Licotherm - poradna

Autor: Jiří Trčka
Datum: 23.01.2012 17:23
uživatel: 108390

Dobrý den,

Rád bych založil toto vlákno pro všechny uživatele kotle
AM Licotherm, kteří potřebují poradit s nastavením optimálního výkonu kotle, s čištěním, či jakýmkoliv jiným problémem.

Jako soukromá osoba tímto kotlem topím v rodinném domě se ztrátou cca 18 kW.
Jako jednatel distribuční firmy těchto kotlů provádím osobně uvedení do provozu a následný servis.
Díky tomu, že mi během let prošlo rukama již několik set těchto kotlů, mohu poskytnout fundovanou radu která může pomoci k ideálnímu provozu tohoto kotle.

Cílem tohoto vlákna je vytvořit jakýsi list FAQ (často kladené dotazy), a umožnit tak uživatelům kotle bezproblémový provoz.

V každém dotazu prosím specifikujte, jakým způsobem máte zapojen kotel. Zda používáte 4-cestný ventil, regulaci adex, pokojový termostat, venkovní čidlo, atd...
Čím více informací poskytnete, tím lépe Vám mohu poradit.

Pokud jste uživatelem kotle Licotherm, a jste s kotlem spokojen, budu rád když přispějete do této diskuze třeba nastavením parametrů svého kotle.

S pozdravem,
Ing. Jiří Trčka, jednatel
JT POTOS s.r.o.
tel: 736 111 818

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 277   starší >>
Datum: 19.04.2012 07:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103331
reakce na ...
Tento příspěvek je mimo téma tohoto vlákna, ale jedná se o zajímavou info. MŽP v součinnosti s Moravskoslezským krajem vyhlásilo 01/2012 dotaci na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější automaty spalující i UHLÍ!! Podle mě jde o průlomové rozhodnutí (které se ovšem nelíbí výrobcům pelet), které na rozdíl od předchozích dotačních programů může výrazně zlepšit špatnou emisní situaci na vesnicích. Já osobně to vidím dnes a denně - zatímco z mého komína je kouř patrný pokud se opravdu hodně dobře dívám, od sousedů se line hustý kouř ať topí dřevem nebo uhlím, protože buď neumí topit, nebo kotel prostě už dávno patří do šrotu. Z hlediska dlouhodobé budoucnosti sice chápu topení uhlím jako neúnosné, ale v současné době, kterou chápu jako přechodnou (neodhadnu jaký časový horizont) je hnědé uhlí rozumně spalované dobrý kompromis.

Autor: Petr Frieda
Datum: 06.04.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109437
reakce na ...
Zdravím Vás a prosím o radu.
Topím kotlem EMKA, směsí koksu se dřevem a chci jej vyměnit za automat Licotherm 24.
Jen kvůli nepříjemnému prášku z popela, jinak jsem spokojen.
Mám obavu z jeho spolehlivosti (mechanická část, elektronika).
Chci nejprve vyvložkovat komín (11m) a opatřit kouřovod omezovačem tahu.
Slyšel jsem, že kotel může mít připojení ke kouřovodu z boku.
Variantně uvažuji o některém z kotlů Benekov.
Váš názor mi pomůže.
Děkuji.
Petr Frieda

Datum: 07.04.2012 08:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
U kotle Licotherm je vysoká spolehlivost mechanických částí daná tím, že je jich minimum. Kotel nemá otočný rošt protože jej nepotřebuje. (patentovaná spalovací komora zabraňuje vzniku napečenců).
Jediná mechanická část je tedy šnek dopravující palivo do retorty. Ten je jištěn tepelnou pojistkou motoru, která při přetížení (kámen mezi palivem, skoba, atd) odstaví motor, dokud překážku neodstraníte.
Elektronika byla za dobu co je kotel na trhu značně vylepšena, a porodní bolesti byly odstraněny. Panel regulace je navíc zasazen na konektoru, takže v případě poruchy jste schopen regulaci vyměnit i sám, bez pomoci elektrikáře.

