Kotel Dakon DUA 24 (snad RN)

Autor: Milan Korba
Datum: 29.01.2012 21:12
uživatel: 108487

Hezký den,
JAkmile se ve zpravodajstcí objevila zmínka o tom, že přijdou pětadvacetistupňové mrazy, přestalo se v mém kotli točit čerpadlo. Místo toho aby se roztočilo, bručí (50 Hz) a stojí na místě. Když otáčím rotorem pomocí šroubováku, zdá se mi, že se otáčí docela volně. Přesto se občas roztočí (velmi pomalu - podle poslechu tak dvě otáčky za vteřinu), ale jsou z něj slabě slyšet šoupavé zvuky, jako by někde mírně drhlo. Nakonec, asi po hodině roztáčení šroubovákem, doplňování vody a pod se roztočilo. Zkoušel jsem před tím měnit kondenzátor - bez úspěchu. Čili, teď zrovna se čerpadlo točí, kotel topí, ale nevěřím mu ani "ň" a chci koupit jiné čerpadlo. Viděl jsem čerpadla od 1700,- do 9000,-. Drahé němá smysl, to už radějí koupím celý nový kotel - nyní mi jde o to "přežít" annoncované mrazy.
V čerpadlech se vůbec nevyznám. V kotli je jakýsi francouzský třírychlostní Salmson - čím ho nahradit? U každého čerpadla, co vidím na Internetunapsáno třeba 15/5-3 nebo 25-40, 25-60. U toho jsem aspoň, snad správně, pochopil že to druhé číslo má něco společného s výtlačnou výškou. Co je to 25, netuším.
Mne by zajímalo, jak poznám, jestli má čerpadlo stejné rozměry (svoje i šroubení) jako ten můj "originál". Čerta se v čerpadlech vyznám. To, co tam mám, je, jak už jsem uvedl, Salmson TF 110, MYL30-15P-H.
Nemáte někdo, prosím, tip, čím je nahradit?
Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Pavel Pavlo30.01.2012 07:29
Milan Korba30.01.2012 07:21
Pavel Pavlo30.01.2012 06:51

Datum: 30.01.2012 07:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108487
reakce na ...
Děkuju moc. Relé mne nenapadlo, každopádně to teď rozeberu, relé prohlédnu a čerpadlo přepnu na trvalý provoz, abych omezil počet rozběhů. Přece jen, píšou na něm, že má okolo 100W a to by mělo ten nepatrný mechanický odpor, který se mi zdá, že klade, překonat. Myslel jsem původně, že čerpadlo vyndám, rozeberu a prohlédnu - jenže, co na něm uvidím? Pokud se matně rozpomínám na jedno podobné rozebrané, co jsem před deseti lety viděl, rotor byl nějak poměrně volně uložen ve vodě, stator zalitý v plastu... Nic na tom nevykoukám. Relé zní nadějně. On ten kotel začal zlobit už před pár lety, loni to vyvrcholilo. Neustále padal do poruchy. Nakonec jsem vyházel fastony k termostatu a dalším čidlům, kde byly, proletoval to natvrdo a byl pokoj. Čili ty kontakty v relátku už mají také určitě nárok na to odejít zvolna na hřbitov.

Autor: Pavel Pavlo
Datum: 30.01.2012 07:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100426
reakce na ...
Ono samotné relé nemusí být vadné,ale studeňáky na plošáku pro jeho napájení budu jistě.Je to horní vodorovné relé.

Autor: Pavel Pavlo
Datum: 30.01.2012 06:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100426
reakce na ...
Toho Salmíka vám tam dal někdo náhradou-není to žádný problém.
Původně tam patří Wilo 15/5.Rozteč šroubení je 130mm -šroubení 1".
Nebo dejte Grundfose 15-40,atd.
Chtělo by to také překontrolovat relé čerpadla.Může být vyjiskřené.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.