Za kolik a na koho se obratit s podlahovym topenim |
Autor: Lukáš Lukino Datum: 17.01.2012 15:06 | uživatel: 108290
| Dobry den, planuji do naseho noveho domku podlahove vytapeni na cely dum. Chtel jsem se zeptat na aktualni zkusenosti, predevsim za kolik jste podlahove vytapeni poridili (bez kotle) a pripadne jestli mate s nekym dobre zkusenosti s pomerem cena kvalita prace. Vytapena plocha cca 170m2. Planovane umisteni Praha - vychod Predem diky za zkusenosti a nazory!
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
Autor: Pavel Kříž Datum: 20.01.2012 17:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den pánové, když jste narazili na toto téma, nevíte o nějakém programu na výpočet podlahového topení?
|
|
| |
| |
Autor: Jan Kaprhál Datum: 17.01.2012 22:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100914 reakce na ... | Tak pokud chces usetrit, tak si izolaci podlahy a natazeni trubek udelej sam, na tom neni vubec nic tezkyho. Pak si pozvi firmu na dopojeni a zkompletovani systemu. Ty tvoje metry natahnes za vikend.
|
|
 | Autor: Petr mika Datum: 19.01.2012 19:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103180 reakce na ... | Můžu potvrdit , akorát já jsem si to nechal navrhnout od projektanta,který spočítal tepelné ztráty každé místnosti zvlášť.Podle toho navrhnul rozteče ,délky a rozmístění okruhů,nastavení průtokoměrů. Myslím že těch 4500,- navíc ,se určitě vyplatilo. Např. podle mého odhadu bych v některých místnostech udělal rozteče trubek přesně opačně.Ale funguje to správně podle projektu. Dokonce i to nastavení průtokoměrů nám vyhovuje bez dolaďování.Vyhnete se tak riziku že teploty jednotlivých místností už nebude možné doregulovat podle Vašich požadavků.
|
|
 | Autor: Zdenek Smid Datum: 20.01.2012 08:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100607 reakce na ... | ja bych za projekt takovou castku teda nedal. S pomoci tabulek, dostupnych vypoctu zde i jinde, znalosti tepelne ztraty domu, trochou selskeho rozumu a matematiky se da velice dobre a presne navrhnout roztec i svepomoci. Zejmena v NED tam nejsou ani tak velke rozdily. Navic podlahovka neni raketoplan aby zalezelo na centimetru :-)
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 20.01.2012 11:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Někdo nastuduje a spočítá si to sám, někdo za ty výpočty zaplatí. Za poctivý výpočet včetně proměření objektu a zjištění skladeb kcí. se mi to předražené nezdá. I s pomocí výpočetní techniky a software (to také něco stojí) to není úplně triviální a záležitost chvilky. Píši to proto, protože jsem si to dělal. Pokud půjdete cestou "od oka", bez znalosti ztrát místností a dáte všude raději více trubek, tak se Vám to prodraží více, než za projekt a navíc to pravděpodobně nebude pracovat optimálně.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 20.01.2012 12:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Taktéž jsem toho názoru, že se musí znát tepelná ztráta každé místnosti a to i opravami na nějaké další vlivy (okna, sever, jih, větrno, skutečná budoucí uživatelská teplota a pod). Není ovšem důležitá až tak absolutní hodnota cifry ale aby se to počítalo stejně, stejným způsobem, to znamená, že jsou zachované proporce a pak jak píše předřečník ubudou následné složité korekce a regulace. Upravit absolutní výši požadované teploty do podlahy aby se shodla s výpočtem TZ je to nejednoduší, zvýší se nebo sníží o nějaký stupeň teplota vody.
|
|
 | Autor: Petr mika Datum: 20.01.2012 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103180 reakce na ... | Ano přiznám se,že jsem si to původně chtěl taky udělat podle svého,ale moje odhady byly oproti výpočtům jiné, hlavně s ohledem na orientaci světových stran a taky TZ místností které mají např. jednu obvodovou stěnu oproti místnosti s dvěma obvodovými stěnami. Izolace na nich je pouze 5 cm. Opravdu tohle někdo bez nějakých větších zkušeností z praxe v tomto oboru, dokáže zodpovědně nastřelit tak aby byl systém vždycky vyregulovatelný podle původního požadavku?Navíc pojektant tomu kdo to dělá poprvé, usnadní práci s vymýšlením velikosti okruhů a jejich délek. Já bych do toho rizika nešel,zvlášť u instalace něčeho ,co už nikdy nenapravíte.
|
|
 | Autor: Lukáš Lukino Datum: 20.01.2012 13:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108290 reakce na ... | V tom je prave ten vtip. Muzete pokazit relativne cokoliv a da se to nakonec napravit, ale s tou podlahovkou je to pak rozebrat skoro cely barak... Mohl bych poprosit o tip na toho projektanta?
|
|
| |