Kotel lze objednat s kouřovodem z boku nebo shora. Vždy však bude v zadní části kotle. (rozměr kotle se nezmění) Pro optimální tah je dobré (pokud to kotelna dovolí) zakoupit standardní provedení a za kotlem osadit příslušné koleno kouřovodu.

Pokud by jste chtěl reference starších instalací, sdělte mi prosím svou adresu a telefon na email
Kotle jsou na trhu již 9 let a ročně se jich vyrobí více než 500 kusů. Proto nebude problém poskytnout kontakt na uživatele přímo z Vašeho okolí.

Autor: mlsalekk mlsalekk
Datum: 06.04.2012 17:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108939
reakce na ...
a co rošt na dřevo ? :-)

Datum: 07.04.2012 08:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,

Litinový rošt stojí 1600,- kč bez DPH a vkládá se do kotle místo šamotové klenby.
Jedná se o masivní odlitek /hmotnost 15Kg/ který je rozdělen na dvě části kvůli snadnější manipulaci.

Rošt můžete objednat na tel: 736 111 818

Autor: Radek Chrobok
Datum: 12.04.2012 19:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108972
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den,

přikládám fotku doplňkového roštu. Je právě vložen v kotli a zkoušel jsem včera pálit navlhlé dřevo za pomoci plamene z retortového hořáku - chtěl jsem spálit zbytek uhlí v násypce. Rošt jsem tím rozpálil do oranžova, i když jsem jel jen na 8kW výkon. Jak je z fotky vidět, nijak to roštu neublížilo, ani při pohledu ze spodu se nijak neprohnul. Vlhký špalek se přeměnil na hromádku popela, takže spokojenost.

Autor: Radek Radek
Datum: 12.04.2012 22:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107521
reakce na ...
Díky za obrázek, to je první fotka roštu do Licothermu kterou jsem měl možnost spatřit. Zdá se že je rošt ze dvou částí, a vypadá celkem masivně. Docela ho zvažuju pořídit.

Autor: Pavel Zakus
Datum: 16.04.2012 08:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100740
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Zde je foto vytaženého roštu.

Datum: 16.04.2012 10:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já si vůbec nedovedu představit, že bych ten rošt neměl. Teď, když jsou venku teploty kolem 10°C, večer spálím nějaké odkory, několik polen bukového a máme bojler na 70°C a vytopený celý dům. Když je potřeba spálit nějaké dřevěné odpady - bez roštu jak bez nohy.
Někdo se tu ptal, kolik by stál jetý.. Nedovedu si představit, že by se někdo potřeboval takového roštu zbavit. To jako, že by se mu propálil kotel a zbyl mu rošt?? Za 1600kč bez daně jsou to fakt solidní kousky litiny, určitě stojí za ty prašule.

Zdraví Radek

Autor: milan dos
Datum: 16.04.2012 11:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100397
reakce na ...
Dobrý den, já si zase nedovedu představit, že bych z kotle vyndával ty šamotový bloky, jedu pořád na uhlí a spotřeba je nepatrná a o nic se denodenně nemusím starat. A nějaký ten drobný odpad, ale i větší kusy lze spálit i na těch šamotech.

Autor: Stenly Topič
Datum: 16.04.2012 11:56 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vloni jsem zkoušel na podzim přitápět dřevem na roštu, ale moc spokojený jsem nebyl. Nejvíc mě překvapil fakt, že při topení kusovým dřevem šel z komína hustý kouř. Šlo to částečně zlepšit přikládáním v malých dávkách (to mi poradili v Agrotechnice), což je nepohodlné-musíte pořád chodit přikládat. Pokud jsem nafutroval plný kotel byla to prostě hrůza. Při samotném přikládání jde kouř ven ze dvířek takže pořád zakouřená kotelna. Proto pokládám tento způsob topení jako skutečně nouzový.

Autor: milan dos
Datum: 16.04.2012 11:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100397
reakce na ...
Souhlas.

