nízká vlhkost v RD s rekuperací

Autor: Roman Skalník
Datum: 18.01.2012 12:28
uživatel: 108337

Dobrý den, mám novostavbu RD s rekup. Na vlhkoměru hodnoty 20 - 35 %, Jak ji zvednout ?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 109   starší >>
Datum: 04.02.2012 11:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101089
reakce na ...
Abych trošku nastavil zrcadlo:

Dnes v mém bytě 1+1 zatepleného panelového domu z půlky 70.let v Praze (kde je vždy tepleji, než v okolí) o výměře 24m2 jsem naměřil 28% vlhkosti bez jákéhokoliv větrání při teplotě interiéru 23.3°C.

Mnohem raději bych dýchal rekuperovaný čerstvý vzduch příjemné teploty, než to, co tu mám (CO2 překračuje i 1500PPM) a stejně musím vlhčit.

Autor: Jozef Homola
Datum: 04.02.2012 13:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Vlhkost 28% svědčí o dobrém větrání. S rekuperací může být i níž, pokud se neudělá pořádek s netěsnostmi.

Autor: David Literák
Datum: 04.02.2012 15:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101089
reakce na ...
Ale tady jsou tím větráním právě ony netěsnosti, které ale paradoxně neřeší kvalitu vzduchu tak "dobře", jako výměnu vzdušné vlhkosti. Příklad jsem uvedl spíše ve smyslu, že si člověk nevybere ... v zimě je prostě vlhkost špatná, pokud nežijeme v jeskyních.

Mě už se jí během dne usilovným vlhčením podařilo zvednout téměř na 40% ... ale to mám jednu místnost. Co až budu mít dům s VZT ... kam umístit zvlhčovač, aby byl efekt komplexní? Nebo mít více? ... když by se zvlhčoval vzduch těsně za jednotkou rekuperace - tedy "teplý" vzduch proudící do interiéru, mělo by to také za následeš špatnou hygienu ?

Autor: Pavel Šulc
Datum: 05.02.2012 03:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100252
reakce na ...
Zvlhčovač je jasným řešením, v kontextu nové normy EN 15665 a diskuze větrání vs. snižování vlhkosti...http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=22&p=4302#p4302

Autor: petr kocina
Datum: 09.02.2012 09:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
mam dum s VZT a volba materialu byla YTONG (savy material).
jeste jsem se nedostal v dome pod 40% vlhkosti.momentalne okolo 45%.
rekuperace jede posledni dobou pevazne v noci a pri vareni.

Autor: Josef Pelak
Datum: 21.03.2012 16:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109203
reakce na ...
Dobrym, casto opomijenym, zvlhcovacem vzduchu je akvarium, sice to na provozu neco stoji (obehove cerpadlo - fitr, topeni, sviceni), ale zase udela radost a pokud je pekne zabudovano tak i dobre vypada.

Navic nekterym prispevatelum (soude dle nekterych "vylevu" na tomto foru) to pak muze pomoct s nervovymi problemy :)

Datum: 21.03.2012 18:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A kolik litrů se podle vaší představy odpaří za 24 hodin?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 28.01.2012 09:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Dneska mě spadla vlhkost na nepříjemných 30 %. Určitě to nebude porucha vlhkoměru, protože jsem vysušený, jak treska. Jestli je na příjmu někdo, kdo má ultrazvukový zvlhčovač, prosím o sdělení značky toho přístroje. Musím si ho pořídit. Děkuji za reakce.
S pozdravem Laďa.

Autor: Mir Pol
Datum: 28.01.2012 09:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
"Na kolik" vetrate? Mam na mysli kolik m3/h?

Datum: 28.01.2012 10:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jen pro informaci ostatních. Nevím nakolik větrám ale vlhkost teď právě po raním doplňkovém provětrání je 44%. Teplota venku byla dnes -12,7°C a včera -14,2°C. Kdyby to kleslo na 40% už "přeskakují sem tam jiskry".

