http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/durlin-klima-dychajici-zatepleni-pro-nove-i-starsi/ |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Jarka Černá Datum: 16.02.2012 23:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100025 reakce na ... | Najviac sa mi tam páči "vnitřní vlhkost v domě začala už během zimy klesat z původních 60 % relativní vlhkosti a na jaře už byla pouhých 40 %".
|
|
| |
| |
 | Autor: pavel Tomší Datum: 24.01.2012 13:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | A komu ted věřit??? To samé jsou výrobci protože při omatlání celé desky padne víc lepidla a výrobce víc vydělá. Takže nezbejvá než použít logiku.
|
|
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 26.01.2012 12:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Obávám se, že v tomto případě Vám logika nepomůže. Je třeba se spolehnout na odbornou veřejnost a její názor. Pan Hejhálek je autorem pseudovědeckých článků na firemní zakázku, za které dostává jistě dobře zaplaceno. Jeho šikovnost spočívá zejména v tom, že dokáže dojít k přesně takovým výsledkům, jaké si firma zadala a přitom článek vypadá odborně. Pevně věřím, že na zakázku iné firmy by dokázal dojít ke zcela opačným závěrům, k jakým došel v tomto článku. Jinak není pravdou, že při zateplení EPS dochází ve všech případech ke kondenzaci na rozhraní izolantu a stěny. Protože jsem již pár těchto výpočtů viděl, mohu zodpovědně říct, že při zateplení EPS nad 10 cm je oblast kondenzace v EPS, a to většinou ve dvou místech - zhruba uprostřed a při povrchu EPS. Zkondenzované množství je víc jak 10 x menší, než při použití vaty.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 28.01.2012 21:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | problém je i ta odborná veřejnost. Tyto "rad a doporučení" stále píšou jen lidé a nemáme tušení co je k tomu vede a kdo je platí. Podle mě je to omazávání desek kolem dokola jasný příklad toho kdy si to objednal výrobce.
|
|
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 29.01.2012 05:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Pokud máte na mysli lepení EPS na rámeček, tak to rozhodně není záležitostí výrobce lepidla. Vychází z praktických zkušeností, kdy se lepením na buchty projevoval tzv. polštářový efekt a dále ze zjištění požárníků, že se v mezeře za izolantem šíří dobře oheň. Navíc ta mezera za izolantem zhoršuje tepelněizolační vlastnosti. V případě, že zdivo je vlhké, je nejprve potřeba provést sanační opatření a teprve potom zateplovat.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 29.01.2012 12:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | četl jste ten článek proč je tam ta mezera???? Omatlávání kolem dokola má jediný smysl a to je větší spotřeba lepidla. co koho vede k tomu že jednomu názoru věříte a druhému ne???
|
|
 | Autor: bob svaton Datum: 29.01.2012 17:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | ano napsal jste to naprosto presne. omatlavani je to slovo co presne vystihuje vase schopnosti a vedomosti. jste takovej patla omatla. takze prace od vas ma cenu toho omatla = zadnou. Pro vas mam jedinou radu. od vaseho dodavatele se nechte proskolit. je to zdarma. venujete tomu jen par hodin sveho bezceneho casu a aspon se neco dozvite.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 30.01.2012 15:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Kdepak já si hlavu nepotřebuji nechat vymejt jako vy. Holt výrobce vám něco nakecá a vy matláte a matláte a platíte a platíte.... Holt je jen vaše pravda a nic jiného neuznáte. škoda jen že odborníci jako vy se pohxbují po stavbách a dělají víc škody jak užitku.
|
|
| |
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 30.01.2012 16:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Proč hned ty urážky? Pro Váš názor budete mezi odborníky jen těžko hledat souhlas. Zato lepení na rámečky je doloženo teoretiky i prakticky.
|
|
| |
 | Autor: Pavel Kříž Datum: 30.01.2012 16:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den, já názorům nevěřím, já si je tvořím na základě svých praktických zkušeností a teoretických znalostí, případně rozborem názorů odborníků. Ono, jak už to tak v životě bývá, nic není černé, nebo bílé, ale co se týká lepení zateplováku na buchty, je myslím dostatek negativních zkušeností k vyvození závěru, že je to špatné řešení. Co se týká článku a použití oné technologie a provětrávané mezery - najde se pár případů, kdy je tento způsob zateplení volbou menšího zla, než třeba nezateplit vůbec. jinak na články pana RNDr. Hejhálka si dávám obzvlášť pozor, protože původně jsem si ho kdysi spletl s jiným pánem toho jména, kterého považuji za odborníka a když jsem četl jeden článek, myslel jsem si, že se zbláznil a páchá profesní sebevraždu.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 31.01.2012 09:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Tisíce baráku u nás i v zahraničí je děláno na buchty dělá se dál a najednou to je špatně. Za chvilku výrobce a plus nějaký odborník řekne že by se to mělo patla celoplošně a alespon vrstva 10 cm tak to tam budou všichni dávat???? Ach jo.....
