Dobrý den, mohl by mi někdo poradit jak nejefektivněji zapojit vytápění RD s podlahovým topením a krbem? nemám ještě koupený krb, boiler ani elektro kotel. plocha podlahy je 200m2. Tepelné ztráty taky neznám, protože to stavím sám a ne zrovna podle plánů. Na tepelné čerpadlo ani soláry zatím nepomýšlím. Napadá mě akumulační nádrž+krb s výměníkem+topné spirály do aku nádrže????? děkuji za názory
Dobrý den, tak po čase se opět hlásím s poznatky kolem vytápění elektrokotlem do podlahy. přízemí 120m2 1200m hadic v podlaze, otevřené schodiště, podkroví zatím tvořím, podlaha 12 cm šedého polystyrenu + 6 cm beton. Elektrokotel 14,5 kw,zatím bez čidel. Venkovní teplota přes den 0/3 a v noci -3. Začal jsem topit v pátek odpoledne kotel na 50. Ráno k nevydržení, příšerná sauna od nohou(podlaha 29,8 kotel žral 7,5 kw). Pak jsem ubíral a skončil jsem na minimu co kotel umí 25 C, 3 kw spotřeba, na podlaze 21,2 a v 60 cm 19,3, ale příjemno. místo krbu mám zatím trubkového buriána,ale všechno teplo utíká přes schodiště nahoru. Takže to vidím na teplovodní krb, na občasné víkendové zatopení do podlahy. Jinak jsem ještě nic nepočítal, ale myslím si že je ta spotřeba ok. Kotel thermona 14,5kw za cca 17500,-
No jak jsem napsal, topil jsem pátek,sobota a celou neděli, spotřeba se ustálila na 3 kw za hod,kotel 25C(zatím nemám prostorový termostat) Taky nemám důvod topit trvale, protože tam zatím nebydlíme ale topit celou noc a i ve dne,když budeme v práci je asi lexus. Takže přesné info budu mít až po příští zimě. Ono asi jinak to poběží v teplém dodělaném domě a jinak v novostavbě bez fasády.
Ohledně té spotřeby trubek jsem nikde moc informací nenašel, ale lidí co mi to rozmlouvali že to netopí několik. Taky má občas někdo málo hadic v podlaze a pak to dohání jejich teplotou. Tak jsem tam toho vytočil možná o něco víc. A že jsem tak smělý, kolik by stačilo na 12m2 ?
Ja mam na 120m2 celkem 600m, a to mam jeste naddimenzovane. Ale vsechno je to o TZ domu, kterou jak pisete vlastne moc neznate. Podle ni se pak da dimenzovat topeni a taky volit zdroj tepla. Vami uvadenych 14kW jako TZ je jednak naprosto silena hodnota pro dnesni novostavbu (melo by byt tak kolem 4-7, tedy vice jak polovicni) a pak naprosto silene z hlediska nakladu pri topeni elektrokotlem.
Uvidite pristi zimu a podle nakladu se pak muzete rozhodnout to tak nechat nebo zvolit jiny zdroj. Pokud budete platit predpokladanych 60tisic a vic, tak vas to asi presvedci. Do te doby nemusite treba delat nic.
Ale snad nemusím topit na plný kotel a jistič mám stále na 25A. Nebo 14,5kw elektrokotel, který pálí jen na 3 kw/hod sežere víc než slabší kotel? A ten al-pex jsme tahali 20 cm od sebe,pak samozřejmě cesta na zpět. To jsme to měli tahat tedy 40 cm od sebe?? Tyto základní informace jsem nikde nevyčet, v podstatě mi to přijde všechno jako pokus. Vy máte k té podlahovce ještě nějaký radiátor? a kolik Vám propálí kotel kw ročně? děkuji za odpověď.
Mate v tom pekny zmatek, mel byste si sednout, procist trochu teorie, hromady prispevku tady a hned by to bylo jasnejsi.