Datum: 28.01.2012 19:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ted vecer vlhkost 47%.
zrejme ten YTONG byla spravna volba.
bohuze jsem musel rekuperaci najet alespon na minimum.
dneska jela pomerne vykonne - plny barak lidi.

ze by nam Ladinek neco zacal merit a sledovat :-)

Datum: 28.01.2012 10:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. No, to je právě údaj, který přesně nevím. Včera se s tím hošina hrál celé odpoledne, protože to byl všechno proměřit a znovu nastavit, neboť jsem měl dojem, že větrám hodně, vzhledem k celové době přítomnosti v domě během týdne. Při původním uvedení do provozu se to všechno udělalo tak říkajíc od oka a nemělo to chybu, tedy na první pohled. Podle mě to vysušování je způsobeno dvěma vlivy. Jednak venku mrzne a tudíž to samo o sobě vysušuje vzduch
a jednak podle papírů nastavil větší doběhy na všechny 4 ovládací elementy pro spínání velkého výkonu ( WC, sprcha, koupelna a kuchyň ). A zde se to nastavuje procentem z maximálního deklarovaného výkonu, který údajně zohledňuje nějaké tlakové ztráty z bězncý rozvodů. A já ty tlakové ztráty mám naprosto minimální, což mu potvrdilo měření průtokoměrem, kde byl rozdíl mezi naměřenou hodnotou a hodnotou zobrazenou na displeji ( ta je počítána podle výkonu EC motorů ) naprosto obrovský. Všechny vstupní a výstupní otvory se měřily několikrát. U 5 ks výstupních ventilů se to vždy proměřilo po seřízení každého jednotlivého ventilu, protože se se změnou průtoku jednou větví, změnily průtoky i větvemi ostatními. V žádném úseku nepřesahuje rychlost proudění vzduchu 1,5 m/sek. Takže po včerejším nastavení, kdy jsem pravidelné větrání nechal nastavit na minimum, protože toho nárazového větrání ( WC, sprcha, koupelna a kuchyň ) je podle mě až moc, se situace z hlediska vlhkosti asi zřejmě zhoršila, ačkoliv se podle mě měla zlepšit. Takže asi toho hocha musím znovu zavolat, aby to přeprogramoval. Na takové kousky si já už ani netroufám. Jednak se to dělá v servisním menu a jednak je to pro mě španělská vesnice. Já tak něco zapnout a vypnout....
S pozdravem Laďa

Datum: 28.01.2012 19:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
firma dela neco od oka?copak jste nedostal predavaci protokol??
to vam to nemerili??
kazdyho tu peskujete,ze firmy jsou pro vystavbu a implementaci technologickych zarizeni do baraku pomalu svatym gralem a vam neco nefunguje???

Jednak venku mrzne a tudíž to samo o sobě vysušuje vzduch - to by blbej opravdu nerek.tak se na ten tyden poradne pripravte.jeste mrazy nezacaly.

Já tak něco zapnout a vypnout.... - ted uz je mi to jasny :-)))))))))))))

Datum: 29.01.2012 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kocinijoudo, vidláku CSC. ty jsi takový polointeligent, který nepozná nadsázku a hraje si na všeználka. o vlhkosti, větrání kondenzaci a difuzi na rozdíl od tebe vím všechno i bez měření.
podle čeho jsi usoudil, že mě něco nefunguje ? jedinné co je objektivně pravda je, že jsem na vlastní žádost to loni nechal nastavit od oka, bez měření, protože jsem od poloviny listopadu nebyl doma , mimo některých nedělí. a v lednu se těžko něco dělá, když polovina rodiny slaví narozeniny, svátky a finační úřad juchá, když mu zaplatím DPH, což je výsledek tak týdenní intenzivní práce, o čemž nemáš ani zdání. netuším, koho jsem kdy peskoval, že by si něco neměl dělat sám a firmy nijak neupřednostňuji. nicméně, musím objektivně na sebe prásknout, že u tebe dělám naprosto vědomě vyjímku, protože ty jsi takový žijící neumětel, který zde naštěstí prezentuje své neúspěchy a myslí si, že to jsou úspěchy. to je celkem pro všechny čtenáře i aktivní přispěvovatele velmi poučné jak postránce odborné, tak po stránce tvého joudy v kocinim. nemusíš mě radit, jak se mám připravit a na co. na tebe jsem připravem nepřetržitě každý den. a že by blbej jouda, který se v tobě ukrývá, vidlák CSC něco řekl, nebo neřekl je úplně fuk. že mrazivý vzduch vysušuje, ví každé malé děcko. Co toto je : :))))))))))))) ?
:-)) je velmi šťastný a to co píšeš je velmi co ? jako že jsi ze Slepé ulice z Mostu a spadl ti na hlavu Ytong a zanechalo to trvalé následky ? nebo je to pouze nějaká inovace nic neříkající zkratky ?

