Neustálé jiskření zapalovacích elektrod Dakon Dua Plus CT a následná blokace

Autor: Jiří Dombrovský
Datum: 08.02.2012 23:57
uživatel: 108685

Dobrý den, již několikátý den (a noc) bojuji s kobinovaným kotlem Dakon Dua Plus 24 CT. Kotel dostane povel, zapálí (ať od UT nebo TUV), hoří, ale po nějakém čase (někdy třeba po 30 sec, někdy po 5 hod) vypně a zablokuje se zapalování (kontrolka poruchy nesvítí, pouze ta blokace hořáku, nelze tedy blíže určit chybu). Pokud kotel ručně odblokuji, opět pokračuje v chodu. Zároveň to vypadá, že někdy (ale chvílemi téměř neustále) zapaluje již hořící plamen. Spolu se servisákem jsme vydedukovali, že to bude ionizační elektroda, tak ji vyměnil, zkontroloval kabel a vše je stejné. Kotel hoří, zapalovací elektrody nepravidelně jiskří a kotel vypadně. Servisák zkontroloval běžné věci, já pro jistotu proměřil čidla a teď mi radí vyměnit elektroniku (tu hlavní desku za 5500 Kč). Neporadíte někdo něco levnějšího... ?
Děkuji, J.D.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 40   starší >>
Datum: 15.04.2012 20:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109520
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2
Dobrý den,
začal mi stejný problém jako vám. Stálé nepravidelné jiskření po zapálení a pak zablokování. Opravář hledal příčinu a po 2 hodinách řekl, že nenašel příčinu, že se musí vyměnit deska. Na základě vašeho poznatku, že stačí snížit teplotu, jsem to také zkusil, asi týden to fungovalo (kotel nevypínal), ale nyní stejný problém i pro nízkou teplotu.

Nechtěl bych vyměnit desku za cca 5.500 tisíce a nakonec zjistit, že to bylo někde jinde.

Prosím o sdělení, jestli jste našel jiné řešení než výmeně desky.

Při provozu kotle kromě jiskření nepravidelně poblikává kontrolka plamene viz obrázek v příloze.

Dle opraváře tento kotel nemá rád nízkou teplotu a doporučil mi ho provozovat s max. nastavenou teplotou. Nemáte podobné zkušenosti ?

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

René Staněk

Autor: Pavel Pavlo
Datum: 16.04.2012 06:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100426
reakce na ...
Jděte hlavně po elektrodách a čistotě hořáku.

Autor: Lubomír Pařízek
Datum: 18.04.2012 01:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109468
reakce na ...
Krátce a stručně. Vyměnte desku. Podobnými problémy trpí i Dagasy, a vy můžete být rád že neměníte desku na dagas .-)))
Kotel který by neměl rád vysokou nebo nízkou teplotu jsem jěště nikdy neviděl. Je ale možné že v regionu některých firem se vyskytuje :-))) Variata,že by si servisman nevydělal na běřném vyčištěni kotle,a neskasíroval vás jako vítěz je mizivá. Je ale samozřejmě možná. Dnes opravuje kotle kdejaký s.r.o,které provádělo jěšte před rokem rekonstrukce bytových jader. bohužel to je neviditelná ruka trhu. Stejně tak jako neviditelná rada tady. Svíčku neřešte. Pravděpodobnost,že je vadná je asi 1:100. Prostě tyhle kotle Dakon jsou bohužel "krapítek hodně blíže IPSE". A jak to dopadlo s IPSE,zde raději nebudu popisovat. Mějte se.

Datum: 18.04.2012 04:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Pařízek,nechápu proč ho zbytečně plašíte.řešení s elektrodou jsem měl nespočet.Někdy pomohla nová elektroda a někdy pomohla elektroda jiná(delší).S tou teplotou máte naprostou pravdu.Co myslíte varováním před el.Dagas nechápu???
Poslední cena je podle ceníku nějakých 3,300,- bez DPH.To je jedna z nejlevnějších elektronik na trhu-na tom není nic tajného!
Ty ceny se samozřejmě tak jedou až dvakrát do roka mění.Připouštím,že stávaly jednu dobu také nějakých cca 5000,-.

To jak to dopadlo s IPSEma je všeobecně známo.Bohužel není už mezi lidmi známo,že spousta !! servisáků se ty kotle BOHUŽEL nenaučila opravovat.Mám jich v okolí poměrně dost a např. ovládací elektroniku jsem za celá léta provozu IPSů měnil pouze 2x,a vždy to bylo kvůli zatečené vodě.
Je samozřejmě škoda,že se už neozývají lidé kterým jsem pomohl po telefonu vyřešit problém s IPSEm (kdy jejich servisák JEDNOZNAČNĚ hlásil-"musíte vyměnit elektroniku za 8,000,-")-a na konec se jednalo o 250-300 Kč.
Toto prosím neberte jako jakési moje vychloubání,ale bohužel-pokud pravidelně sledujete toto forum-jen zanedbatelné procento lidí se tady ozve s odpovědí,že jejich problém je vyřešen a bylo to tak a tak,nebo tím a tím.....
Prostě jakmile tady někomu pomůžeme....tak tím to pro něj skončilo...

