-)
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 31.01.2012 20:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Sněhová metelice v říjnu 2010 způsobila několikadenní výpadek elekřiny pro 40.000 domácností. Od té doby ještě několik menších, které už jsem nepovažoval za hodné zapamatování, ale přeci jeno je to častější a vážnější, než koncem XX. století. PS: Ta kamínka ve sklepě je dost dobrý příklad nezávislého zdroje tepla.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 01.02.2012 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | skoda,ze si nepamatujete ze CR byla pred blackoutem,tedy pokud si dobre vzpominam. tento zpusob bude cim dal tim castejsi.vyskytovat se bude i v lete.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 30.01.2012 22:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | nevim jestli si uvedomujete ze TC vzduch/vzduch funguji do venkovni teploty + 5st.radeji bych sel do TC vzduch/voda.cena je srovnatelna.ovsem vykonove uplne nekde jinde.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 30.01.2012 22:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Já za kompletní kotelnu včetně krbu a podlahovky dám 200 tisíc - za tu cenu jsem poridil jak TC zeme/voda tak i solary HEAT PIPE 60 trubic.vse jsem mel pripraveno - pripravy me stali cca 50 000kc vcetne podlahovky a AN. dnes to poridite za stejnou cenu.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 31.01.2012 00:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | kocino, ty tvoje ceny jsou z pohádek viď. nikdo normální nemůže s takovými cenami počítat. To, že ty nakupuješ (když už) výměty, sbastlíš bez ohledu na kvalitu, a nepočítáš nikdy cenu práce je tvoje specialita. Ostatní většinou nakupují vše.
|
|
| |
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 01.02.2012 14:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | kocino to není o lenosti, já do takového rizika nejdu a většina stavebníků také ne, a ještě k tomu nestaví samodomo, ale dodavatelsky
|
|
| |
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 30.01.2012 22:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | ani nevite jak jste me potesil priznanim chyby.jeste by jste mel pripocitat komin + 30 000Kc smekam pred lidmi kteri priznaji chybu - drive mi tu lidi za tu romantiku nadavali. s rekuperaci souhlasim,zkousim ji neprovozovat -ale nejak to v realu nejde :-(
|
|
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 30.01.2012 23:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | v cem jako smeknout - ze mate tajemny hrad v karpatech 400m2 pro 2 osoby a topite pouze v jedne mistnosti??? takto si novou bytovou vystavbu rozhodne nepredstavuji !!!!!!!!
|
|
 | Autor: RADEK STANKOVSKY Datum: 31.01.2012 09:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100366 reakce na ... | Pane Kocina já jsem už nějaký pátek chodím a už jsem několikrát psal že jsem koupil již hrubou stavbu takže i s komínem,takže žádná úspora na komínu nebyla možná.Také jsem už i psal že pokud bych byl doma tak mám normální kotelnu na dřevo kam se podívám kolem sebe je a za hubičku,otopnou soustavu jsem dělal a dělám tak aby manželka nemusela dělat nic a nemusela se o nic starat na to má děti a svou práci.Vzduch-vzduch už dávno nepřitápí jen do +5,myslím že důkazů z praxe je tu k přečtení dost a dělám to i kvůli konfortu v létě na klimatizaci i když těch teplých dní je pomálu.Klimatizační jednotky dnes vzduch i pročištují a zbavují různých alergenů takže i to je přínos k lepšímu bydlení. Ale každý se rozhoduje jinak.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 31.01.2012 09:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | souhlas, jenom.... Vzduch-vzduch už dávno nepřitápí jen do +5,..... ano přitápí i níže, jenže se ztrátou výkonu a COP avšak, každý typ jinak, a je nutno velmi, ale skutečně velmi vybírat, a nedá se jednoznačně říci, že čím dražší, tím lepší pokud prodejce nedoloží (není schopen, protože výrobce nemá) kompletní diagram, tak od takových výrobků pryč
|
|
| |
Autor: petr kocina Datum: 17.01.2012 14:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | moje rada ve vasem pripade je dat TC zeme/voda s pripravou TUV. neresit zadny komin a zadnou AN - zbytecne nakladova zalezitost,ktera se vam nikdy nezaplati. ani ty solarka nejsou nutny - pripravu bych na rozhodne udelal. radim kazdemu uz nekolik let udelejte pripravu na vse - rekuperace,zemni registr,slinky ........... komin mohu dodelat i v mem dome.
|
|
Autor: David Pavlas Datum: 17.01.2012 12:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103973 reakce na ... | Pokud bude tato tepelná ztráta pravdivá tak stojím před rohodnutím kterou krbovou vložku pořídit. Nejvíc by se nám líbila hoxter haka 67/38W. Tam se ale obávám jestli už není příliš výkonná a nebude lepší zvolit Haka 37/50 která je ale zase hnusná jelikož se nám nelíbí vložky na vysoko. Je otázka jak moc pravdivé tam budou ty čísla podílem výkonu vzduch/voda. Pro mě ideální krbová vložka - sklo 80x45cm, výkon do vzduchu nula a výkon do vody 10kw. Nevíte někdo a nějaké? :-) Berme v potaz také to že rekuperace mi teplo z byváku sebere - prožene výměníkem a to teplo co zbyde tak rozežene do všech místností.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 17.01.2012 14:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | nakladovost vas vyjde stejne jako s TC zeme/voda. ovsem provoz budete mit za par let nakladovejsi. vami zminovany krb uz tu byl konzultovan - volba to neni spatna - bohuzel v soucasnosti - do budoucna to nebude ekonomicky nic moc.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 18.01.2012 07:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | ... výkon do vzduchu nula a výkon do vody 10kw ... Něco, co se tomu požadavku blíží, se zove kotel na tuhá paliva. Jenom se obvykle nepořizuje do obýváku.
|
|
| |
Autor: petr kocina Datum: 17.01.2012 11:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | Moje otázka zní je to vůbec u takového domu reálné? - je to vice nez realne. kamna 5kW vam budou bohate stacit (topeni - nikoli uz na TUV).aspon se vam nebude zacernovat sklo u krbu (oplach). silu sten nehodlam komentovat - ta uz je v dnesni dobe za zenitem.
|
|
Autor: Pavel Kříž Datum: 17.01.2012 08:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den, nebudu opakovat co je tu již psáno. Dle mého názoru je nosná stěna 38 cm zbytečný "luxus" Respektive nemá význam navrhovat takto silnou nosnou konstrukci + zateplení. Jednak to vychází dráž než tenčí stěna + silnější zateplení a jednak s tenčí nosnou konstrukcí a silnější izolací dosáhnete lepších tepelně technických parametrů. Ale pravděpodobně je na tuto změnu již pozdě...
|
|
|