Datum: 01.04.2012 00:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím všechny kotelníky,
po úspěšné instalaci jsme se také připojili mezi uživatele AM 24 zapojený přes 4-cestný ventil se servem Esbe a reg. Adex Comfort 06, dvě oběhová čerpadla, 200l bojler Dražice, regulátor tahu komína a doplňkový litinový rošt na dřevo. Vytápíme cca 140m2 plochu severního krajního řadového nezatepleného domu.

Kotel po spuštění a nastavení na cca 10kW spaluje uhlí Bílina úplně bez problémů. Takže spokojenost a doufám, že přetrvá i do budoucna.

Regulátor tahu, o jehož instalaci se tady dost polemizuje, vřele doporučuju, nádherně dorovnává výkyvy tahu i těch způsobených poryvy větru a věřím, že investice asi 1500kč se vyplatí za ten klid, že mi palivo neprohoří při výpadku el. do násypky a taky věřím, že kotel jede při konstantním tahu se stále stejnou vysokou účinností, takže se velmi brzy zaplatí.

Měl bych několik otázek, které jsem tady zatím neviděl:

1. Lze docílit vyhasnutí hořáku jinak než stopením celého obsahu násypky? Zkoušel jsem na ruční režim vytlačit nahořelé úhlí z retorty do popelníku, ale asi nedostatečně, neboť i při vytažení ventilátoru a ucpání otvotu po něm, se po pěti hodinách v kotli stále kouřilo a stačilo spustit ventilátor a hořák se po několika minutách zase rozhořel. Docela dost kouře bylo i v násypce.

2. Zbylo mi docela dost černého uhlí - kostky z topení starým kotlem. Mohl bych jej ještě spalovat na litinovém roštu? Neublíží kotli jeho vyšší výhřevnost?

3. Je vhodné z důvodu šetření kotlového tělesa mít okruh do bojleru stále otevřen a používat jej vlastně jako malou akunádrž? Zmírní se reálně takto počet cyklů topení/útlum?

4. Co jste kdo dělal s uhlím v násypce, když vám po roztavení zátky vytekla zhášecí voda do šnekovnice? Vybírali jste celý zbytek uhlí z násypky ven zvrchu? Osobně si to nedovedu vůbec představit. Asi je jednodužší vysypat je servisním otvorem u vstupu do šnekovnice. Nebo prostě stačí jenom mokré uhlí nechat vytlačit do popelníku v ručním režimu? Ale co když se šnekovnice zasekne o nějaký kovový předmět v uhlí, pak se ke šnekovnici přes zásobu uhlí nijak nedostanu a musím ji vysypat. Jde to snadno po otevření toho servisního otvoru nad začátkem šneku?

Díky za odpovědi. Radek

Autor: Jakub Závazek
Datum: 01.04.2012 09:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109252
reakce na ...
Voda mi vytekla několikrát. Zprvu sem vždycky vysypával násypku servisním okýnkem (pootevřít, dát pod to kýbl, naplnit kýbl, zavřít, vysypat kýbl, dát pod to kýbl, pootevřít...), ale pak už sem to normálně několikrát stopil. Ale teď sem měnil šnek, protože jednak úplně zreznul a jednak měl několik závitů úplně přiláclejch k trubce. Takže doporučuju mokrý uhlí rači vždycky vybrat ven, jinak dopadnete se šnekem jako já.

Jinak vyhasnutí kotle se dá udělat tak, že se na ruční režim (zapnutý šnek, vypnutý větrák) vytlačí všechno napálený uhlí retortou ven. Až poleze jenom černý a nečoudící, tak je kotel vyhasnutý.

Autor: Kamil Kadlec
Datum: 01.04.2012 15:27 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100828
reakce na ...
Ad. 1 - Normálně to zháším vodou, samozřejmě ne kýbl, ale trochu to sliju a je to. Po 15 minutách, kdy to zchladne odjebu z retorty napečence kladivem a jede se dál. Akce tak na 30 minut 1x měsíčně. Měl jsem letos tmavé pelety a hodně se spékaly. Další sezonu už je brát nebudu. Vyzkouším ekogroszek, do Polska to mám kousek.

