plíseň v bytě |
Autor: mira chvatík Datum: 29.01.2012 09:56 | uživatel: 108482
| Dobrý den Prosím o radu. Koupil jsem byt ve 4, posledním patře a vyměnil stará okna za plastová, letos zde trávíme první zimu. Mám 3 pokoje, které jsou umístěné podél obvodové zdi. V každé místnosti mám 80procentní vlhkost, pokud vyvětrám pak se dostanu na 60. Větrám min 3xza den a do toho topím na průměrnou teplotu 20C.Na obvodové zdi v každém pokoji mám však vlhká místa, konkrétně mezi stropem a zdí,v rozích na špaletách. V kuchyní je toho více v obyváku, který je spojen s kuchyní je toho překvapivě málo, ložnice je téměř jak kuchyň. Dům není zateplený, šířka obvodové zdi je 45cm, střecha se bude letos realizovat na sedlovou, momentálně rovná se svodem dovnitř domu, dům je 40let starý izolace základu bude nulová. Na vlhkých místech (pásech) nebo i mimo ně se mi čas od času udělá plísen, kterou ihned hubím savem. Je mi jasne, že vše je dáno vlhkostí. Vzhledem k tomu že zateplení není na pořadu dne, mám otázku co mi může pomoct?Slavný přípravek ceresit mi přijde zbytečné vyhazovnání peněz nebo může pomoci?Odvlhčovač vzduchu za cca 4000 by snad mohl pomoci?Někde jsem ale četl, že se tímo snad dostane sůl do zdi potažmo do omítky a dojde k destrukci omítky, nevím zda mi toto někdo vyvrátí?Budu rád za jakkoukoliv pomoc,nechci tady žít věčně ale 5 let to minimálně bude, takže bych to rád vyřešil.Děkuji
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jozef Homola Datum: 29.01.2012 14:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Mám poněkud jiný názor než předešlé příspěvky v tom smyslu, že za stav vlhkosti sice můžete i Vy ale tak ze 30-ti procent. To ostatní jde na vrub těch co bydlí pod vámi. Větrání vícepodlažních budov je v Česku odborně zanedbáno odjakživa a s nástupem nových technologií zejména oken ještě více. Odborníci od problému bočí, protože si neví rady tedy. Někde si mysleli, že nandají na střechy točící se turbínky a je po problému a není. Tam selhal mechanizmus odborného posouzení nebo se "všelijakým" způsoby nechali přesvědčit o vhodnosti nákupu bytoví technici a jiné osoby a tak se namontovalo nejméně 10 000 těchto neúčinných systémů, jenž nemají obdobu ve světě. Moje dcera jak uvidíte ze snímku také se dostala do problémů (4. patro) již po půl roce po výměně oken. Osobně jsem poučil jak větrat jak měřit ale pořád je to málo. Za větší část vlhkosti jsou zodpovědné byty s neúčinným větráním pod. Do těch se s daleko větším tlakem dostává venkovní vzduch infiltrací než u těch nahoře ale je tu problém i u těch jsou vyměněny okna a tudíž těsnější obálka a tak všechen vlhký a teplý vzduch všemi možnými způsoby stoupá nahoru, prodírá se stoupacími šachtami, schodištěm do posledního patra a pokud Vy otevřete větrání tak ještě ochotněji vstupuje tento vlhký vzduch do vašeho bytu. Dokonce bylo zaznamenáno, že i centrální odtahová šachta v koupelně a na WC "vypouští" místo toho aby odebírala vlhký vzduch k vám, protože tlak chladného nad střechou je větší než protitlak teplého u vás v bytě. Prostě chladný vzduch zezdola vytěsňuje všechno včetně vlhkosti nahoru. Zkuste se zeptat, jestli a do jaké míry to plesniví těm dolů. Tam je zaručeně úplně jiná infiltrace. Jak problém řešit neporadím, protože budete-li mohutně větrat, tak sice něco odejde ale o to více se k vám dostane a pokud máte měření spotřeby tepla, tak to zaplatíte. Možná by za zkoušku stálo přisávat z fasády nějaký vzduch třeba i nějakou rekuperační jednotkou s tím rozdílem, že budete trvale udržovat přetlak tudíž ne rovnotlaké větrání. Tím by se měl snížit nátok vzduchu ze spodních pater ale nevím nevím. Ty tlaky zespoda jsou velké.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 29.01.2012 15:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Pane Homolo, já nerozumím skoro celému Vašemu příspěvku. Kdyby se i suchý venkovní vzduch tlačil do interiéru, tak stejnou cestou musí vytlačit teplý a vlhký vzduch z interiéru a vlhkost by se snižovala a nastal by stav, jako byl před výměnou oken. Čili infiltrace by fungovala. To já ale neberu. Větrací turbínky byly zřejmě gigantický podvod a teoreticky mohly fungovat pouze u děravých baráků, kde byl zajištěn přívod vzduchu přez ty díry a odvod vzduchu přez ty turbíny. Ale to by udělal stejně dobře, nebo stejně špatně i komínový efekt. A pronikání vlhkého vuzduchu od sousedů pod, se mě zdá skoro z říše pohádek, neboť jsem bydlel v paneláku a drtivá většina známých také. A protože