Nosná stěna |
Autor: Lubomír Novák Datum: 02.02.2012 13:50 | uživatel: 105746
| Fotogalerie:
Dobrý den, potřeboval bych poradit s posunutím dveří v nosné stěně. Cihlová stěna má hloubku 50cm a nade dveřma je klenba (viz. foto). Záměr je posunout otvor doprava o 25cm (vlevo dozdít, vpravo ubourat, ... otvor budu i snižovat o cca 15cm. Poradíte mi jak na to, případně jestli je nutné mít povolení pro takový zásah do nosné stěny? Děkuji, Novák
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Bohuslav Vintr Datum: 03.02.2012 07:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | U otvoru šířky 80-90 cm je nějaký projekt opravdu jen buzerace. Podle mne by mělo stačit ohlášení, max. s načrtnutým řešením s uvedením rozměrů a uvedením typu překladu. Když se pak stavební úřad neozve, považuje se to za souhlas. Provedení u tak úzkých otvorů je bezpečné už při dodržení i jen elementárních bezpečnostních opatření. 1) Je dobré zjistít, zda stěna bezprostředně nad otvorem není extrémně přitížena (stropní trámy). Je-li stropní trám bezprostředně nad otvorem, tak ho z obou stran podepřete. 2) Nejprve se vybourá polovina tlošťky z jedné strany pro překlad, osadi se vhodně dimenzovaný překlad s přesahy min. 15-20 cm na cementovou maltu. Při posunutí se napřed vyzdí kvalitně vázaný a postavený pilířek nového zdiva. 3) Po zatvrdnutí jedné strany se teprve provede to samé na druhé straně. 4) Nakonec se vybourá přebytečné zdivo až k podlaze. Pokud se dveře současně snižují, byla by i možnost na potřebné straně dozdít novou část klenby. Tím se otvor o něco sníží. To bych však dopuručil jen, zdali je původní klenba i po bourání zcela neporušená. A měl by to dělat raději zkušený zedník, protože klenby jsou hodně citlivé na provedení (dokonalé "utažení").
|
|
 | Autor: Oliver Znusinudle Datum: 03.02.2012 08:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100424 reakce na ... | OK, celkem s vámi souhlasím, jen vaše představa o mechanizmu ohlašování staveb je poněkud zkreslená (ohlášení rozhodně neznamená, že přijdu na úřad tam jim řeknu "tady vám oznamuju, že hodlám dělat to a to" a to ani když jim to podáte písemně ... tzv. ohlášení je prostě potřeba podat na příslušném formuláři s předepsanými přílohami (mimo jiné projektem) - takže je to řízení dost podobné klasickému stavebnímu povolení)
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 03.02.2012 09:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | Mám přesně stejnou zkušenost. Přijdou zákazníci a řeknou, že už jsou na SÚ domluveni na tom, že v dané záležitosti bude stačit "ohláška". A pak přijde drobné rozčarování, když jim vysvětlím, že obsah dokumentace je stejný jak u stavebního řízení (stejná vyhláška). Zásadní rozdíl je jen přímo na stavebním úřadě, kdy ohláška může proběhnou velmi rychle (max.40dní). Stačí mít souhlas všech "dotčených". Co se termínů vyřízení ohlášky týče, velmi se to liší. SÚ který mám nejblíž a přes který jde 80% mých zakázek téměř zásadně řeší ohlášku 38-40 dní po podání. SÚ o kousek vedle téměř zásadně vše vyřeší do týdne. Dokonce se mě tam stalo, že se paní úřednice omlouvala, že žádost podanou ve středu nezpracuje do pátku, ale až v pondělí ......
|
|
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 03.02.2012 12:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100268 reakce na ... | No nějaká "štábní kultura" (formulář) asi vyžadována bude. Jde spíše o ty přílohy. Jestli SU bude na překlad nad dveřmi vyžadovat projekt s kulatým razítkem projektanta s příslušným oprávněním + statický výpočet, nebo jestli stačí běžný náčrtek, který si může udělat prakticky každý, kdo zná základní znalosti rýsování. Tedy i úspěšný absolvent základní školy.
|
|
Autor: Radek Moravčík Datum: 02.02.2012 15:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103511 reakce na ... | Vlevo vyzděte do výše osazení překladu, vpravo nejdříve udělejte kapsu pro překlady (opatrně postupně, pro jistotu můžete podepřít i strop na obou stranách sekaného otvoru), překlady zasuňte a nakonec odbourejte zbytek 25 cm. Na ohlášení se vykašlete (ale nesmí u toho nikdo umřít). Ale spíš přemýšlím, že ta plynová trubka je připravena na zaomítání do zdi, což se za mých mladých let nesmělo, zeptejte se nějakého projektanta plynu. Jinak kolega má pravdu - každý zásah do nosných konstrukcí by měl být řešen přes stavební úřad - to je to zjednodušení administrativy, které slibovali v novém stavebním zákoně.
|
|
| |
 | Autor: Radek Moravčík Datum: 02.02.2012 15:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103511 reakce na ... | Tazatel je určitě svéprávný a já jsem to samozřejmě myslel tak, že já bych se na to vykašlal. Nebo mu zkuste nastínit, co ho bude stát dokumentace s vyřízením pro tento případ (pokud se v tom pohybujete). Samotného by mě to zajímalo.
|
|
 | Autor: Oliver Znusinudle Datum: 03.02.2012 07:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100424 reakce na ... | Rozsah potřebné projektové dokumentace je dán vyhláškou (pokud by se toho chtěl příslušný stavební úřad striktně držet, tak je to pěkná fůra papíru). Ale vzhledem k jednoduchosti si myslím, že by stavební úřad něl být schopen akceptovat podstatným způsobem zjednodušenou dokumentaci, řekněme ve formě textová část (možná i výpočet) + výkres (cenu bych pak očekával řekněme cca 2 tis. Kč) Je ovšem otázkou zda stavebník nehodlá provádět zároveň další práce vyžadující stavební povolení (ohlášení) a tím i projekt. Pak by byl rozsah projektu samozřejmě větší.
|
|
 | Autor: Lubomír Novák Datum: 03.02.2012 07:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105746 reakce na ... | Děkuji, samozřejmě vše zvážím a konečné rozhodnutí bude na mně. Jen by mě zajímalo, kdybych použil IPE 120, jestli stačí na každé straně 1ks (vně i uvnitř), nebo musí být i uprostřed mezi nimi? Co se týká toho rozvodu plynu, tak mi říkal plynař, že se dnes nesmí vést podlahou, ale ve zdi už se může (již to mám zrevidované). Díky.
|
|
Autor: Oliver Znusinudle Datum: 02.02.2012 14:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100424 reakce na ... | dle stavebního zákona (183/2006Sb.) je v případě, že je zasahováno do nosných konstrukcí, nutné minimálně ohlášení stavebnímu úřadu (k tomu je mimo jiné potřeba projektová dokumentace dle vyhl.499/2006)
|
|