Autor: Jiří Ostarek Datum: 07.02.2012 16:34 | uživatel: 102000
| Fotogalerie:
 Dobrý den. Prosím o Vaší radu k popsané věci. Momentálně mám v kotelně, která je přímo pod kuchyní pro kuchyň a prádelnu, která sousedí s kotelnou el. boiler 160 litrů 1,6kW. Koupelna má kvůli vzdálenosti samostatný boiler. Uvedený 160 litrový boiler dosud zásoboval teplou vodou pračku Tatramat (pořízeno 1988 a dosud funkční), umývadlo v prádelně, kuchyňský dřez a svého času i myčku. Viz přiložené neumělé schéma. Po výměně spotřebičů je nová myčka (výměna před 2 roky) připojená pouze na studenou vodu a nově koupená pračka třídy A++ má také jen přívod studené vody. Takže dnes už boiler zásobuje pouze baterii kuchyňského dřezu a občas umývadla v prádelně. Novou pračku jsem kupoval zejména proto, že jsem čekal úsporu spotřeby el. proudu. Výsledek je ale takový, že zatímco dříve jsem měl spotřebu za týden (denní + noční proud) okolo 100 kWh, s novou pračkou mám spotřebu okolo 130 kWh/týden. Důvodem je patrně to, že stará pračka brala teplou vodu z boileru a nová si ji ohřívá sama. Takže A++ se v tomto případě ukazuje jen jako relativní záležitost. Spotřeba vody se nezměnila. Po tomto dlouhém úvodu vlastní otázky. 1) Stávající boiler (25 let v provozu, ale funkční) má 160 litrů, když ho vyměním za menší 35 až 55 litrů, jakou mohu očekávat návratnost této investice? Vyplatí se to vůbec ho měnit? 2) Teplou vodu teď budu potřebovat jen pro baterii dřezu a občas pro baterii umývadla v prádelně. Nechci používat průtokový ohřívač. Dá se odhadnout max. spotřeba teplé vody pro tyto 2 odběry? 35, 50 litrů? 3) Dražice nabízejí nejmenší boilery OKCE 50 litrů nebo EMINENT 35 litrů. Přitom nerezový je za cca dvojnásobnou cenu. Důvod, proč bych o něm uvažoval je ten, že máme z veřejného vodovodu tvrdou vodu a minimálně jednou za dva roky musím (skutečně musím) boilery čistit. Má pro tento případ použití nerezové nádoby vliv na menší usazování vodního kamene kolem spirály? Má smysl se vůbec tím nerezovým pro daný účel zabývat? 3×400V napájení je v místě boileru k dispozici.
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Jiří Doktor Datum: 17.02.2012 19:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101653 reakce na ... | Dobrý den ,nezdá se mi spotřeba- kterou máte jak píšete 130KW za týden, že by byla reálně ovlivněna použitím nové pračky A++ vzhledem k spotřebě těchto praček zhruba 0,8-1,1kw za 1praní což při praní 1×za den dělá spotřebu do 8kw. Spotřebu hledejte jinde. S pozdravem J.Doktor.
|
|
Autor: Frantisek Stepanek Datum: 14.02.2012 07:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Dnes neni na trhu pracka ktera by mela privod teple a studene vody. Ten mely stare tatramat mini 246. Duvod je ten, ze vyrobci pracich prasku tvrdi, ze kazda soucast praciho prasku se rozpousti pri urcite teplote. Je tedy podle nich nutne, aby se voda ohrivala od studene az po rekneme 60 st. Co se tyce problemu s tvrdou vodou, je treba vedet zda mate vodu zelezitou, vapenitou apod. Pokud je hodnota nad 3 mmol/l jde o velmi tvrdou vodu a brzy dojde k obaleni el.spiraly Mg a Ca slouceninami, spirala se spatne chladi a muze i prasknout. Nerezovy bojler toho moc nevyresi, i kdyz nove bojlery jsou dnes osetreny. Dalsim resenim tvrde vody je pouziti tzv.deinkrustatoru. Ten dokaze molekuly (Ca/Mg) zmenit do "tvaru" tak ze se na spirale nechyti ale ve vode zustanou. Voda vsak nesmi v bojleru stagnovat.
|
|
 | Autor: Jiří Ostarek Datum: 14.02.2012 19:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102000 reakce na ... | Děkuji za odpověď i vysvětlení. Vodu máme vápenitou. Ty usazeniny v boileru jsou skoro bílé a je jich za ty 2 roky vždy hodně a čištění zabere vždy poměrně dost času, zejména u ležatého boileru. Nevím, jestli to s tou tvrdostí vody souvisí, ale u druhého boileru, který byl preventivně měněn při rekonstrukci koupelny, anodová tyč během prvních dvou let zcela zmizela. Boiler ale i bez ní vydržel 20 let. Mohu ještě poprosit o odhad, zda bude 50 L boiler stačit pro ty 2 odběry a to jestli je možné očekávat při výměně 160 L boileru za 50 L nějaký finanční přínos?
|
|
 | Autor: Frantisek Stepanek Datum: 16.02.2012 07:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Obavam se, ze vymena 160L bojleru za 50L bojler bude financnim prinosem. Zalezi na tom jakou mate el,sazbu(napr.D25,D26 apod.) a jaky jistic na el.privodu. Prinos to bude logicky jen tehdy, pokud budete odebirat mene teple vody, z ekonomickeho hlediska je lepsi vyuzit na ohrev vody celou dobu nizkeho tarifu el.energie.
|
|
 | Autor: Jiří Ostarek Datum: 16.02.2012 14:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102000 reakce na ... | Přiznám se, že větě "Obavam se, ze vymena 160L bojleru za 50L bojler bude financnim prinosem." příliš nerozumím. Předpokládám, ale, že tam patří "nebude" přínosem a ve výsledku raději počkat, až boiler doslouží. Nebo to ekonomické bude? Sazbu mám D25d a jistič 3x25A a ohřev vody probíhá výhradně při nízkém tarifu. Děkuji za věnovaný čas.
|
|
 | Autor: Frantisek Stepanek Datum: 18.02.2012 22:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105497 reakce na ... | Nejsem odbornik na cestinu, ale pochopil jste to spravne. Pokud mate sazbu D25d, tak NT je vice nez o polovinu levnejsi nez VT. Je tedy ekonomicke v dobe NT prat nebo ohrivat vodu. 50L bojler se ohreje za cca 3h.
|
|