Litinová vložka rozžhavená dočervena

Autor: Radek Moravčík
Datum: 29.01.2012 15:03
uživatel: 103511

Dobrý den, rád bych znal názor odborníka, zda nehrozí nebezpečí destrukce u litinové vložky (Blanzek), která se občas rozpálí v horní části dočervena. Zřejmě mám velký tah komínu, protože i když jsem uzavřel klapku, hoří to pořád hodně. Já si sice na to dám pozor a omezím přikládání, ale občas u toho nejsem a nerad bych vložku odepsal. Napadlo mě zabudovat omezovač komínového tahu, ale nevím, jak je to spolehlivé. Pak je ještě druhá možnost - zkrátit komín (mám ho nastaven asi 2m rourou), ale nerad bych se dostal do opačného problému - nedostatku tahu. Děkuji.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Radek Moravčík30.01.2012 17:30
Jan Temr29.01.2012 20:07
Radek Moravčík29.01.2012 19:47
jenda dibes29.01.2012 18:02

Datum: 29.01.2012 18:02 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100322
reakce na ...
Koledujete si o popraskání nebo zničení . Doporučuji si koupit spalinovy teploměr a dat ho na dvířka .http://www.e-teplo.cz/krby-a-kamna/prislusenstvi/top-el-teplomer-spalin-pro-kamna-a-kotle-1156.html
Teplota by se měla pohybovat okolo 200-300°c .Kratkodobě muže byt i 350°c.Nevím proč vam to nejde regulovat .Přece vložka má ovladaní vzduchu . Taky pomáhá dávat velká polena.Slabá polínka - ostry ,vykoný ohen.Velká polena menší vykon, delší doba hoření.Aspon u mě to tak funguje :-)
Tady ho mají třeba na kamnech - http://www.youtube.com/watch?v=bAbQaRsaXo8&feature=related
Pomáhá vám to určit dobu, kdy zavírat vzduch ,aby jste nepouštěl teplo do komína.Vložka má topit a né komín!

Datum: 29.01.2012 19:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky za reakci, ale problém je jinde - já sám o tomto problému vím a ureguluji to, ale mám to na chatě, kde jdou třeba známí, děti apod. a ty já neuhlídám, když tam nejsem. Čili je jim zima , rozfajrují to , co to jde a neřeší nějaké rozpálení. Proto potřebuji něco, co tuto situaci nezávisle na chování přikládajícího vyřeší. Je to něco jako u rychlých aut - je tam omezení rychlosti např. na 250 km a hotovo. Čili podle mě je třeba omezit tah komína, ale nemám s tím zkušenosti. Existují regulátory tahu na mechanickém principu a proto bych rád radu od někoho, kdo to používá.

Autor: Jan Temr
Datum: 29.01.2012 20:07 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100666
reakce na ...
Dobrý den,

mechanický regulátor tahu je skvěle funkční (mohu doporučit z vlastní zkušenosti) a přimlouval bych se za jeho povinnou instalaci při topení tuhými palivy obecně, ale určitě není všemocný. V kombinaci s automatickou regulací hoření napojenou na mikrospínač ve dvířkách by ale mohlo být vyřešeno. Ne snad, že by to sama regulace dokázala 100% ošetřit, ale právě v kombinaci s dobře nastaveným regulátorem tahu...

Jinak Vámi uváděný provoz může být pro vložku konečná už velmi brzy. Vaši známí by si měli dát říct dřív než bude pozdě.

Datum: 30.01.2012 17:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Takže regulátor tahu určitě osadím a ta litina by přece jen měla něco vydržet, proto jsem ji taky kupoval.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.