Kotel Vaillant atmo tec pro

Autor: Milan Hlaváč
Datum: 17.01.2012 20:53
uživatel: 108327

Mám kombinovaný kotel vaillant,když jde topení tak stopá tlak.Za studena je na 1,2 a když se ohřeje tak 2,1.Odpustil jsem vodu z kotle natlakoval expancku na 1,4 dopustil vodu.Prý by mohlo být špatné čerpadlo což se mi nezdá,kotel topí normálně voda taky teče horká.Kptel mám 3 roky.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Milan Hlaváč25.02.2012 19:34
Pavel Pavlo25.01.2012 21:33
Milan Hlaváč25.01.2012 21:18
Pavel Pavlo19.01.2012 07:00
Jozef Homola18.01.2012 23:42
Milan Hlaváč18.01.2012 22:58
Milan Hlaváč18.01.2012 10:25
Pavel Pavlo18.01.2012 06:57

Datum: 18.01.2012 10:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za odpověď,až přijdu domů tak odpustím a uvidím jak se to chová pak se ozvu

Autor: Pavel Pavlo
Datum: 18.01.2012 06:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100426
reakce na ...
To jste udělal ale špatně.Exp tlakujte tak na 0,8 - 1 Bar.

Datum: 18.01.2012 22:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak jsem odpustil a natlakoval EXP. na 1,tlak vody v kotli na 1,2,když bylo na kotli 73°C tak tlak vzrostl na 1,8.Ještě se chci zeptat jestli se má nadoba tlakovat když není voda v systemu (v kotli) nebo když je kotel napuštěn vodou a natlakován.Při teplotě vody v kotli těch 73°C vzrosttl tlak v nádobě z 1 na 1,4.Stačí nádobu natlakovat vzduchem (pumpičkou) nebo mám použít dusík,u staré MORY jsem používal pumpičku.Děkuji

,

Autor: Jozef Homola
Datum: 18.01.2012 23:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Aby expanzka absorbovala výkyvy tlaku a objemu v rozumných mezích musí odpovídat teplotě a objemu vody v soustavě. To znamená, že s vyšší teplotou vyletí tlak výše a rovněž s velkým objemem vody, také a proto někdy jsou předepsané třeba 2 expanzní nádoby. Kolik má objem ta vaše expanzní nádoba a kolik je vody v okruhu? Praxe obvykle je taková, že se za studena (voda odtlakovaná) natlačí vzduchem o nějakou desetinu atmosféry nad budoucí základní tlak za studena. To znamená, že membránu přetlačíte na druhou stranu a pořád má ponechaný maximální prostor pro zvětšování objemu vody při topných cyklech. Potom tlak za tepla narůstá už minimálně nakolik je plyn stlačitelný.

Datum: 19.01.2012 07:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Exp musíte tlakovat při vypuštěném stavu,jelikož voda za membránou(z topného systému) by vám dělala protitlak.Zajímalo by mne ,zda jste dříve měl také potíže s kolísáním tlaku,když byl kotel nový.
Jak píše pan Homola,je také důležité jestli je objem exp je pro váš systém dostatečný.
Dotlakování se provádí pumpičkou (vzduchem) běžně.Dusík je v exp proto,jelikož je to inertní plyn,takže nemění při zahřívání svůj objem a také proto,aby "konzervoval" gumovou membránu.Membrána po čase spuchří,ale i zbytek dusíku + dofoukaný vzduch postačí na běžné použití.Já dávám na ventilky dotlakovávaných exp. kovové čepičky z auta,jelikož těsní na rozdíl od používaných plastových.Většinou totiž exp. unikne tlak přez netěsný ventilek.

Datum: 25.01.2012 21:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý večer,děkuji za odpověď.Jestli to dělal kotel když byl nový to už nevím asi jsem to tolik nepozoroval spíše ten manometr na displeji ne.Ten manuální kolísá taky,ale na něm to není tolik vidět ten rozdíl.Kotel jsem vypustil vyměnil ventilek v exp.nádobě,natlakoval na 1,dopustil vodu na 1.akdyž se voda ohřeje na těch 75°C tak na displeji to ukazuje 2-2,1.Manometr ručičkový má taky výchylku ale ne takovou.Asi to zatím nechám a budu řešit až bude voda utíkat pojišťovákem.Servisák říkal že je asi něco s exp.nádobou že dají jinou.Nevím co by s ní mělo být když tlak z ní neutíka.

Datum: 25.01.2012 21:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Hlaváč,klidně je možné,že je elektronický snímač tlaku v kotli vadný.Nebylo by to poprvé.A to.že analogový tlakoměr nemá takovou výchylku to jenom potvrzuje.
Není bezpodmínečně nutné abyste jej nechal měnit.Nainstalujte tlakoměr s rozsahem cca 0-4bary a orientujte se podle něj.

Datum: 25.02.2012 19:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dobrý večer,tak jsem zase po čase sednul ke kotli na cigaretu.Ještě jsem se nedostal k tomu abych namontoval ještě jeden tlakoměr ke kontrole,abych zjistil který fixluje.Zato se projevilo něco co už vůbec nechápu.Při topení tlak stále kolísá ale co se děje při ohřevu vody na mytí.Na displeji vzstoupne tlak o jednu desetinu,ale na ručičkovém manometru ručička spadne zcela dolu,když se voda vypne tak vyskočí zase na těch 1,2 co je natlakovaný kotel.Při tom mytí ukazuje teploměr na kotli 71°C.Ještě jsem se chtěl zeptat kde má být volič otáček na čerpadle,na 1 nebo 2.Děkui

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.