Zpracování pěnoskla a zahraniční alternativa |
Autor: Luboš Kosour Datum: 01.02.2012 12:30 | uživatel: 108539
| Dobrý den, po přečtení snad všech diskuzí na toto téma jsem se dopracoval k deskám Formaglas F, jako vhodném materiálu pod nosné zdi. I přes nedoporučení výrobce, to statik schválil. Navíc z diskuzí usuzuji, že nebudu zdaleka první. Ovšem zajímalo by mě: 1. Jak se dají desky řezat? Stačí na to obyčejná pilka na dřevo, nebo cihly? 2. Je nějaký odpad při řezání (poruší se okraje desek)? 3. Jakou povrchovou úpravu zvolit? Stačí natřít gumoasfaltem, nebo je lepší na to ještě nalepit lepenku? 4. Zná někdo alternativu k Formaglas F a Perinsul? Případně nějakou spolehlivou zahraniční konkurenci? (nechci stavět na štěrk z pěnoskla a první šár cihel dávat z Ytongu také ne) Díky Luboš PS: z firmy azflex.cz my přišla nabídka na materiál s rokem 2010. Na můj dotaz zda je to v pořádku odpověděli "ANO". Snad to stačí jako odpověď pochybovačům nad tématem monopolu a přemrštěných marží.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
| |
Autor: Roman Novák Datum: 01.02.2012 18:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý den, ano v případě ceny pěnoskla a zvláště perinsulu je to tak. Kde nemůže zafungovat konkurence .... Nakonec jsem šel stejnou cestou. Jako docela zajímavá zbůsob se jeví NOVAMUR LIGHT. Z hlediska vertikální tepelné vodivosti žádný zázrak, ale pevnostně je použitelný pod 4 i více patrové budovy (cenu jsem nezjistil). F-ko mají i jako variantu Floor board. Povrchová úprava mě ale překvapila. Nedá moc práce zabořit nehet i do něj. Já jsem řezal nekašírované desky obyčejnou pilou ocaskou s jemným zubem. Po rozřezání byla odepsaná a tuším, že tak dopadne i tvrdší zub. Celé pak zatřel slabou vrstou gumoasfaltu a na ložné plochy nalepil lepenku A330. Odpad z řezání je minimální (trochu prachu) S pozdravem Roman
|
|
 | Autor: Jiří Stoumar Datum: 16.02.2012 02:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108807 reakce na ... | Také jsem si prošel rozhodovacím procesem a fází, že mi barák založený na Fku spadne na hlavu. O Novamuru jsem se dozvěděl na internetu, kontaktoval jsem dodávající firmu, udělali mi nabídku, nestačil jsem zírat, vzhledem k jeho chabým izolačním vlastnostem a ceně vyšší, než Perinsul, je zcela mimo hru. Nebojte se pěnoskla Fka, dělí se velice dobře, řezal jsem ho na malé cirkulárce s kotoučem s tvrdokovem, jde to úžasně a velmi přesně, jak když krájíte pěnu ve vaně, drobné dělení na stavbě obyčejnou pilou ocaskou na plovoucí podlahy, není s tím sebemenší problém. Povrchová úprava - dvě vrstvy gumoasfaltu nanášené nejlevnějším válečkem na malování, také bezproblémová záležitost, už 2 roky na Fku stojí můj poměrně velký dvoupatrový dům nepozoruji sebemenší pohyb, praskání a podobně. Fko mi doporučil architekt, měl jsem z toho špatné spaní, tak jsem navštívil již v průběhu stavby (bylo založeno) dva různé statiky a každý z nich se jen usmíval, a´t spím dobře...
|
|
 | Autor: Petr Kolařík Datum: 22.03.2012 10:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104267 reakce na ... | Můžu se zeptat jaký zdící materiál jste použil? Keramika nebo VPC ? Také teď budu začínat ale spíše jsem pro založení na drti pěnoskla. V projektu mám ale klasický způsob - základové pasy se zateplením perimetru pomocí XPS 15cm. Stavět budu z VPC 240mm.
|
|
 | Autor: Luboš Kosour Datum: 22.03.2012 11:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108539 reakce na ... | Nakonec jsem zvolil keramiku. Heluz 240mm. O VPC jsem hodně uvažoval, od těch mě nakonec odradila jejich váha (což je zároveň jejich výhoda). Přeci jen to budu dělat vlastnoručně a ty potvory jsou hrozně těžký. Půjčení toho jejich jeřábu by vyšlo hrozně draho u stavby svépomocí a svoje záda mám rád. Pokud by to dělala firma, tak jsem šel určitě do VPC. Jenom zvažte tu tloušťku. U VPC se mě zdá těch 240mm zbytečně moc. Někdo doporučoval 170mm a od výrobce jsem četl prospekt, že stačí 130mm. A když mě bez problémů vyhoví 240 cihla, tak VPC jak se říká "s prstem v nose" :-) Každopádně nejsem statik.
|
|
 | Autor: Petr Kolařík Datum: 22.03.2012 12:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104267 reakce na ... | Ano, stačila by v pohodě 175mm šíře, jenže já jsem si dům navrhoval sám a chci trošku specifický interiér, takže v obývacím pokoji je výška stropu skoro 5m. Tuto šířku jsem volil právě z důvodu vysokého stropu při výstavbě (zafouká větší vítr a mohl by být problém). Docela mě ale trápí rozhodnutí který typ základu realizovat. jestli desku nebo pasy. Pokud totiž půjdu cestou desky tak budu potřebovat cca 130m3 pěnoskla - což je ranec.
|
|
 | Autor: Luboš Kosour Datum: 22.03.2012 12:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108539 reakce na ... | No tak s tím Vám neporadím. Akorát já osobně bych takovou výšku už konzultoval ze statikem.. Známej má takto vysokou jednu stěnu. Nemá totiž půl stropu a místo něj volný prostor až do krovu. No a ta široká zeď se mu začala vyvalovat ven. Nakonec tu musel řešit kotvením přes celý dům. Vypadá to hrozně a o tepelných mostech ani nemluvě.
|
|
 | Autor: Petr Kolařík Datum: 22.03.2012 13:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104267 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Aha, no tak to je nepříjemné. Já jsem právě proto pozval k řešení statika. Mimochodem také mi ukazoval nějaké fotky novostavby kde stěna "ujela cca 15cm). Jen si nemohu vzpomenout kde to bylo. Myslím že buď Zlínsko nebo Vsetín - Jinak ale to byl architektonicky krásný dům. V obývacím pokoji také neměl strop a celou jednu stranu prosklenou. Myslím že to ujelo právě z důvodu přerušeného věnce. Já tam budu mít věnce dva, jeden současně se stropem 1NP a druhý s věncen pod pozednicí. Na obrázku je pohled ze zahrady, kde nad obývacím pokojem už strop nemám. Má to samozřejmě i velké nevýhody ale já jsem chtěl točité schodiště na které navazuje galerie, kde bude klavír a knihovna. Prostě takový ovetřený dům. Snad se mi to podaří postavit :-)
|
|
 | Autor: Luboš Kosour Datum: 22.03.2012 13:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108539 reakce na ... | Není nad vhodný pozemek a rozumný stavební úřad. Dají se postavit domy s duší. VPC fandím, jen zvažte tu váhu. Ještě jsem uvažoval o ztraceném bednění, ale to jste určitě taky zvážil. Přeji hodně zdaru Luboš PS: založení na desce s pěnoskla se mi líbilo, ale nakonec jsem dostal strach z novot. Lidi na mě koukají jak na blázna už kvůli rekuperaci, izolaci 25cm, a elektrickém topení :-)
|
|