Datum: 29.01.2012 18:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
jako ty nadsazky s tim plynovym kotlem :-)))))))
tak te se povedla :-))))))))))

vy a neco od oka - vy tedy smite ostatni ne?!
uz vam to vysusuje mozek - do konce tydne z vas bude mumie :-(

tak uvidime jakou vlhkost budem mit pristi tyden v nedeli :-)

a jelikoz vam nejdou pocty ani nevim jestli mate zas wikipedii zprovoznenou tak vam dam stav elektromeru od konce ledna 2011 do zacatku unora.vam ta matematika a logika totiz vubec nejde.
tak se zatim parte s rekuperaci od profíků.ja s ni problem nemam.holt to musite snizit na maximalni vymenu 50m3/hod.

a Saly ten nam stejne nic nerekne - ten uz je vysusenej jak mumie.

ze by na vas lezla uz senilita to se mi moc nezda.

Autor: Ladislav Kyllar
Datum: 28.01.2012 16:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100754
reakce na ...
Mám dva měsíce Airbi Cube-zatím spokojenost,ovládání podle množství páry,nebo podle nastavené vlhkosti.Když topím krbem,tak mi vlhkost taky klesala na 30,teď ji udržuju 40-50 procent.Deně to odpaří asi čtyři litry,nádoba je na šest,má to i časovač.

Autor: Ladislav Kyllar
Datum: 28.01.2012 16:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100754
reakce na ...
Mám dva měsíce Airbi Cube-zatím spokojenost,ovládání podle množství páry,nebo podle nastavené vlhkosti.Když topím krbem,tak mi vlhkost taky klesala na 30,teď ji udržuju 40-50 procent.Deně to odpaří asi čtyři litry,nádoba je na šest,má to i časovač.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 28.01.2012 16:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
Laďo mrkněte na www.eva

Autor: Roman Skalník
Datum: 23.01.2012 16:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108337
reakce na ...
Děkuji pár lidem za podnětné připomínky a návrhy mého problémku;

......a ten zbytek, jak jsem Vás chvíli četl, je mi Vás vážně moc líto,................. nevěřil bych kdybych to nečetl.

Datum: 23.01.2012 18:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Pane Skalníku, to je zde naprosto normální. Jak se do toho vlomí kocini, tak je hned diskuze šťavnatá a pro slabší povahy někdy i nestravitelná, protože on všechno přeměřuje optikou měření svého nepasivního domu, který se mu k jeho nebetyčné smůle nepodařilo postavit. A nepodařilo se mu to protože bez znalostí stavební fyziky to prostě nejde, bez znalostí stavebních postupů to prostě nejde, bez dodržování technologické kázně to prostě nejde, bez respektování norem to prostě nejde. kocini je takový vřed zde na TZB, který nejde ani odstranit, ani vyléčit, ani vymačknout. Takže z toho plyne závěr, že si ho já musím permanentně dobírat. A on si dělá srandu abslutně ze všech, nebo je pro srandu všem? Teď už ani nevím, co platí více. Pevné nervy a hodně zdaru. A ten zvlhčovač si kupte. Ultrazvukový. Už nad ním také bádám a to mám vlhkost pořád nad 40%.
S pozdravem Laďa

Datum: 24.01.2012 15:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-)))
jen jste zapomel dodat ze se KOCINA dostal s celkovou spotrebou domu za rok pod 5 000kWh - pasiv to asi opravdu nebude :-)

Datum: 24.01.2012 16:00 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kocino po tisícipoadesáté
pasiv se neposuzuje podle spotřeby.
Chtěl jsi postavit pasiv - ale nepostavil - KONEC

Autor: Mir Pol
Datum: 24.01.2012 17:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
Ale to tu uz vsichni cetli minimalne milionkrat....
Moje auto za minuly rok spotrebovalo 356 litru - myslite, ze je pasivni?