1. dulezita pro spotrebu je TZ, z te se vypocte priblizna celkova spotreba kWh za rok. Jsou tady na TZB na to jednoduche kalkulacky. To jak teplo dodate a za jakou cenu je druha vec. 2. pokud tahate co 20 cm od sebe a pak zpet, znamena to ve skutecnosti, ze mate roztec trubek 10 cm, ano? A to je opravdu hodne ..... mel jste si neco nastudovat nez jste to pokladal a svazat s tepelnou ztratou (kterou neznate ...). Mohl jste usetrit tisice za trubky 4. radiator nemam, jen koupelnovy zebrik. Pokud byste mel nizkoteplotni zdroj (kondenzacni kotel, radiator) tak bych rovnou rekl ze radiator je nesmysl. Ale jsou tady priznivci takoveho zapojeni. 5. nemam kotel, ale TC. A odhad na zaklade soucasne zimy je pro kompletni spotrebu elektriny vcetne topeni a TUV 4750 kWh, z toho topeni odhad cca 2500 kWh.
Ano, věřím, ale lze se dobrat. Věřte, že i přestože sám nabízím, tak ode mne se dozvíte právě i o konkurenčních - i lepších!!! Ti, kterým jsem radil, (a nekupovali moje zařízení) mohou potvrdit. Máte-li zájem můžete napsat na
Já tam prostě vrazím elektrokotel za cca 13000,- ,abych mohl dodělat obklady atd. Pokud se na hodinách splaší ciferník, tak najaře shodím jistič a nechám to jako záložní zdroj. Zatím vám děkuji za příspěvky a určitě napíšu jak jsem dopadl.
To tepelné čerpadlo moc nevím, jsem st.klempíř a občas dělám pro jednu firmu různé kryty,prostupy a podobný nesmysly na TČ a ptám se lidí jak jsou spokojený..... řekl bych, že nic moc. Spotřeba elektriky celkem dost vysoká a o pořizovacích nákladech ani nepíšu.
pokud budete dum vytapet pouze elektrinou pripravte si minimalne 60 000kc/rok. praktickych zkusenosti vam tu rekne malokdo - mohli by se stat tercem posmechu.
aby jste si mohl udelat jakous takous predstavu - dum mam 15cm EPS podlaha,30cm EPS obvodove zdivo a strop 0,5m vaty.TZ domu 1,8kW
provoz TC zeme/voda s pripravou TUV a solarka HEAT PIPE s pritapenim.
Pane Skaláku ono je těžké věřit uživatelům (i když znám tepelná čerpadla co ušetří za rok max 10%!!), ale... zákazník tvrdil, že má vysokou spotřebu. Když jsem mu spočítal jaká by měla spotřeba být, tak se kryla s realitou. On si totiž představoval, že to bude méně. S tepelným čerpadlem se dá uspořit cca polovina nákladů. Ceny - jak která. Jsou dobrá levná i špatná drahá. Výběr je veliký a tím pádem těžký. Problém je v tom, že každý prodejce samozřejmě vychvaluje svůj výrobek a nezávislého odborníka nikdo neosloví.
Měl jsem takovou "chytrou myšlenku",že když v podlahovce je téměř stejné množství vody jako v radiátorech a z kotle nebude proudit voda cca 60st. ale 35 do podlahovky,tak snad vyhraju nad čezem.... nebo ne?? Nebo to doženu tím,že do podlahy budu sice topit míň, ale zato pořád?? Ta kotelna by taky šla, ale moderní kotelna stojí dost peněz a jistota,že cena za uhlí,peletky či štěpky bude dostupná je dost malá.