Datum: 02.04.2012 19:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
1] Přes ruční režim vytlačte nahořelé palivo, a shrábněte jej do popelníku. Nechte otevřená dvířka kotle, aby šamot mohl chládnout.
Po cca 10 minutách kotel zkontrolujte, a znovu shrábněte doutnající palivo. Postup opakujte dokud po deseti minutách nebude kotel bez kouře.

2) Spalování černého uhlí přes retortu není problém, protože retorta je litinová a přísun paliva regulovaný. Na roštu s černým opatrně, přikládat postupně, protože kotel by jste mohl snadno přetopit.

3) Bojler není třeba zavírat. Plynule se dohřívá a voda je stále připravena k odběru. Zároveň, jak správně píšete, slouží jako malá akumulace.

4) Zateče-li voda přes pojistku do šnekovnice, jedná se o poruchu. Je třeba zjistit proč se tak stalo, a závadu odstranit.
Mokré uhlí je třeba co nejdříve odstranit, aby nezkorodovala šnekovnice. Buď začnete znovu topit, a uhlí vytlačíte na retortu a spálíte, nebo přes servisní otvor vyhrábnete mokré uhlí ven.
Pod otvor si připravte přepravku nebo pytel, do kterého nachytáte uhlí padající z násypky.

Autor: Jiří Pánek
Datum: 26.03.2012 20:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109324
reakce na ...
Dobrý den,
měl bych takový malí dotázek.
V létě budu modernizovat kotelnu a budu kupovat kotel licotherm AM24.
Proto chci vyvložkovat komín, ale nabídky na vložku se značně rozcházejí v průměrech vložky.
Komín má efektivní výšku 11m, 440 metrů nad mořem uprostřed vesnice.
Kotel bude jedinný spotřebič.

Nabídky vložek jsou od 150 a 160 po 180mm.
Bude stačit ta 150mm? Nebo to dokonce ani norma nepovoluje?
Někteří "odborníci" zase tvrdí, že příliž velká vložka zhoršuje přechod z útlumu,kotel má prý tendenci kouřit netěsnostmi. Může to být pravda?

poslední poddotaz. Doporučujete nainstalovat také regulátor tahu nebo až když by byly problémy s prohoříváním do násypky od nadměrného tahu?

Autor: Bohdan Janda
Datum: 26.03.2012 23:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108565
reakce na ...
Mám AM15 komín 20cm a vstup do něj 15cm nic to nedělá normálně to topí.Výška komína 11m Vložka 15 se mě nezdá
se ti to zanese a bude s toho 10cm jako pro kamna které mají výkon 6xmenší než AM24

Datum: 27.03.2012 00:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pro kotel AM Licotherm postačuje průměr vložky 150mm.
Ideální tah pro kotel je 20 Pa, takže při výšce 11m je tah dostatečný
Rozhodujte tedy podle ceny komínu.

Příliš velký tah způsobuje samovolné hoření, protože komín si tahem saje vzduch přes ventilátor. (roztáčí jej)
To následně může způsobit rychlejší zahoření do šnekovnice.

Regulátor tahu pro 150mm komín pravděpodobně nebude třeba. Pokud jej ale nainstalujete,nic nezkazíte.
Omezovač tahu zde: http://www.potos.cz/htm/omezovac.pdf

Autor: Jiří Pánek
Datum: 27.03.2012 08:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109324
reakce na ...
děkuji za odpověď,
ještě se pro jistotu optám, tím když bych dal 180mm+regulátor tahu tedy nic nezkazím? Cenově to kupodivu totiž vychází +-stejně.

