Vhodná rek.jednotka v půdním prostoru |
Autor: Vladimír Matěja Datum: 31.01.2012 12:24 | uživatel: 108021
| Dobrý den, mám dotaz, zda nemáte někdo zkušenost z rekup.jednotkou umístěnou v nezatepleném půdním prostoru (typ rekuperace) a dále jestli, když povedu rozvody do jednotlivých pokojů mezi SDK a parotěsnou folií (nad folií je 180 + 200mm vaty) jestli je nutné mít hadice izolované nebo doporučujete jiný typ rozvodů. Děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Jaroslav Antoš Datum: 03.02.2012 07:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105349 reakce na ... | Dobrý den, já mám na půdě volně postavený NILAN ECO a i v současných mrazech úplně bez problémů, rozvody jsou pak vedeny po půdě, obaleny 15-20cm vaty, nasávání ze zdi a vše ke spokojenosti.
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 03.02.2012 10:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Dobry den. Zajimaly by me nejake podronosti. Pokud otevrete jednotku, kde vsude (v jakych mistech/ve kterych komorach) jsou kapky kondenzatu? Kolik hod denne vetrate? Mate zaizolovany i vyfuk? Pouzivate predehrev?
|
|
 | Autor: Jaroslav Antoš Datum: 03.02.2012 10:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105349 reakce na ... | Dobrý den, předehřev nemám. Sání je cca 2m obaleno 20cm vaty, výfuk je 3m obaleno 10cm. Větráme trvale na 1ku s tím, že večer na 3ku a během koupání zvěře na 4ku (ještě jsem nedodělal inteligentnější regulaci). Na tu kondenzaci se podívám, naposledy jsem to měl otevřené, když nebyly mrazy a to bylo vlhko jen ve sběrné nádobě na spodku jednotky. Kdyžtak se kouknu...
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 03.02.2012 10:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Diky . Ja mam jednotku obalenou 14cm EPS (take na pude) a kondenzat vznika i v komore spinaveho vzduchu (kde je filtr) - kondenzatu neni moc, jen je komora mokra. Jakou mate v dome nyni vlkost? Zajima me to spis v mistnosti, rano, kde pres noc nikdo neni. My dnes rano v obyvaku meli 41%.
|
|
 | Autor: Jaroslav Antoš Datum: 03.02.2012 10:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105349 reakce na ... | Vlhkost se pohybuje kolem 40%. Včera ráno bylo 42%, přes noc bohužel někdo zapomněl snížit otáčky, takže to jelo na 3ku, tak dnes ráno byla vlhkost 38%, ale snížením otáček se to přes den zase vrátí ke 40ti. Zdivo je klasická tvárnice 30cm+zateplení 16cm vata.
|
|
 | Autor: Jaroslav Antoš Datum: 03.02.2012 10:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105349 reakce na ... | Jen pro info, v původním bytě 90m2 jsem si namontoval malou jednotku HR100R a výsledky byly v podstatě stejné a to jela na 30m3/h. Hlavní bylo, že vlhkost nešla na 50%, takže se nerosily okna ani zdi :o)
|
|
| |
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 03.02.2012 13:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | rosení oken nesouvisí se způsobem vytápění!!! je ale odvislé např od zaclonění žaluziemi a pod a samozřejmě kvalitou zasklení Pokud máte 1,4 nebo 1,1 tak i to je možné pokud jsou zarosené jenom spodky oken tak v souvislosti se "studenými" rámečky, nebo jen zapuštěním okna
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 03.02.2012 14:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | To jste se snad upsal ? Způsob vytápění - tedy jestli je pod okny radiátor na rosení vliv má. Teplý proud vzduchu, který "oplachuje" okno zvyšuje jeho povrchovou teplotu.
