Autor: Petr Matějovský Datum: 01.02.2012 13:48 | uživatel: 108542
| Dobrý den, poprosil bych o radu. Mám podlahové teplovodní topení a pokud ho pustím naplno a nechám ho běžet třeba tři dny v kuse ( na termostatu je nastaveno 30stupňů) tak v celém domě dosáhnu tak maximálně 23- 25 stupňů, což mi teda příde málo.Na vstupu do trubek je 40stupňů a na výstupu 30. Topení je nové a mám obavy jestli mi to nenamontoali poddimenzované (čerpadlo; kotel...atd). Moc děkuji za odpověď
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Bohuslav Vintr Datum: 01.02.2012 14:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | Bavme se o samotném PT: 1) 23-25°C je už přetápění. Je to sice věc názoru, ale třeba mně stačí u PT vnitřních cca od 19,5°C. Topení se běžně dimenzuje na vnitřních (normových) 20°C, které se běžně zvyšuje na 21°C pro vyrovnání vlivu chladných kcí. To ale není případ PT, kde by se mělo dimenzovat na 20°C. Pokud máte specielní požadavky na vyšší vnitřní teplotu, bylo nutno s tím počítat už ve fázi projektu. 2) Jestliže při současných venkovních teplotách na úrovni minimální výpočtové venkovní teplotě máte v objektu 23°C a více, PT určitě není poddimenzované. Viz normová vnitřní teplota. 3) Máte ještě cca 5°C rezervy v teplotě topné vody. Do PT se udává max 45°C. 4) Teplotní spád na topné vodě 10°C je u PT za těchto podmínek běžný (5-10°C), takže ani čerpadlo není poddimenzované. 5) Kotel taktéž není poddimenzovaný, když to za současných mrazů vytopí na takové teploty. Navíc 3 dny není na PT mnoho pro ustálení teploty, jestliže se jedná o "těžký" objekt a náběh z podstatně nižší teploty. 6) Taky by mne zajímalo jak je to s tím nastavením 30°C. To však nemá se samotným dimenzováním PT nic společného, to je otázka regulace. p.s. Topná soustava se dimenzuje na min. výpočtovou teplotu dle regionu. U nás nejčastěji -15°C. To znamená, že soustava je dimenzována na dlouhotrvající období takových venkovních teplot, kdy je průměr denních teplot = min. výpočtové teplotě. Krátkodobě se ovšem mohou vyskytnout i teploty nižší. Např. v současnosti hlášeno až -30°C. V takovém případě se počítá s tím, že po kratší dobu těchto teplot stačí teplotní výkyv eliminovat tepelná setrvačnost budovy, případně s mírným dočasným poklesem komfortu teploty. K dobru bývají navíc vnitřní a solární zisky, s kterými se většinou nepočítá.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 01.02.2012 14:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Na jakém termostatu to nastavujete, čím topíte a jaký je výkon kotle a jaké máte tepelné ztráty domu? Bez tohoto Vám odpoví pouze kocinijouda, že on má spotřebu .... S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Petr Matějovský Datum: 01.02.2012 17:12 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108542 reakce na ... | Teplotu nastavuju na Prostorovém termostaut Protherm Thermolink P. Topím plynem s kotlem Protherm panter condens KKO 12 s výkonem 4,4 - 13,2KW. Tepelné ztráty bohužel nemám, ale řekněme že je dům vcelku slušně zateplený i když vím že taková definice nikomu nepomůže. (pro orientaci topná plocha je kolem 160m2) Díky
|
|