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: bob svaton Datum: 31.01.2012 19:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108292 reakce na ... | tomsi mas akorat plnou hubu kecu. jestli si takovej bourak tak si na nejake to skoleni zajdi a rozcupuj tam toho technika. spis mam ale dojem ze tam budes sedet s otevrenou hubou a ani nedutat.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 31.01.2012 23:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | No to nebudu. Protože na takovou vymejvačku mozku půjdou lidi jako vy. Lidi bez vlastního názoru a úsudku. Takové slepé ovce co potřebují vést. Vy byste si bez proškolení nepostavil ani kurník.
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 01.02.2012 10:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Lepil jste vy vůbec někdy něco? Cokoliv. Třeba list papíru na něco jakýmkoliv lepidlem (na papír). Zkuste si ho přilepit na způsobem "na buchty", tedy několika kapkami lepidla někde v ploše. A pak to zkuste přilepit po obvodu a na několika místech v ploše, anebo celoplošně. Potom si můžete porovnat kvalitu přilepení jednotlivými způsoby.
|
|
| |
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 02.02.2012 07:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Vidíte a já si myslel, že ten EPS se tam lepí hlavně kvůli tomu, aby tam držel.... Teď vážně: Jsou tři důvody pro lepení i na obvodu: 1) Lepší přídržnost celé desky EPS včetně rohů a okrajů. To je proti zvlnění v ploše. Na to hmoždinky moc nepomohou, protože se nesmějí dávat až ke krajům a do rohů. Kromě toho má být tmelem spojeno nejméně 60% plochy. Prohlédl jste si ty fotky havárií ETICS? 2) Požární bezpečnost. V mezeře vzniká při požáru "komínový efekt", kterým se požár rychle a skrytě šíří. Mimochodem mezinárodní zkoušky in situ (na objektu) proběhly u nás. Mimo jiné na základě této zlkoušky jsou prováděny změny v technických postupech. 3) Čím více je omezeno proudění v mezeře, tím lepší je také vzduchotěsnost. Při netěsnosti u vnitřního líce, např. u zásuvky je další pronikání vzduchu omezeno jen na oblast jedné desky EPS, místo na celou stěnu v případě nelepení na rámeček.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 02.02.2012 07:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Pouze doplním. Lepení musí za spolupůsobení kotev přenést smykové síly od tepelné dilatace a ty nejsou malé a musí se parciálně absorbovat v rámci pružných deformací v každé jednotlivé plotně a nepřenášet se dál. Pouhé kotvení posunům nezabrání, to se otlačí dřík kotev. Zkrátka každý EPS dilatuje s teplotou a jak bylo vzpomenutu nesmí se zvlnit.
|
|
 | Autor: pavel Tomší Datum: 02.02.2012 10:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100583 reakce na ... | Tisíce fasád jsou tady udělány jinak a fungují spolehlivě... Proč to dělat tak jak se to osvědčilo když nějaký myslitel vymyslí něco nového že?
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 02.02.2012 10:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | nejak si firmy a vyrobci musi vydelat :-) proto jsem si udelal nejlevnejsi stukovou i kdyz znacne pracnou.uz davno to melo spadnout a byt vyšisovaný .-) jeste jeden dulezity poznatek - nechyta se na tom prach a je porad jak nova.jen musim spodky oplachnout.rozkopal jsem na podzim zahradu okolo baraku.
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 02.02.2012 11:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | No ono se to právě na samotné buchty moc neosvědčilo. Zvláště, když se k tomu přidá nějaký další problém. Třeba nějaká tmavší barva fasády, nebo horší soudržnost původního povrchu. Jenže to se často pozná až za delší čas (po letech). A chyby jsou tu od toho, abychom se z nich poučili. Citát: "Proč to dělat tak jak se to osvědčilo když nějaký myslitel vymyslí něco nového že? " Já se Vám divím, že vy osobně bydlíte v běžném domu. jejichž ideu vymyslel nějaký tem myslitel teprve před několika tisíci lety (celkem zanedbatelná doba z existence lidstva). Přece tu máme staré osvěsčené jeskyně.
|
|
| |
| |
| |
|