Vlhkost v koupelne - vetrak nebo nove okno

Autor: Petr Siba
Datum: 31.01.2012 09:31
uživatel: 101098

Zdravím, rád bych poprosil o radu s odvaděním vlhkosti v koupelně rod. domu. Mame male plastove okno, ktere se da jen vyklopit (zadna mikroventilace). Cili odvetrani vlhkosti po sprse trva strasne dlouho. Jako reseni me napada ono vybourat a zvetsit otvor, aby tam slo dat dvoukridle okno, ktere pujde otevrit cele a vyvetrat rychleji, resp pujde nechat otevrene na mikroventilaci. Ale toto reseni je ponekud drazsi.
Nebo dat tam ventilator s merenim vlhkosti a ten by vetral pokud bybyla vlhkost vetsi nez nastavena hodnota. Na tomto reseni ale zase vidim chybu v tom, ze bubu delat "diru stenou ven" kudy bude unikat teplo i kdyz nebude treba. Zaluzie na ventilatoru ani nejake zaluzie z venkovni strany to dobre nikdy neutesni. Druha vec je esteticnost, ze by ta "roura" stenou ven musela byt min 10cm ze steny, aby kondenzat nekapal na fasadu ze steny, coz by vypadalo hrozne. Byl by vetrak vybec schopen to dobre odvetrat? Má nekdo s tímto zkusenosti a doporucil by variantu? Dekuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Zdeněk Anděl13.02.2012 15:59
Petr Siba01.02.2012 11:11
Petr Siba01.02.2012 11:06
Laďa Jaskva01.02.2012 11:03
Jozef Homola01.02.2012 10:58
Petr Siba01.02.2012 10:45
Laďa Jaskva31.01.2012 17:28
Jozef Homola31.01.2012 17:02
Petr Siba31.01.2012 15:42
Jozef Homola31.01.2012 13:01
Petr Siba31.01.2012 11:07
Jozef Homola31.01.2012 09:45

Datum: 31.01.2012 09:45 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Několik poznámek. Koupelna se má větrat malou intenzitou pořád a po každé sprše nebo koupeli intenzivně pár minut. Oknem se to nedá zajistit. Oknem se dá vpustit venkovní vzduch ale už hůře je to s odčerpáním přirozenou cestou a v zimě nemožné. Venku je velký protitlak studeného vzduchu. Je dobré okno pootevřít a na opačném konci někde ve stropu odtahovat a až na střechu, pokud si nechcete přivodit problémy na půdě. Jde to i přes zeď ale nevyhnete se 24 hodin nátoku studeného vzduchu z venčí i přes lamely a kolem otvoru se vytvoří "mrak" ledového vzduchu s doprovodnou kondenzací. Tolik ve stručnosti.

Datum: 31.01.2012 11:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za odpověď. Průvanem to právě řeším nějak teď, tak že otevřu okno v jiné místnosti a v koupelně, ale vzhledem k tomu, že to v koupelně nejde otevřít pořádně, i takové větrání trvá dlouho. Na střechu to bohužel nejsem schopen vyvézt, protoze se jedná o rovnou strechu a koupelna je v místě s malým prostorem a jestě zafoukana izolaci. Čili ani jedno rešení asi není ideální. Co je teda menší zlo? Udělat rychlý intenzivní průvan a pak to hodit na nějakou dobu na mikroventilaci nebo mít větrák do stěny s tím, že to bohužel "bude ventilovat" nonstop?

Autor: Jozef Homola
Datum: 31.01.2012 13:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Ještě několik inspirací jak se dají věci řešit, tedy větrání. Jeden příklad je aerací dveřmi v komoře, kde jsem otvor u podlahy využil jinak (na odtah z ložnic) a komora zůstala bez větrání. Tak jsem dodatečně vmontoval plastové mřížky. Že to funguje, dokladují teploty vzduchu. Prioritním požadavkem je aby v komoře bylo chladno. Jiný snímek je z koupelny, kde se dá využít zatahovací mřížka. Sice u mne je to z jiných důvodů aby se digestoř netlačila do koupelny. Tu jsem fotografoval jako doklad o znečišťování, tedy, že se musí občas čistit. U vás bych to viděl na kombinaci otvoru 110 mm přes fasádu s gravitačním žaluziemi zvenku, axiální ventilátor v otvoru pro nárazové větrání a zatahovací mřížka uvnitř plus protáhlá plastová mříž u paty dveří koupelny.

