Autor: Honza Loučka Datum: 21.01.2012 10:13 | uživatel: 108364
| Chtěl bych zdejší odborníky poprosit o radu jak vyřešit odtah digestoře do Vzt. Problém je v tom, že centrální VZT používají dvě větve panelového domu a jelikož bydlím nahoře, tak je tady výkon největší což se při zapnutí projevuje docela silným odtahem vzduchu z bytu. V koupelně a Wc jsem ponížil tah dvěma uhlíkovými filtry zasebou. Mám od výrobce kuchyně namontovánu dvoumotorovou digestoř se zpětnou klapkou, ale zpětná klapka v tohle případě nefunguje, protože centrální Vzt má stejný směr. Centrální Vzt je časové asi 5-6min. Nynější stav viz. foto: http://2i.cz/a64fd0fa29 http://2i.cz/b75ec1eb38 Z digestoře je plastová roura s hrdlem 125mm vnitřní průměr a pak zredukováno na 100mm vnitřního(110 venkovní). problém je i v tom, že je málo místa na nějaké vymýšlení od zdi na střed digestoře je 95mm. Potřeboval bych pokud je na trhu nebo poradit jak udělat nějaké šoupě a to vše předělat asi na ohebnou hadici od toho hrdla 125mm. Dík Honza
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Jozef Homola Datum: 21.01.2012 11:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Udejte parametry digestoře nějak podrobně a odkud při zapnutí berete nebo hodláte brát vzduch. Případně jak tedy praktikujete větrání bytu když se nevaří.
|
|
 | Autor: Honza Loučka Datum: 21.01.2012 12:07 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108364 reakce na ... | Digestoř je dvoumotorvá výsuvná Whirpoll AKR 643. O tu nejde jde mi spíš o zamezení odtahu centrálního Vzt když nepotřebuji vařit. Jinak větrání v létě ventilací a v zimě dvakrát až třikrát nárazově cca 10min dokud se okno neodmlží tím je dáno, že je vlhkost pryč... Jinak celou kuchyň ještě odsávají ventilátory z koupelny a wc tam je pod dveřmi cca 1cm a ten už jsem netěsnil. Krom toho je slyšet jak si Vzt bere vzduch zvenku, je tu v oknech v celém bytě vyřezané těsnění. cca 5cm na dělku Nevím možná je tohle taky důvod rošení oken , ale tady nevím jestli to těsnění vyřízlé má být podle předpisu nebo zda ho mám vyměnit abych zamezil ochlazování vnitřního rámu a tím pádem i posunu rosného bodu dovnitř. Já přemýšlel jestli je nějaké šoupě do 100mm vnitřního průměru a když budu potřebovat, tak bych si pustil odtah do společného potrubí.
|
|
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 21.01.2012 14:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | nekde jsem videl takovouto vysuvnou digestor, ktera se zavrenim opravdu zavrela a utesnil se i odtah. bohuzel jiz nevim vyrobce tak nekde pohledejte tuto variantu.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 21.01.2012 14:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
| Taky jsem předělával odtah z digestoře. Nebyl jsem spokojen s hlukem a tak jsem demontoval uvnitř digestoře téměř všechno a dal diagonální ventilátor až na půdu. Mám sloučeno odvětrání koupelny a digestoře do jednoho komínku. Mám možnost uzavírat odtah z koupelny a taky digestoř. Vzduch pro digestoř beru různě. Otevřením okénka v koupelně nebo přisáváním z bytu, kde jsou otvory pro odtah ale opačně je to schopno přisávat. Několik snímků pro inspiraci.
|
|
 | Autor: Honza Loučka Datum: 21.01.2012 16:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108364 reakce na ... | Kdybych měl svůj dům, tak by se to dalo řešit různě, ale tady můžu vymejšlet jen v těch pár centimetrech, poněvadž jak je vidět na druhé fotce, tak to ústí do společné roury a tam mi nikdo nějakej zásah nepovolí. Už jsem zkusil rozebrat, a otvor ucpat ucpávkou , takže tam by to bylo ok. V koupelně jsem chtěl řešit snížení překrytejma žaluziemi, ale melj průchod zavinil to, že vzduch při odtahu pískal, tak jsem dostal nápad s těmi uhlíkovými filtry (dva zasebou) a tam se efekt dostavil. Předtím se při otevřených dveřích cca. 10cm tím tahem zavřeli a i při otevírání to byl silnej odpor, teď je to ok. Jinak naštěstí tady byl architekt co uvažoval a kuchyň má svoje potrubí a koupelna s wc taky svojí. Koukal jsem na ten váš obrázek neexistuje nějaká vložka, kterou bych vložil a aktivoval přes vypínač? Novou digestoř se zavíráním se mi kupovat nechce, vždyť je 1 rok stará .
|
|
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 21.01.2012 23:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | zadne dalsi kabely nejsou potreba. je to na 230V. pouze by se relatkama vyresilo prepinani fazi, pripadne pouzit roletovy prepinac
|
|