řešení vlhké zdi a izolace |
Autor: Robert Belovsky Datum: 05.02.2012 21:21 | uživatel: 108576
| Dobrý den, Řeším problém, kde přízemí je postavené ve svahu. Z předu je volná zeď s okny, na stranách se z venku svah postupně zvyšuje a zadní stěna je komplet pod úrovní povrchu. První patro má přesah přízemí o cca 1m, takže nějaká izolace či obkopání s nopkovou folií nepřipadá v úvahu. V místnosti plánuji jak deskový radiátor pod oknem, tak podlahové topení. Stavební mistr navrhuje cihlu nahodit, přelepit ipou až ke stropu a pak zadní stěnu i boční stěny až ke stropu přizdít ytongem s tím, že vznikne mezera. Myslíte, že je to dobrý nápad? nepřenese se potom vlhkost i přes vzduchovou mezeru na ytong? Také by mě zajímalo z důvodu úspor, zda by nestačilo obezdít pouze zadní stěnu a doufat, že ostatní obvodové stěny nebudou přes ipu vlhnout. Předem moc děkuji za jakoukoliv odpověď a názor.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Roman Novák Datum: 05.02.2012 22:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Dobrý den, řešil jsem něco podobného před 12 lety. Ten dům byl extrémně vlhký, všude plíseň. Všechny stěny jsem musel obouchat, nahodit a vnitřní stěny podbourat. Stěny jsou z kamene a protože jsem potřeboval udělat hydroizolaci podlahy tak jsem zakončil IPU u obvodové stěny. Zevnitř jsem dal sádrokarton s parozábranou přibližně 12 cm od stěny + polystyren mezi profily. Aby se vlhkost ze stěn a podlahy mohla odvést udělal jsem pod stropem odvětrávací prostup. Do dnes s tím nemám žádný problém. Soused místo sádrokartonu použil porobeton, také bez problému. Ta IPA na stěnách se obávám, že zvedne hranici vzlínání vlhkosti. Myslím, že by se mohla udělat i ta drenáž do rozumné hloubky. Já ji dodělával později a jsem přesvědčen, že dále sníží hranici vzlínání vody. Minimálně kvůli promrzání té vlhké cihly by za to stálo. S pozdravem Roman
|
|
 | Autor: Robert Belovsky Datum: 06.02.2012 20:17 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108576 reakce na ... | Dobrý den, Romane, velice děkuji za zkušenosti, 12 let, to už je hodně dobrá reference. Jelikož se jedná podle popisu o téměř shodný problém (také kamenné stěny s 40 let starou přizdívkou cihly), chtěl bych poprosit o některé detaily. Co znamená vnitřní stěny podbourat? Ukončení IPY v jaké výšce obvodové stěny? Jen do rohu nebo třeba 5 cm_ Asi bych použil porobeton, protože bude potřeba na zdi zavěsit skříňky (kuchyň). V tomto případě by byl asi polystyren zbytečný, že? Předem děkuji, protože to jsou zkušenosti k nezaplacení a stavaři toho často napovídají a hlavně ještě více naúčtují. Pravda je, že když si představím zevnitř zaizolovanou podlahu a 2 zdi, tak si nechci představit, co se bude uvnitř dít. Robert
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 06.02.2012 20:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Dobrý den, tak já už teď nějaké rozdíly vidím. Máte už vnitřní přizdívku z cihel. Předpokládám tzv. štorcku. Byl ten dům před tím trvale užíván? Jak ta cihlová přizdívka vypadá (vlhkost) ? Jak vysoký máte strop a jak vypadá podlaha? Vnitřní zdi jsou také kamenné?
|
|
 | Autor: Robert Belovsky Datum: 07.02.2012 15:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108576 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý den, jsou to 2 místnosti, které nebyly obývané cca 10-15 let. Podle toho vypadali zdi. Po roce a půl, kdy jsou zbavené omítek, hodně vyschly a nyní jsou dost drobivé se zaschlou solí. Původně byly až mazlavé. V jedné místnosti, kde zatím není podlaha, ale jenom struska, se mi povedlo jednu cihlu vyndat a za ní objevit starou rozpadající se lepenku. Je tam tedy jakási přizdívka, ale postavená klasicky, nějakých 15 cm. Za touto přizdívkou je také cihla a pak kámen. Výška je nyní 2,9 m, ale půjde dolů s tepelnou izolací pod podlahu a podlahovým topením. Finální by tedy měla být někde kolem 2,7 m. V druhé místnosti je na podlaze beton a pod ním jakási růžová fólie. Zdi jsou opatlané asfaltem, původní majitel byl od dráhy, tak mu to asi přišlo jako nejlepší hydroizolace. Zeď ve svahu bude asi stejného složení. Výška je 2,8. Zajímalo by mě, kam jste odvedl ten odvětrávací prostup, nejsou velké tepelné ztráty? S pozdravem Robert
