Zdravim vas, kupuji rodinny dum pred dokoncenim, ktery ma natahane rozvody elektra, neni hotovo osvetleni, spinace, zasuvky, zabezpeceni. Bohuzel jsem zjistil, ze vubec neni k dispozici projekt rozvodu, tudiz nemam paru, kudy jsou natahane trubky/kable. Dostal jsem kontakt na pana elektrikare, ktery je ale takovej pohodar, nema problem, pry si vzpomene, kdyz chalupu uvidi :-/
Tak ted premyslim, jak to udelat - pozadat ho o dokonceni rozvodu a nasledne rozkresleni rozvodu?
Puvodne jsem chtel dokoncit vsechny prace na klic jednou firmou, tady asi ale bude lepsi, at to dokonci dany elektrikar...
Pokud ten barák nemá dokumentaci na elektriku, tak elektrika asi za moc stát nebude, tj. nejspíše bude pouze 1-2 zásuvky v každé cimře, apd. psí kusy. Už jsem se setkal i s tím, že "stavebník", aby nemusel kotvit husí krky a lustry na strop, tak se zapřísáhl, že bude mít všude pouze nástěnná svítidla. Taky dobrej oddíl... :)
Já mám v každé větší místnosti vždy 4 zásuvky, v každém rohu jednu - a pak speciálně navíc v místech, kde je uvažováno s trvale umístěnými spotřebiči.
jako elektrikář, jsem bohužel několikrát dokončoval stavbu po někom jiném., bez dokumentace to může být zábava-. ale dá se . Projdete celý dům, popíšete veškeré kabelové konce a měříte a chodíte- Uděláte dokumentaci stávající situace a vyhodnotíte, co vám chybí. No a potom podle nějaké dokumentace pro doplnění, se dodělá zbytek domu. To hledání ale může trvat i týden. Záleží kolik toho je. Když tak mi napište, zavoláme si a zkusíme najít společnou řeč. Dokumentaci umám vytvořit a jsem k tomu i oprávněn.
Pokud by jste chtěl jít do krajností tak by se s pomocí vysílače signálu a sledovače dal celkem podrobně a přesně zmapovat celý dům. Znamenalo by to připojit si postupně kabel po kabelu, hledat signál a následně zakreslovat. Ale asi bych požádal toho elektrikáře jestli si nevzpomene a trasy vedení nezakreslí.
Jestli to byli takovy fajnovy elektrikari, jaky jsem pred 12 lety videl, že všechno davali pod podlahu, tak potěš pánbůh. Uprostřed stropu( nad stropem) bylo asi 20 kabelů vedeno k nejbližší zdi, mezi nimi stavební suť a ještě asi 2 měsíce přes ně jezdili s kolečkama a šlapali instelatéři a zedníci a nevím kdo ještě. Štěstí, že to bylo v patře. V přízemí by taky mohl přijít odborník a přes kabely přivařit asfaltovou lepenku, což už se taky stalo. Kupodivu, před 6 lety to ještě fungovalo. Pod podlahou, event. s kari sítěma jdou kabely taky najít?
požadoval bych při koupi domu ten projekt. Jinak musím předpokládat, že tam je všechno špatně? Musím se ptát: Proč asi prodávající nemá projekt? Hm? Když projekt není a nebude, musím počítat s dodatečnou investicí.