V dokumentaci mám tepelné ztráty 14 kw,ale skutečnost je jiná: okna v plánech dvojskla skutečnost trojskla, podlaha 8 cm polystyren mám 15 cm, zdi 40 mám 44, izolace střechy 20 mám 32. Zkoumám krby,ale jejich účinnost je spíš do komínu než do topení a životnost krbu při jeho ceně taky celkem slabá. Když vezmu práci se dřívím, které bych musel shánět ( nemám ke dřevu přístup), nevím, zda je krb s vložkou a aku nádrž v mém případě nějaká výhra. Co byste v mém případě doporučili? Plyn v obci není. Tedy elektrokotel? Jaký výkon k podlahovému vytápění 220 m2 podlahy? Moc děkuji za reakce. Info od prodejců mnoho, ale zkušeností z praxe velmi poskrovnu....
na 220m2 vytápěné plochy byste měl mít ztrátu dle dnešních parametrů do 7kW. pak je jediné TČ namístě, pokud přelezete 11kW, chtělo by to už dvě LWRb-8kW. automatický kotel na pevná paliva není špatné řešení pro velké objekty, vy ale nemáte velký objekt, jen nějak moc dejchá ven. elektrika přímotop nebo akumulace vás ožebračí.
Dobrý den. Jestli nespočítáte ty tepelné ztráty, tak je nechejte za peníze od někoho spočítat. Ono od samého začátku něco střílet od pasu, se nevyplatí. Pokud se nedostanete na TZ pod 5 kW, tak je to velmi drahá záležitost, i když naprosto komfortní a bezobslužná. Je sice celá armáda lidí, kterí vytápí elektrikou i horší objekty, ale asi je jim jedno, kolik zaplatí. Na druhé straně je pravda, že se při dvousazbovém tarifu dostanete zhruba na poloviční ceny za kWh na veškerou spotřebu za celý den, i když třeba aktuální cena E-On je v NT 2,11 Kč a ve VT 2,84 Kč + stálý plat 311 Kč ( jistič 3 x 25 A ) bez DPH. Takže u nového domu si to musíte naprosto dokonale rozmyslet, protože různé řešení se liší cenami a to v některých případech podstatně. S pozdravem Laďa
Já ty tepelné ztráty nevypočítám,ale obávám se, že je nespočítá ani můj projektant. Možná je snažší tam střelit nějaké zprůmerované číslo a je to.... Za ten energetický výpočet dám možná 10000 a za zkoušku s elektrokotlem 13000, ale ten mi zůstane v kotelně jako záloha.
Dobrý den. S tím mohu naprosto souhlasit. Já jsem pro ZÚ měl spočítaný energetický audit, čili stav před a po realizaci opatření. To opravdu stálo 10.000 Kč. Ale to byl elaborát na více než 64 stran formátu A4. Z toho vyšlo, že TZ domu by měla být 4,5 kW při -12°C. Tak jsem zariskoval a zakoupil superelektrokotel o výkonu 4,5 kW ( THERM EL 5 ). Jako zálohu jsem ale nechal v kotelně starý dosluhující plynový kotel. Když jsem to přepočítával na koruny tak měvyšlo, že by se podle předpokladů mohla snížit celková částka za energie celkem za jednu sezónu, právě o cenu kotle. A to tím, že najednou je NT na 20 hod. denně pro všechno. I v těchto mrazech je v domě nastavených 23°C. Z toho plyne, že ta TZ odpovídá výpočtu. Pokud by to ale náhodou v nějakých krutých mrazech nefungovalo, tak já nemám problém. A k Vaši situaci mohu ještě říci, abyste nezapoměl natáhnout trubky do místnosti s komínem pro případ, že by bylo potřeba vyměnit elektrokotel za jiný, abyste nemusel nic bourat. A mimochodem, mělo by to být tak nějak naprojektováno, aby to potom i topilo, protože se tu pobíral podobný případ a těm dotyčným druhý vřazený kotel nějak nechtěl topit, protože z druhého místa se jaksi hádaly průtoky. S pozdravem Laďa
Tak jsem se díval na výpočet tepelné ztráty..... to nedám..... Dům je 14,5x10,5+podkroví (sedlová střecha), otevřená krajina, trojskla, podlaha 15 cm polystyrén izolace střechy 32 cm a tl.zdiva je 44cm na lepidlo a fasáda zatím není.
Dobrý den, základem pro návrh topení je tepelná ztráta objektu. Pokud ji neznáte alespoň řádově obávám se, že nelze Vaši otázku seriozním způsobem zodpovědět...