|
|
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 03.02.2012 16:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Rosení oken u spodního rámečku s vytápěním souvisí a taky souvisí se vším. Ještě nikdy se nerosily přes den. To znamená zvýšené topení (není útlum), nejsou zatažené žaluzie, není takový pokles teploty jako v noci a není taková infiltrace spodním rámem. Měřil jsem teploty na parapetu v koutu a pokud klesnou někde k 14°C, tak už nastává kondenzace. Samozřejmě na skle je ještě méně.
|
|
| |
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 03.02.2012 20:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Já bych k tomu přidal i separaci chladného vzduchu nebo plynu mezi skly. Nemám na to důkaz ale i mezi skly existuje proudění a podél svislých rámečků klesá pomalu dolů a není síly na "vypuzení" z tohoto místa nebo prohřátí. Takže i způsobuje nebo přispívá ke kondenzaci.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 03.02.2012 21:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Co se může stát je k neuvěření. V létě v srpnu 2011. Navečer si člověk vyvětrá a vlhkým horkým vzduchem zvenčí (který se uvnitř ochladí a ještě více zvlhne) a přes noc se ochladí i sklo a v ložnici se něco nadýchá a takto to dopadne. V zimě se mne to nikdy ještě tolik neorosilo. Proto jsem to hned vyfotil.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 03.02.2012 10:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Pro zajímavost, také jsem měl stejnou vlhkost 41% v obýváku (s halou) a venku bylo -22,0°C. Jiné údaje. Spotřeba plynu 0,66 m3 při trvale dosažené teplotě 21,1°C a teplotě vody 46°C. Termostat už nebyl schopen plnit požadavek podle programu. Musel jsem zvednout vodu na 48°C. TZ domu asi 0,66x9,5 kWhx0,85=5,32 kW.
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 03.02.2012 19:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Ta TZ je pri kolikati venkovnich stupnich? Ja zas musel zvysit jistic kotle (z 13 na 25A !!1faze!!) - myslel jsem, ze s omezenim kotle na 2,5kW vystacim (u nas bylo rano -17, pres den kolem -10). I presto, ze ted byva prumer 2,38kW, tak kotel se pres den, kdy sviti slunce, docela flaka a vecer to chce dohnat, ale s tema 2,5kW se mu to moc nedarilo :-) 5kW uz je OK i s rezervou TZ pri -15 vychazi okolo 2,5kW/h PS - kotel mam na 1 fazi proto, protoze se me nechtelo kupovat 3f elektromer. :-)
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 31.01.2012 22:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Mám Duplex 330 EC. Ja na nevytápěné půdě, protože to jinam nešlo umístit bez rozbombardování celého baráku ( rekonstrukce - zateplení, okna a rekuperace na ZÚ ). Rozvody jsou taženy po půdě v EPS a jsou z vrchu zatepleny 24 cm EPS. Jednotka je volně postavená na EPS a obložena EPS , což není nic moc. Zítra to dám do minerálu. Původně jsem plánoval takovou skříň z EPS, ale zastihlo mě počasí totálně nepřipraveného. Takže zatím to volně přektryji minerálem a na jaře tu skříň slepím. A důležitá věc je zateplení všech trubek, jinak co zrekuperujete, ztratíte v trubkách. Jinak ideální umístění té bedny je ve vytápěné místnosti. To je jasné. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Petr Zíka Datum: 31.01.2012 17:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100057 reakce na ... | Mám Atreu RB nad kleštinama včetně rozvodů, přikryto 16+16 cm vaty. Samé nevýhody, dnes bych ji dal dovnitř.
|
|
| |
 | Autor: Petr Zíka Datum: 01.02.2012 18:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100057 reakce na ... | Problém s odvodem kondenzátu. Pracnost průchodů potrubí skrz parozábrany. Špatná přítupnost jednotky (musím odstranit spoustu izolace, abych jednotku otevřel). V noci v úplném tichu je jednotka slyšet (myslím, že se šíří vibrace přez kleštiny do sádrokartonového stropu).
|
|