Výkon výměníku v bojleru?

Autor: Marek Mračný
Datum: 08.02.2012 19:39
uživatel: 108681

Dobry večer
měl bych dotaz na někoho kdo se v tom orientuje nebo ma vlastni zkušenosti.
Tč o vykonu 12kw,prutok na sekundaru do bojleru 1-1,2m3/h,o teplotě 55-60°c.Kombinovany bojler okc180,
ocelovy vyměnik 1.08m2.Požadovana teplota tuv 45-50°c.Zajimalo by mě jestli tahle sestava k sobě vykonově pasuje připadně o kolik by se musel zvyšit prutok na sekundaru nebo ploch vyměniku pripadě kombinace obojiho.děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jan Horák23.02.2012 09:28
jaroslav Šalý23.02.2012 02:30
Jaromír Bednář22.02.2012 22:45
Jan Horák22.02.2012 18:42
jaroslav Šalý22.02.2012 09:20
Jaromír Bednář22.02.2012 08:01
Jan Horák21.02.2012 21:06
Marek Mračný21.02.2012 20:11
jaroslav Šalý17.02.2012 12:15
Zdenek Smid17.02.2012 11:49
Jaromír Bednář17.02.2012 11:38

Datum: 17.02.2012 12:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
To již máte namontované? A pracuje jak píšete?

Autor: Marek Mračný
Datum: 21.02.2012 20:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108681
reakce na ...
zatim je vše ve stadiu připrav...jen jsem si zjištoval vykony vyměniku v zapojeni tč...tč je vlastni vyroby země/voda...děkuji za všechny komentaře...ještě by mě zajimalo připadne zapojeni a regulace solarnich kolektoru na primar tč-klady,zapory či zkušenosti...děkuji

Autor: Jan Horák
Datum: 21.02.2012 21:06 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103553
reakce na ...
S touto myšlenkou jsem též koketoval a odradil mne od ní myslím solidní výrobce solárních panelů, jenž se bál kondenzace vodní páry uvnitř kolektoru na selektivní vrstvě a jejím rychlém (cca 1 rok) konci života.
Navíc regulace na primár je velmi složitá a nákladná (nepřestoupit vstupní teplotu do výparníku 20°C!). Velmi jednoduše by se to dalo vyřešit střídavým zapojením do spodku AKU a do zpátečky ke kolektoru (přes výměník - nepoužívat shodnou solanku, protože pro zemní kolektor by byla zbytečně hustá) a ohřívat si tak plochu kolektoru (regenerovat ho) a zároveň tak vyřešit i přebytky solární energie v létě.
No a navíc se to finančně těžko navrátí, což zde mnohé vždy velmi zajímá.

Autor: Jaromír Bednář
Datum: 22.02.2012 08:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103979
reakce na ...
Pánové, od této myšlenky se nemusíte nechat odradit. Pokud půjdete touto cestou, objevíte to, co je patentováno a běžně se prodává a instaluje. Přijdete na to, že v kolektoru je oddělené prostředí s minimálním množstvím vlhkosti a další nemá u kvalitních kolektorů možnost se do vnitřku kolektoru dostat - nemá se tedy co na absorbéru srážet jak tvrdí váš "odborník". To co za čas objevíte je termodynamický solární systém - může využívat speciální panely bez izolace, stejně jako deskové kolektory.

Datum: 22.02.2012 18:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No běžně se to v prostředí Češké republiky zcela jistě neprodává (velmi okrajově až tajně, protože to je téměř neznámé, možná). Tak nějak mi není jasné, jak přes uzavřený solární kolektor bez možnosti přístupu a proudění venkovního vzduchu kolem jeho výměníku (absorbční plochy) chcete ohřívat na poměry běžného solárního panelu velmi velké množství solarenu byť o jeden jediný stupeň když venkovní teploty budou jen o cca 5°C vyšší, než je ta teplota solarenu a bude pod mrakem, či pršet. Přes to krycí sklo se ten vnitřní prostor prostě nemůže nahřát, o tom jsem doposud přesvědčen a rád bych si to nechal logickými (fyzikálními a matematickými) argumenty vyvrátit. Právě toto je totiž oblast využití teplot, které by se daly využít na regeneraci kolektoru, či zdvižení vstupní teploty do výparníku TČ. Všude jinde je lepší přímo využít teplo ze solárního kolektoru do spodní části AKU. Rád bych se mýlil a rád se nechám poučit.

Datum: 22.02.2012 22:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za váš zajímavý a smysluplný dotaz kterých je tu tak málo. Odpověď na něj mi přišla složitější než abych ji zde řešil. Najdete ji tedy na tomto odkazu http://jaromirbednar.wordpress.com/2012/02/22/solarni-kolektor-a-jednotka-thermboil-fx/

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 23.02.2012 02:30 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pane Bednáři, domnívám se, že to co vy popisujete je výparník tepelného čerpadla.
a to je něco jiného, než-li solární kolektor k ohřevu kapaliny.
a samozřejmě jakmile se dostanete pod rosný bod, tak na něm kondenzuje vzdušná vlhkost a při poklesu povrchu pod 0°C tak i namrzá.

Datum: 23.02.2012 09:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No a kde jsou ta matematicko-fyzikální zdůvodnění funkčnosti?
Při 12kW TČ potřebujete při COP 3 dodat 8kW ze solanky! Při solárním zisku za nepříznivých podmínek a Vámi přehnaně uváděných 100W/1m čtvereční plochy absorberu zakrytého kolektoru si tedy spočítejte tu plochu, investici atd.
Co nabízíte je jednoznačně nesmysl.
Samozřejmě se nebavím o jen ohřevu TUV, ale i topení. Nežijeme v Itálii, Řecku, či Španělsku.

Autor: Zdenek Smid
Datum: 17.02.2012 11:49 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100607
reakce na ...
Spravne vam, pokud se pridrzime vyrobce Drazice, meli namontovat boiler rady OKC XXX NTR/HP. Ja osobne mam OKC 300 NTR/HP, ohrivam na 43-45C (tydne na 65 s dohrevem patronou), max teplota Topne vody 55C a vse bez problemu. Nahrivam boiler kazdy druhy den - zalezi na vasi spotrebe.

Boilery s vymenikem mensim nez 3m2 jsou obecne nevhodne pro TC. Obvykle se pocita 0.5m2 plochy vymeniku na kazdy kW vykonu TC.

Datum: 17.02.2012 11:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nepasuje. Dodavatel tč by vám to měl umět navrhnout nebo jste to nepožadoval? Máte zaděláno hned na dva problémy, jedním je to, že velký výkon tč v létě nebudete schopen do vody předat, druhým je četnost startů tč. Je obecně známo že životnost tč závisí na počtu startů a mimo to, každý start znamená vyšší spotřebu. Buď pořídíte větší bojler s velkým výměníkem nebo budete dál ohřívat vodu alespoň mimo topnou sezonu jen elektřinou. Příkon vašeho tč odhaduji na 3-4 kW a neohříváte jen vodu, příkon bojleru 2 kW ale delší dobu.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 22.02.2012 09:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jestliže nevíte co s penězi, tak to je v pořádku, jinak nenávratná záležitost.
Pokud Vám záleží i na vynaložených prostředcích tak pak je pak nutno se zamyslet a dát něčemu přednost TČ nebo solár?
Mně pak vychází TČ
Vidím, že jsem blbě odpověděl, patří panu Mračnému.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.