Dobrý den, mohu poprosit zkušenější praktiky o radu, jak dobře a za rozumnou cenu kotvit EPS 30 cm. Někdo lepí na rámeček a "buchty", někdo celoplošně na hřeben. Jak s Kotvením. Vím o možnosti zapouštět kotvy do hloubky pomocí spec. přípravku, a potom díry zalepit polystyrenovým špuntem. Co říkate na tuto možnost? http://www.baumit.cz/upload/pimdam/pdb/PDBL_KlebeAnker_138.pdf Děkuji
Včera jsem zkoušel kotvu klebeanker co cihly Heluz 300 P15, navrtal jsem díru bez příklepu, dal kotvu a zkoušel jí vytáhnout a šlo to....tak pro mě je to jasné, budu radši kotvit přes EPS a zapouštět hmoždinky.
My jsme kotvili 35cm EPS do porothermu hmoždinkami EJOT. Špunt má asi 15mm. Nechali jsme si udělat fotky termokamerou a hmoždinky nejsou poznat. Uvnitř máme dlouhodobě 25 °C, venku bylo kolem -10 °C. Jěště nám jich zbylo asi 300 i se špunty. Kdyby měl někdo zájem, jsou k dispozici.
Nevím, jestli v obrazové sekvenci nechybí jeden krok (vyndání vykruženého PS), a v případě že tento krok nechybí (není): - jak je řešená "vrubová houževnatost"(nebo střih) vykružené+stlačené vrstvy / nestlačené okolí?
Na čtvrtém obrázku je vidět řezací část ("vanička" kolem torxu). Při šroubování se průběžně nařezává polystyren, hmoždinka se potom sama při šroubování zamáčkne na hloubku špuntu. Šroubování se zastaví v momentě, kdy ten velký talíř na přípravku dosedne na polystyren.
Ještě odkaz na DCD IDEAL spol.s r.o. (závod Slavětín), kde nám na zakázku (velmi ochotně) vyrobili z EPS70F tyče, ze kterých jsme odpor.drátem řezali zátky.Je to podstatně levnější, než kupovat hotové zátky.
stavbě zdar,já sem tedy nelepil 30 ale jenom 25EPs,lepil sem to pěnou od Soudalu a drží to jako kráva,mají myslím atest že do 9 metru není třeba kotvit.Pěnu sem nanášel dle návodu výrobce-tedy kolem dokola rámeček plus W uvnitř-má být pokryto myslím 40%plochy.Nejdříve sem měl drobek neduvěru k té pěně,ale když sem přilepil desku nad okno a po 3 hodinách mě unesla(mám cca 90kg) tak mě to přesvědčilo,ale jak se říká taková ta duševní onanie nedala a tak sem ještě kotvil 4ks na m2.Zapouštěl sem hmoždinky cca 4cm pomocí přípravku který je běžně k sehnání,po zatlučení hmoždinek sem je zazátkoval také volně prodejnými zátkami,a mohu říci že nikde nevidím tepelné mosty přes hmoždinky.stavbě zdar
To: Miroslav Řezák, mohl by jsem poprosit o konkrétní info... pomocí přípravku který je běžně k sehnání..volně prodejnými zátkami? Testoval jste i jiné pěny? Děkuji
Stavbě zdar,pěnu sem používal výhradně od Soudalu-myslím že se jmenuje Easy nebo tak nějak,pár se mi jich nedostalo tak sem použil od Soudalu jejich taky universální pěnu a drží taky skvěle,bral sem soudal protože mám kamaráda který jim dělá obchoďáka a tak sem měl dobré ceny.Jinak ten vykružovák na to zapouštění kotev Vám seženou v kterýchkoliv stavebninách.myslím že stojí cca 300kč a ty zátky jsou taky běžně k dostání.Původně sem chtěl taky zapouštět i více,ale nesehnal sem ten vykružovák a na to si ho dělat sem neměl čas a potom hlavně výrobce polystyrenu by mi nestihnul ani udělat ty polystyrenové tyče.Teď v těchto mrazech nevidím na fasádě jediné místo takže si myslím že ta zátka stačí.stavbě zdar
Malý dotaz - budu také zateplovat 24cm: Jaké jste dával hmoždinky, kde a za kolik jste je koupil? Ceny za tyto délky jsou už většinou šílené (tvoří podstatnou část ceny materiálu). Díky.
Dobrý den, já mám celkově 22cm EPS a kotvy jsou zapuštěny o cca 6cm a nějaký extra peníze nestály. Jinak mám ještě nějaké doma, taky mám vykružovák a cca 20-30 tyčí EPS na špunty. Je to k mání..... , 605/149641
To: Melkor, omlouvám se, kliknul jsem na jinou kotvu, např. zde http://www.baumit.cz/upload/pimdam/pdb/PDBL_KlebeAnker_55.pdf se píše ...Určená pro neomítnuté betonové zdivo. Nahrazuje běžné fasádní talířové hmoždinky procházející tepelným izolantem..... kruhová plastová kotva, která se osadí přímo na nosném zdivu a pokryje se lepidlem, na které se pak nalepí izolační desky. Baumit KlebeAnker tak vytváří další styčné body, pevně spojené s jádrem nosné stěny. Fasádní izolační desky se již nemusí na nosné zdivo dodatečně upevňovat pomocí různě dlouhých hmoždinek prostupujících tepelně izolační vrstvou. Jejich nosnou funkci převezmou lepicí kotvy Baumit KlebeAnker v počtu 6ks/m2.
Jde mi jen o to, zda 6 bodů /m2 s lepidlem nahradí kotvu procházející celou vrstvu izolantu?!
Během chvilky se vyrojí mraky odborníků a budou Vám tvrdit at to omatláte kolem dokola. Podle nich čím víc tam toho lepidla naperete tím líp. Občas mám podezření že je výrobce uplácí....