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 07.02.2012 20:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Dobrý den, obávám se z popisu té přizdívky, že je to vepřovice (nepálená cihla). Pokud to tak opravdu je tak se jí zbavte, ta bude táhnout vodu stále. Zvětší se vám místnosti dostatečně na to aby jste mohl použít i vnitřní tepelnou izolaci. Tak jako tak by bylo dobré lépe prozkoumat co se děje za tou přizdívkou a rozhodnout se až potom. Já měl stěny obložené heraklitem. Potom co jsem ho ztrhnul jsem nevěřil, že to může někdy vyschnout. Do odvětrávacích prostupů jsem nainstaloval i odtahové ventilátory (zbytečná panika). Po obouchání těch kamenných zdí jsem je nahodil cementovou maltou. V přízemí ty stěny budou znamenat tepelnou ztrátu jak v létě tak v zimě. To nebude vadit jen během letních měsíců. Jesliže chcete instalovat podlahové topení dejte raději ten sádrokarton a za něj polystyren, čím více tím lépe. Kuchyňská linka může být i na sádrokartonu. Já jsem ale zazdil PVC trubky s betonovou výplní. Před sádrokartonem do nich přišrouboval vodorovně dvě latě a nosná konstrukce pro linku byla hotová. Podlaha s podlahovým topením silná jen 20 cm to je dost na hraně s TZ. Podlahu v přízemí jsem měl pod terénem ze strany svahu původně 1,6 m. V to jste na tom o poznání hůře a odvětrávací prostupy budete muset udělat ze stran, kde je odhalena stěna přízemí. Tu samostatnou část základu pro "patro" (ze strany svahu) moc nechápu. Zajímalo by mě co tomu ze statického hlediska říkají, zde na fóru odborně zdatnější borci. S pozdravem Roman
|
|
 | Autor: Robert Belovsky Datum: 07.02.2012 21:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108576 reakce na ... | Zdravím, ta statika by mě taky zajímala, ale zdi nepracují, tak snad to zvládli mistři v roce 1927 dobře. Na zdi je kupodivu pálená cihla, ale když jsem se na to dnes díval pozorněji, v boční zdi se někde nepálená cihla najde. Zkoušel jsem navrtat obvodové zdivo i jinde a v podstatě u všech obvodových stěn je přizdívka z pálené cihly a pak kamenná zeď. Tam, kde jsem se dostal, jsem ale našel velice špatnou maltu. Cementu v ní není ani tochu, pouze vápno a říční písek z nedalekého toku. Asi by bylo nejlepší strhnout alespoň tu severní stěnu ve svahu a očistit co nejvíce spáry mezi kameny. Pak nahodit zdící maltou, tak jako u vás. Našel jsem i na původní izolaci kapku vody. V čem je lepší sádrokarton než porobeton? Asi ještě nějakou parozábranu, jak jste zmiňoval před tím. Jestli to chápu správně, vyrobil jste v podstatě betonové piloty a ve výšce pro ukotvení spodních a horních skříněk přišrouboval latě. Až pak přišel sádrokarton. Linka se tedy šroubovala do sádrokartonu i latí. Jsem původem bytový typ a nikdy by mě nenapadlo, že se jedna věc dá u domu řešit stovkami různých způsobů. Moc děkuji za rady. S pozdravem Robert
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 07.02.2012 22:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Pro ten sádrokarton jsem z jedinného důvodu. Ve spojení s polystyrenem dosáhnete podstatně lepší tepelně izolační vlastnosti stěny. Když bych to dělal dnes, dal bych tam toho polystyrenu daleko víc. Ta parozábrana hlavně proto aby se ještě nezvyšovala vlhkost mezi SDK a zdí. Pokud dům nebude v zimě vytápěn tak je to další bod pro kombinaci parozábrana, SDK. To byl zřejmě důvod proč provlhla ta přizdívka. Ta se vychladila a mohla na ní kondenzovat voda z té neodvětrané mezery. Ty latě jsem šroubobal už zevnitř přes SDK do těch pilotů. S pozdravem Roman
|
|
 | Autor: Robert Belovsky Datum: 07.02.2012 23:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108576 reakce na ... | Aha, chápu. Dům bude v zimě vytápěn, ale kvůli tepelné izolaci dám přednost polystyrenu a sádrokartonu. Mohu ještě požádat o specifikaci těch prostupů? Použít nějakou zpětnou klapku a na konci sanační hlavici? Bojím se, aby nazpět nešel chladný vzduch a nekondenzoval. Zeď jedné místnosti je cca 9m2. Konzultace jsou to k nezaplacení, tak přemýšlím, jak zaslat nějakou lahvinku :-) pošlete mi na rbelovsk(zavinac)centrum.cz adresu a jestli se zavděčim dobrým vínkem nebo něčím jiným. Díky
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 08.02.2012 21:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Dobrý den, ty prostupy jsem zakončil obyčejnou plastovou žaluzií. Nejintenzivnější výměna vzduchu v té mezeře je za větru což není ideální. Ideální by bylo kdyby se nevětrala ani v teplých dnech (kdy z toho teplého vzduchu může kondenzovat voda na studené stěně) ani mrazivých dnech (kdy studený vzduch zbytečně ochlazuje stěnu i to zateplení). Mám proti vám výhodu, že jsem mohl udělat i tu drenáž. Z té stěny se určitě bude tlačit více vlhkosti než u mě. Jestli bude nutné kvůli tomu řídit to větrání podle výše uvedeného schematu nevím. V mém případě to problém není. Prvních pár let jsem to kontroloval přes zásuvkové otvory. Nyní už tomu věřím. Děkuji za nabízený prezent, ale budu raději, když dáte někdy vědět jak to funguje. Sám tady čerpám také zdarma důležité informace a rád se o své podělím. S pozdravem Roman
|
|