Datum: 31.01.2012 15:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Diky za inspiraci. A co s tim prodlouzenim roury o 10 cm, aby kondenzat nekapal na fasadu? Je třeba se toho obavat?
Jeste me napadá jedna varianta, a to odvetravat to ventilátorem do nepouzivaneho komína. Tím bych se zbavil toho prodluzeni roury. Kondenzátu v komínu bych se nebál, protože do něj stejně prší. Odrazovali mě od tohoto řešení, že se mi bude kondenzát tlačit zpátky do ventilátoru a navím bude od sazí špinavý, Ale pokud to budu mít vyspádované, nepředpokládám, že mi ventilátorem do koupelny něco zpátky teklo. Příjde mi to stejné řešení jako kdyby to šlo stěnou ven, nebo ne?

Datum: 31.01.2012 17:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Do komína je řešení téměř ideální. Takže na vstup nasadit malý potrubní ventilátor a buď přiotevřít okno po koupeli nebo dveře do bytu. Výhoda řešení je, že to bude s určitým malým výkonem fungovat i přirozeně (při stojícím ventilátoru) a jenom po koupeli se to spustí na chvíli a dokonce se to dá ošetřit časovým spínačem. Když nebudete chtít otevírat to okno nebo alespoň mikroventilaci a nebo spodek dveří opatřit mřížkou a bude to mírně provětrávat i byt.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 31.01.2012 17:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Přímo do komína plného sazí bych to teda neriskoval ani náhodou. Nicméně každý komín se dá celkem snadno vyvložkovat obyčejnou odpadní trubkou. A já jsem tak měl 20 roků odvětranou sprchu. V komíně byla trubka délky cca 7 m , nahoře ničím nekryta a dole s kolenem. Na konci byl volně nastrčen ventilátor. Žádná klapka, ono to větralo pořád samotížně, pouze při sprchování se zapnul ventilátor. Celé to bylo vyvětráno za 10 minut. Jako ukazatel bylo zrcadlo. Nicméně dneska je z toho odsávací potrubí do VZT a to má takovou sílu, že to vycucne i ručník z věšáku a spouští to hydroskop, čili čidlo vlhkosti. Nicméně, než to budete vložkovat, tak si zkuste ten vetilátor pouze do toho komínu a uvidíte ten diametrální rozdíl.
S pozdravem Laďa

Datum: 01.02.2012 10:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Díky všem za reakce. Nejschůdnější je pro mě asi vážně ten komín. Ještě uvažuju ohledně dispozice. Na obrázku je hrubý nákres jak to vypadá. Nejrealističtější je pozice 1 do komína, otázka je, jestli by to bralo vzduch z pootevřeného okna, kdyby byly dveře zavřené nebo by musely být otevřené i dveře (resp dodělána větrací mřížka dveří). U pozice 2 se bojím, že s otevřeným oknem byto nic nevyvětralo, takže zase dveře a pozice 3 a 4 by byly na větrák stěnou ven a zase asi by to fungovalo jen s dveřma. A pak je ještě pozice 5, která hádám, že by byla nejefektivnější, větrák přímo ve sprše na stropě a stropem probourání se až nad střechu. To by asi bralo vzduch přímo z okna. Bohužel toto řešení by asi bylo nejnákladnější a nejkomplikovanější. Mohl bych poposit o komentáře a tipy? Děkuji

Datum: 01.02.2012 10:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Když máte komín, tak využijte komín, protože to bude větrat i bez elektro, to použijete jenom nárazově. Mřížka ve dveřích vám bude provětrávat i byt.

Datum: 01.02.2012 11:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A dosáhl bych podobného účinku bych pouze provětrávací mřížkou a otevřeným (vyklopeným) oknem třeba už během sprchování? To by ten proud vzduchu mělo taky už taky nastartovat, ne? Bylo by to výrazně méně efektivní než ventilátor?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 01.02.2012 11:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Na větrání a proudění vzduchu je ten sprchový kout umístěn trochu nešťastně. Nicméně asi nejefektivnější řešení by bylo využít odtah č.1 do komínu a v koupelně natáhnout nějaké esteticky přijatelné potrubí přímo až do sprchy. Třeba bílé plastové potrubí obdelníkový průřez ( běžne v OBI ). To si myslím, že by fungovalo spolehlivě za nejmenší možné náklady a s nejmenší pracností.
S pozdravem Laďa

Datum: 01.02.2012 11:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zajímavý nápad, večer prozkoumám, jestli by to šlo zrealizovat.

Autor: Zdeněk Anděl
Datum: 13.02.2012 15:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104299
reakce na ...
Dobrý den,
s potrubím také souhlasím, já jsem si vybal zde: http://www.ventilatory.cz/pvc-vzduchovody-hranate-_ventilatory_-104.html
také mi ochotně poradili s výběrem.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.