jsme se často navštěvovali, tak bych musel zaznamenat, že se ze spodních bytů dostává třeba cigaretový kouř, nebo vůně jídel, či něco jiného. A kdyby to i náhodou platilo, tak by ty mokré fleky musely být v dolních částech a ne na horních překladech rozích a koutech. A že by si ta vodní pára odskočila zkondenzovat přez studený spodek a zkondenzovala na horních partiích, je skoro nemožné. Co je ale možné, je požádat paní Šárku Matyášovou, která si na paneláku instalovala větrací jednotku jejich firmy ELMET ELAIR, nebo, ako sa volá. A paní Šárka to zde již kdysi publikovala. A ještě k tomu kdo za to může či nemůže. To je celkem jedno. Každý vyprodukuje určité množství vodní páry. Čili je záhodno tento neodstranitelný fakt co nejvíce zmenšit. Ostaní nadbytečné množství odvětrat, nebo jak psal pan Lukáš nechat zkondenzovat a vylít do kanálu. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 29.01.2012 15:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Doufám, že mne nebudete mít za zlé, že na to pohlížím jinak a tak nějak prosazuji nějaké chabé zbytky vědomostí ještě ze školy. Je pravdou, že když bych se "zbavil lenosti", tak jsem schopen spočítat s určitou vypovídající hodnotu skutečnou infiltraci domů. Všechno je o tlacích statických, dynamických a o kinetice plynů. Dám sem takový obrázek jak jednoduché šachtové větrání má vypadat aby fungovalo. Dobře si jej prohlédněte. Je tam zásadní rozdíl. Nemůže být na jedno stoupací potrubí napojena každá domácnost jak je u nás zvykem. Vždy je tam přímý úsek (až pak se slučuje), který ctí ty drobné ale podstatné zákonitosti proudění.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 29.01.2012 15:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Já Vám nemám za zlé vůbec nic. Dokonce připouštím, že přez větrací šachtu se může do horního bytu dostat zápach z bytu spodního. A kyž se dostane zápach tak se dostane i vodní pára. Ale já jsem pod podjmem infiltrace pochopil, že se jedná o infiltraci v pravém slova smyslu a ne o natlačení vlhkého vzduchu od sousedů pod. Čili, o to větší význam má separátní rovnotlaká větrací jednotka a zabetonování, nebo aspoň přelepení nasávacího otvoru u centrálního větracího systému. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 29.01.2012 11:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Vezmu to od konce. Ve Vašem případě se určitě nejedná o vlhkost, která by se do stěn dostala vzlínáním ze země. Ta Vaše vlhkost je zkondenzovaná vodní pára z interiéru. Došlo totiž k zákonitému jevu, že výměnou starých oken, kdy to spolehlivě větralo samo, pořád a bez starostí, se udržovala relativní vlhkost ( RV ) v normále. Instalací nových a těsných okem se to diametrálně změnilo a vlhkost se neodvede ven, ale zkondenzuje na stěnách. Když máte tu RV na 80% , je to velmi mnoho. A když to nesníží ani časté větrání, tak potom už pomůže pouze nepřetržité větrání. Ale to nepřetržité větrání přináší velké tepelné ztráty, které jste ušetřil montáží těch nových okem. Jak z toho ven je jednoduché a musíte do toho něco investovat. Musíte instalovat nějakou vzduchotenickou jednotku s rekuperací tepla. Tím se spolehlivě zbavíte vysoké RV a tepelná ztráta nebude tak vysoká, jako při pouhém otevírání oken. K tomu můžete použít jednotku třeba od Regulusu HR100R, nebo HR 100RS. Jsem si jist, že tímto způsobem odstraníte nadměrnou vlhkost vzduchu a časem se vysuší i vlhké stěny. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Petr Lukáš Datum: 29.01.2012 11:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | V prvé řadě je potřeba eliminovat nadbytečné zdroje vlhkosti. Sebe asi pryč nevystěhujete, ale jiné zdroje omezit lze. To jest vlhkost z koupelny a při sušení prádla. Tj. po sprchování vyvětrat směrem ven a prádlo sušit v sušárně mimo byt nebo v sušičce. Vařit pokud možno bez zbytečného páření z hrnců, a nebo realizovat odtah páry nad sporákem. Zbytečně nepřelévat květiny. Pokud realizujete sprchování i sušení prádla v koupelně, tak zauvažovat o odvlhčovači. Už za 4k se nechá koupit dosti výkonný odvlhčovač (já jeden takový používám místo odvětrávání v koupelně). Je potřeba ale koupit pořádný strojní odvlhčovač s kompresorem, ne nějakou blbost na tablety!
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 29.01.2012 15:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | Ten odvlhčovač pro výrazné snížení vlhkosti můžete zkusit zapůjčit někde u hasičů, jinak větrat - s rekuperací Vaříte plynem?
|
|