Výkon multisplitu ve větším mrazu? |
Autor: Pavel Kunetek Datum: 07.02.2012 13:33 | uživatel: 104470
| Máte-li v tomto směru osobní zkušenost a několik okamžiků na to, abyste se o ni podělili, snad to bude přínosné nejen pro mě. Mám čerstvě nainstalovánu invertorovou klimatizační jednotku LG 1/1 s maximálním výkonem asi 4 kW a LG multisplit invertor jednotku 1/3 s výkonem asi 7.5 kW připojenou na tři odpovídající vnitřní jednotky. Jednotka 1/1 topí i v -15°C jako blázen - tedy lze ji provozovat na všechny rychlosti ventilátoru a vzduch z ní jde vždy opravdu teplý. Ale ten multisplit - zkoušel jsem to, když bylo -10°C a vyšechny tři vnitřní jednotky v podstatě nešly ovládat. Ventilátor běžel na nejnižší rychlost a teplotu výstupního vzduchu bych označil za vlažnou. Předpokládám, že teplota chladiva je zde natolik nízká, že vnitřní logika nedovolí, aby se ventilátor točil rychleji, jinak by to už dělalo víc zimu než teplo. Když se mráz blížil -15°C, tak to jednu jednotku vyplo úplně. Když jsem pak já vypnul i 2. vnitřní jednotku a nechal jet jen tu nejmenší z nich, 1,2 kW (příkon venkovní jednotky je podotýkám 2.6 kW), tak byl výsledek stejný - vlažný vzduch, nejmenší rychlost ventilátoru. Šel jsem do toho s vědomím, že účinnost (chcete-li COP) bude u multisplitu menší, ale ten rozdíl proti té jednotce 1/1 je extrémní. Prosím - máte stejnou zkušenost, nebo mám někde hledat chybu? Díky za rozumné komentáře k věci. Pavel
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: JOJO JOJO Datum: 07.02.2012 17:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104167 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Mám multisplit 4C71VA Mitsubishi a 3 jednotky vnútorné 2xGE25VA a 1xGE35VA na 3izbový byt. V podstate máte pravdu. Pri 1 vnútornej jednotke idú horúce plyny s kompresora len cez tu jednotku a vracaju sa spet, ale pri multisplite sa to rozdeluje na tri jednotky neni su tam žiadne solenoidy(ventily) ktoré by ten plyn rozdelili. Ak máte dve jednotky vypnuté a jednu zapnutú tak vam stále chladivo prúdi aj cez tie dve vypnute jednotky. Aspoň ja som to tak testoval a trubky boli horuce aj ked jedna jednotka bola vynutá. Ale v pohode mi to vykúrilo celý byt 74m2 na cca 21°C aj pri -15°C... Na vnútorných jednotkách mám nastavené 28°C žiadanú....(všetko v automatike) Ale na tých 10dní v roku sa to daá vydržať...... Mna skor zaujíma vypínanie HDO ked vlastne na cca hodinu 4x za den vypne.... VLASTNE NEFUNGUJE OHREV KOMPRESORA. Dúfam že na to v mitsubishi mysleli. Jedine co by som pozmenil je umiestnenie vonkajšej jednotky lebo pri týchto mrazoch už je ju výrazne počuť, ale je to daň za komfort :)
|
|
 | Autor: Pavel Kunetek Datum: 08.02.2012 07:23 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104470 reakce na ... | Ano, solenoidy tam nejsou, to mohu potvrdit. Na druhou stranu, když je ta vnitřní jednotka vypnuta, tak se médium v jejím výměníku neochlazuje. Takže bych řekl, že by se to nějak projevit mohlo... Asi jsem nepochopil jaká je tedy vlastně Vaše zkušenost. Na jednu stranu píšete že to v pohodě vytopilo celý byt, ale na druhou stranu píšete, že se to "dá vydržet" - tak nevím. U mně se to taky dá vydržet, ale v mistnosti, která už je obyvatelná, a kterou jsem nejprve jiným zdrojem vytopil asi na 20°C, mi pak i se zaplou klimou postupně klesala teplota až asi na 16-17°C. Čili při -15°C to už opravdu moc netopí... K vypínání HDO - ČEZ má pro tepelné čerpadlo sazbu D56 kdy je odběr topných a akumulačních spotřebičů blokován celkem 2 hodiny denně. Ale přímo v podmínkách této sazby je uvedeno, že kompresory tepelných čerpadel nemají být blokovány. Což je jedna z mála rozumných věcí, které udělali. Protože kdyby byl kompresor v plném tahu a byl následně bez milosti vypnut (a to pravidelně), asi by to dlouho nepřežil. A to že budu ty dvě hodiny denně platit o 50h navíc, taky přežiju...