Autor: Ladislav Polášek
Datum: 24.01.2012 21:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100401
reakce na ...
Já myslím, že vaše auto je aktivní, nebo možná dokonce radioaktivní.

Autor: fut fut
Datum: 02.02.2012 00:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104957
reakce na ...
je pasivní, když ho přestanete tlačit, možná začne být aktivní.
Normálně jste zde vždy mimo mísu a nyní zjišťuji že i mimo svůj vůz, zkuste nasednout a šlápnout na plyn jestli to teda dokážete... Ale pozor aby jste nelitoval, že jste si koupil nějaké divné auto!

Autor: Honza Ringo
Datum: 24.01.2012 14:48 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100670
reakce na ...
Pane Skalníku s tou vlhkostí jsem na tom byl obdobně. Oproti projektu jsem potom výrazně snížil průtoky a ještě hodně zkrátil doby větrání pomocí časovačů. I tak docházelo (např. díky konstrukčním chybám oken ) k dalšímu provětráván a snižování vlhkosti , i když ne na tak extrémní hodnoty jako u vás (tuším že loňskou zimu to bylo kolem 35-40%).
Souhlasím s tím že domácí vlhkoměry jsou značně nepřesné, ale funkčnost se dá alespoň trochu ověřit tím jak se chová vlhkoměr venku a netřeba jej hned zahazovat a měnit za cejchované.
Když už tu extrémně nízkou vlhkost člověk pozná i pocitově tak to už je opravdu špatné. A i když je letos mírná a vlhká zima tak přesto ta vlhkost v domě je opět nízká. Cca pře měsícem jsem pořídil zvlhčovač a musím říci že výrazně pomohl. Spustím jej v ložnici cca 2-3 hodiny před spaním a na noc jej dám na chodbu (přeci jen vydává ve dne těžko slyšitelný ale v noci rušivý zvuk). Od té doby co to takto provozuji tak 18 měsíční synek většinou vydrží spát celou noc, když před tím se několikrát probudil žízní. Za noc se ze zvlhčovače odpaří cca 1,5-2 litry vody dost vody se odpařuje i z nově instalovaných akvárií (litr vody z každého za cca 2-3 dny).

Autor: fut fut
Datum: 02.02.2012 00:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104957
reakce na ...
Takhle je to na každém vláknu kde se tito pánové sejdou :-)
Jinak doporučuji - na malou vlhkost - norské filtry, nebo stavět z ytongu :-))

Datum: 02.02.2012 06:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
přiznám se, že termín norský filtr čtu poprve
co máte na mysli?

Autor: melkor unlimited
Datum: 02.02.2012 07:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
Po době delta T nepomáhá už ani ten Ytong (porfix, K+K, ....)

Datum: 22.01.2012 17:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
pane Skalnik to cumite kam se ta dikuze muze zvrtnout ze :-)

o vlhkosti v dome jste jak by mela v soucasnosti vypadat (letosni zima) jste se aspon neco dozvedel.

jeste vam dodam celkove spotreby v pasivnich domech ktere topi v krbech - KOBEROV - realizace ATREA.tim neshazuji fa ATREA.
naopak vyborna firma pro realizaci pasivnich domů - vynikajici pomer vykon/cena.

jneze to se od zdejsich invektovaru nikdy nedozvite - nemaji k danym tematum nikdy co rici :-(
sam jste se presvedcil z dotazu vlhkosti v dome - obrazek si udelejte sam.

doufam,ze nepredpokladate ze by vam nekdo z nich dodal takova fakta jako ja - nikdy jsem se jich nedockal.

zobrazuji 1 - 30 z 109   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.