Vypočet tepelných ztrát |
Autor: petr Balcar Datum: 16.01.2012 18:55 | uživatel: 106840
| Dobrý den,přestavuji starší rodinný domek, ve kterém není žádné topení.A potřeboval bych, jestli by byl ochoten mi někdo vypočítat tepelné stráty budovy a místností kvůli navržení otopných těles. Předem děkuji za odpověď.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jan Jurníček Datum: 20.01.2012 18:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103726 reakce na ... | Dobrý den, pokud máte projektovou dokumentaci, z které jdou získat rozměry jednotlivých místností a složení jednotlivých konstrukcí, nebude tohle problém.
|
|
Autor: melkor unlimited Datum: 17.01.2012 07:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Pokud jste s přestavbou začal před 1. lednem 2009, tak se ptáte dost brzo. Pokud jste s přestavbou začal po 1. lednu 2009, tak tyto údaje naleznete v dokumentaci schválené stavením úřadem. PS: Protože jste se nenamáhal uvést alespoň přibližné rozměry a materiál objektu a svou křišťálovou kouli si šetřím na důležitejší věci, spočtěte si to sám. http://hestia.energetika.cz/
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 21.01.2012 19:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | A na to, že údaje o tepelné ztrátě objektu, resp. údaj o tepelném výkonu potřebný pro návrh topení, najdete v projektu jste přišel jak?
|
|
 | Autor: Jan Jurníček Datum: 22.01.2012 13:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103726 reakce na ... | Budu reagovat na kolegu. Dle vyhlášky č. 499/2006 Sb má projektová dokumentace obsahovat i projekt vytápění (pro stavební povolení ,ale ejho součástí j výpočet tepelných ztrát). Jelikož se stavebníkům nechce za tyto profesní části platit - tak tam většinou nejsou. Na stavebním úřadě nad tím u RD zavírají oči , případně požadují schémata. Já když dělám nabídku na projektovou dokumentaci tak uvedu všechny části i s cenou - a když stavebník tyto části nechce jeho chyba , já mu to nabízel. Samozdřejmě potom je cena projektové dokumentace někde jinde.
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 22.01.2012 15:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | Ano, máte tak trochu pravdu, také jsem projektant. Ona vyhláška také říká, že .... rozsah jednotlivých částí musí odpovídat druhu avýznamu stavby...... Výklad této formulace se liší na různých stavebních úřadech. Tam kde působím stačí co se vytápění týče krátký popis v technické zprávě. A věta, že podrobný návrh bude součástí prováděcí projektové dokumentace. Tu už téměř nikdo neřeší :-( Výpočet tepelného výkonu osobně považuji také za důležitý. Nicméně z pohledu většiny zákazníků jsou to zbytečně vyhozené peníze. Vždyť topenář (řemeslník) si zcela jistě poradí. A jak to dopadá. Jen pro zajímavost. Dělal jsem technický dozor na stavbě. Topení navrhl řemeslník. Instalovaný příkon (topná tělesa, výkon kotle) cca 18-20kW. Potřebný tepelný výkon cca 6kW. Takže tak nějak.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 23.01.2012 21:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | ... a tak se z celého slavného PENB stal další zbytečný kus popsaného a razítkem opatřeného papíru, který úřadové chtějí vidět a stavebníkovi k ničemu neposlouží .... Ten výstupní formulář musel vymyslet nějaký hodně aktivní ekoteroristický pablb vyabevní mocí úřední ..... hromady a hr omady čísel, ale výpočtová tepelná ztráta není povinný údaj a tak se obvykle ve výpisu nevyskytuje :(
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 24.01.2012 21:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | Tak trochu jsem tušil, že směřujete k Penbu. Ale podle údajů z tohoto elaborátu prostě výkon vytápění (zdroj, topná tělesa) prostě nenavrhnete.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 25.01.2012 12:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Jak z kterého. Pro výpočet tepelných ztrát (a následně dimonzování topení) jsou potřeba ty samé informace, co pro výpočet energetické náročnosti budovy. Některé výpočetní pomůcky tu hodnotu zobrazují a některé ne. Podklady pro výpočet TZ jsou přitom zadávány do všech.
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 25.01.2012 13:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | Samozřejmě, že do výpočtu se musí zadat plochy jednotlivých ochlazovaných konstrukcí a jejich tepelně - technické parametry. Jinak by se měrná potřeba tepla na vytápění spočítat nedala. Ale i když už pro mě PENB dělalo cca 5 různých osob ještě v žádném protokolu nebyla tepelná ztráta jednotlivých místností (tepelný výkon). Navíc se plocha ochlazovaných konstrukcí zadává jako celek pro celý objekt a ne po místnostech. Z výsledného údaje se dá přenásobením rozdílu vnitřní a vnějši teploty získat celková tepelná ztráta prostupem. Ztrátu větráním hledám marně..... (jeden PENB mám před sebou).
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 25.01.2012 15:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | mohl by jste mi sdelit jake parametry musi mit dum podle PENB katagorie A - vsude se setkavam s B i kdyz maji extremni izolace a rekuperaci. nekde jsem jeste vycetl,ze domy A jsou rozdelene do kategorii. dcera ma B s 30cm izolacemi (drevostavba),trojskly oken a rekuperaci.provoz domu pouze na EE - nema komin.
|
|
 | Autor: Jan Jurníček Datum: 25.01.2012 15:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103726 reakce na ... | Dobrý den, jak uvádíte, tak u průkazu enrgetické náročnosti se zadávají jen ochalzované (obvodové) konstrukce. Z toho důvodu nelze zjistit ztrátu jednotlivých místnsotí. Tady na TZB infu je možnost si online spočítat tepelné ztráty - podle neplatné ČSN. Pak vidím možnost si výpočet tepelných ztrát spočítat sám , nebo někomu za to zaplatit. A tady jsou ceny neomezeny - od známeho za flašku až po tolik co si kdo řekne :-)
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 25.01.2012 16:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | dejte nekomu radsi flasku kdo tomu trosku rozumi - spocita vam to presneji i rezervou nez .............. tuto banalitu vam rovnez spocitam -alespon orinetacne kdyz uvedete pudorys a parametry domu.na to jsou programy a celkem to sedi s realitou - uz to mam vyzkouseny. platit za to nekrestansky prachy je nesmysl - stejne tak i za vypocet podlahoveho topeni. roztec mam 30cm a je to stejne predimenzovany - to jsem ovsem vedel.
|
|
| |
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 26.01.2012 09:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | Jistě v potřebě tepla na vytápění je i TZ větráním. Jen jsem nenašel ten konkrétní údaj. Jde o výpočetní soft fy Protech. Jasně je uvedena měrná ztráta konstrukcí prostupem - tu stačí vynásobit rozdílem teplot a mám TZ prostupem (orientačně). Ztráta větráním je tam někde "zamotaná" a na konci je už jen celková potřeba tepla na vytápění. Jinak máte pravdu, že se dá bez problémů použít výpočet na TZB-info dle již neplatné ČSN. Výpočet je velmi podobný (jak jinak, je to prostě fyzika) zjednodušené metodě dle aktuálně platné ČSN EN 12831. O tom co tropí topenáři (řemeslníci=odborné firmy) nemá smysl mluvit. Vezmou plochu místnosti, vynásobí to nějakým "magickým" číslem a podle toho navrhují. A je jim jedno jestli se jedná o dvacet let starý nezateplený dům, nebo NED.
|
|