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 08.02.2012 07:34 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | ten prospektový udávaný výkon zařízení je při jmenovitých podmínkách, při nižší venkovní teplotě klesá a potřebný výkon pro vytápění stoupá. pokud nemáte předimenzované TČ (jako že asi ne), tak prostě od určité teploty (bod bivalence) TČ nestíhá.
|
|
 | Autor: Pavel Kunetek Datum: 08.02.2012 08:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104470 reakce na ... | O tom není pochyb. Celkový výkon jednotek je asi 11kW a TZ asi 8kW. Teplota -15°C je zřejmě hluboko pod bodem bivalence, i když spočítané to nemám. Taky jsem psal (aspoň myslím) že mě to samo o sobě nepřekvapuje, ale co mi nejde do hlavy, je ten rozdíl mezi multisplitem a tou jednotkou 1/1. Ten klasický split i při -15°C jede na plné obrátky ventilátoru a teplota výstupního vzduchu je přitom odhadem 40 - 45°C (při +5°C pracuje tedy podobně, jen teplota výstupního vzduchu je o něco vyšší, odhaduji k 60°C). Naproti tomu, ten multispit při -15°C nejede prakticky vůbec - pouze na nejnižší otáčky ventilátoru a teplota výstupního vzduchu do 30°C. Je až takový rozdíl normální?
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 08.02.2012 08:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | ztráty 8 a výkon při těchto podmínkách 3 !!!. Každá jednotka má jinou konstrukci a proto i ty rozdíly. druhou věcí je stav zařízení - to na dálku posoudit nemohu. (vyžaduje měření)
|
|
 | Autor: Pavel Kunetek Datum: 08.02.2012 08:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104470 reakce na ... | Mám tomu rozumět tak, že tepelný výkon může být za těchto podmínek menší než příkon? Tedy COP menší než 1? Protože jen příkon je tuším 3,7kW, přičem u té splitové jednotky je podle mě stále COP alespoň 2. Jinak se o mě nemusíte bát, nezmrznu :-). TZ 8kW je právě pro -15°C a i letos bylo u nás více jen asi dvě noci (-18). Přičemž mám samozřejmě i jiný zdroj tepla pro tyto případy (a nemyslím slivovici :). Bivalentní bod jsem odhadoval kolem -8°C kdy jsou TZ kolem 6kW - Střílím úplně vedle?
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 08.02.2012 08:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100056 reakce na ... | zase - příkon je jmenovitý a poklesem výkonu také klesá, ale ne rovnoměrně s výkonem. Toto vše by mělo být v grafu výkonu zařízení
|
|
 | Autor: JOJO JOJO Datum: 08.02.2012 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104167 reakce na ... | S tým Dá sa to vydržať som myslel teplotu z ktorej som prešiel a to 25°C.... S priatelkou kde sme bývali predtým bolo pravidelne 25°C, a to sa kúrilo drevom.... Teraz s tým multisplitom sme sa museli uskromniť..... Je to o zvyku :) Samozrejme moja skúsenosť je len kladná s multisplitom.
|
|