Datum: 27.03.2012 09:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nic nezkazíte.
Omezovač optimalizuje proces předávání tepla ve výměníku, protože udržuje konstantní tah komína. Spaliny tak opouštějí kotel stabilní rychlostí, komín se nepřehřívá, a výměník pojme maximum tepla. Navíc omezovač prodlužuje dobu, po které palivo prohoří k tavné pojistce pod násypkou. (cca 10 hodin při výpadku proudu)

Autor: Josef Pelak
Datum: 21.03.2012 15:58 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109203
reakce na ...
Mel bych, ponekud hloupy, dotaz. Hodne lidi micha piliny a stepku s uhlim a tim potom topi v automatech. Jak je na tom Licotherm? I kdyz neni na tento typ paliva urcen je chopen podavac a posleze horak zvladnout i cistou stepku? Uvazuji, ze je stepka sucha a tridena.

Dekuji za odpoved.

Datum: 21.03.2012 16:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Žádný dotaz není hloupý. Mám osobní zkušenost se štěpkou ze zahradní drtičky. Nejdřív jsem zkoušel pálit samotnou štěpku což chce dávkování v podstatě kontinuální bez prodlevy a druhý problém byl s tím, že to v násypce klenbovalo. Proto jsem to nakonec začal dělat tak jak ostatní a sice míchat s uhlím nebo peletkama. Samotná štěpka je v tomto kotli nanic.

Datum: 21.03.2012 23:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Kadlec:
1.Jak velkou štěpku lze spálit v AM 15 Licotherm nevím co padá ze zahradního drtiče?
2.Nekouše se šnek když chytne za kus dřeva?přece jenom je uhlí křehké a šnek jej rozdrtí?
3.Technicky lze vyřešit aby štěpka neklenbovala,pak by s ní šlo topit jako s peletami?
Děkuji za informace Janda

Datum: 22.03.2012 13:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ta moje drtička není taková ta hobby na dvě větve za rok, je to už větší stroj na větve o průměru do 10 cm. Síto v ní bude okolo 10mm. Takže tomu odpovídá i frakce nadrceného dřeva. Spálil jsem toho asi tunu, bez problémů se šnekem. Nevýhody štěpky jsou obecně známé, pokud to vezmete na vědomí a vyřešíte klenbování tak by to fungovat mělo. Bude to chtít hodně dávkování a malou prodlevu, ale pojede to.

Datum: 23.03.2012 12:29 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
šlo by motor umístit na víko a pod výkem by byla hřídel spojení něco jako sekáček potravin a točlo by se to společně s podávacím šnekem.

Autor: Stenly Topič
Datum: 26.03.2012 14:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Myslím, že jednodušší řešení by byla montáž motorku s excentrickým závažím přímo na zásobník. Stejně se řeší různá sila a zásobníky sypkých materiálů. Napojit to elektricky na stejný přívod jak je šnek, při zapnutí šneku by se zároveň rozvibroval násypník a štěpka by se uvolnila. Ten excentr se jednoduše přišroubuje zvenku na zásobník, žádná složitá operace.

Autor: Jakub Závazek
Datum: 26.03.2012 15:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109252
reakce na ...
Nemyslím, že by to nějak extra pomohlo. Zkusil jsem první sezonu jednu násypku přidávat do uhlí štěpku tak v poměru 1:1 a výsledek byl takový, že to drželo v zásobníku i když sem do něj mlátil ze všech stran rukou... Pomohlo jenom zezhora to prošťouchnout. Jenže jsem musel k tomu pořád běhat a prošťouchávat to. Od té doby dávam rači štěpku jenom na gril :-)

Datum: 26.03.2012 17:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
hluk z vibrací se bude přenášet do domu.¨
A ještě ty trubky z mědi to je taková tenká věc jak se na to podíváte tak se to ohýba je to jen zacínováno a v kotli elektronika to bych neriskl.

Datum: 26.03.2012 17:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
tomu vibrovani bych taky moc neveril. a co treba nejak vyuzit toho, ze se snek otaci a provlect pres nasypku nejaky retez nebo neco takoveho? s kladkou pod tim navarenym krizem v horni casti nasypky.... jenom pokracuju v tom vašem brainstormingu...

zobrazuji 1 - 30 z 277   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.