Datum: 18.04.2012 05:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Vy ale brzy vstáváte,pane Pavlov. My zas lelkujeme-tedy já,páč mám službu. Já nikoho neplaším,a proč jako bych mel plašit :-)))
Aby utikali za mnou?. vždyť vy už tady na počkání letujete desky,měníte rezistory,termistory,sdpecifikujete kolikrát nespecifikovatelné. Mno budiž teď už s tím uděláme pšouka. Spíše Vám povím historii Brouka Pytlíka,než abych zde rozváděl kotle IPSE nahlas. Stejná historie postihla i Brněnskou destilu a jejich závěsné kotle. Víte ,ja to nedělám 4 tejdny. a tak píšu jen co vím. Zárove'n se však snažím v rámci zkušeností dát na web informace,které nenutí lidi provádět kutilství. Je sice pěkné letovat desky na kdečem,otázka pak je,co bylo příčinou. Nebudu rozvádět prosím. Myslím,že pod vaším vedením tady,vypadá oprava kotle jako naprostá sranda.Ale ti lidé si u výrobce opatří to jisté,včetně schematek. No a konečně k dakonum DAGAS-asi berete náhradní díly z Ameriky. Jinak nevím co máte za ceník. Ale možná prostě lidem platíte poštovné,dáváte jim desky bez rabatu,letujete kontakty,lidé vás pak za odměnu mlátí deskama po hlavě v záruční době. a ani 3.000 Dakonů na vaší jedné hlavě,Vás neuživí :-)))
To je pak ověem strašný. to chce pojmout, kde je chybka. Tak my,jsme dva,mame asi tolik kotlů co vy,a nestíháme. Neletujeme,nepájíme,nestříháme draty v kotli,moc neradíme,abychom nepřeradili tak,že nás předběhnou požárníci (hasici),a neseme hlavně záruky na dílo.
Internet ověem unese všechno. Koneckonců to nakonec vypadá,že odborník s pájkou,je vyšší level.V akci ve vašem domě,už se vam to moc líbit nebude,a smrádek kalafunky upoutá pozornost i nejedné hospodyně,co ten chlápek tam provádí:-))).A pokud deska "prskne" do roka,jste prokletý servisman,a zloděj v širokém dalekém okolí. Proto asi máte čas tak mnoho psát. ale jste hodný.Naučte lidi vyhodit si vlastní byt do povětří:-))) Potlesk bude jistý:-)))
Prosímvás to písu s nadsázkou ano?...oukej...
Já tomu rozumím moc dobře že se mění zbytečné,a doba je naprda.Všechno je drahý,atd. Je to ovšem jen klam pač servisácijsou pomalu levnější než před 5 lety-na poměr výkon peněz=služba. Akorád nás ždíme to ostatní,čili pak je všecko strašně drahý.
A na závěr. Elektroda jistě vadná prostě nebude. Akorád ten pán chce jednu věc: nechce platit servismena,kerej by mu udelal testing,žeby dal desku,a nechal par dní jet. Tenhle pán chce na netu vypátrat,jak sdélajet kotula osprávku já.
Čili teď má resumé,podle vás banalita,ale kotýlek nechadit,podle mě deska,kerou už ví že objedná na netu a kde,akorát je to drahý. a to je celý.
Však povidat by se dalo hodně dlouho,ale smysl to nemá.
Pokud jsem byl tročku ostřejší tak mě prosím všichni omluvte.
Nebylo to mířeno na vás ale obecně,a nakonec celé jádro pudla,je naprosto někde jinde.Vecer kdyz se podíváte na zprávy ,tak budete vědět kde .-)))

Autor: rene stanek
Datum: 18.04.2012 08:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pánové,

diskuze se posunula někam, kam jsem vůbec nečekal, že se posune. :(

Čekal jsem na tomto fóru konkrétní věci, zkušenosti a ne úvahy, že chci zakaždou cenu ušetřit a snad si to opravit sám s pájkou v ruce :O

Že bych si něco dělal sám na kotli mě tedy vůbec nenapadlo. Nerozumím tomu a čemu nerozumím, nechávám odborníkům. Nepřistupuji ke všemu ovšem slepě a na některé věci chci znát názory z více stran. Vyplatilo se mi to např. u rekonstrukce baráku (ne každý je odborník i když se za něj vydává)
- každý rok pravidelně zvu servisáka na plynový kotel a plynový bojler, chci mít jistotu, že jse vše ok. Opravdu nemám zájem objevit se v hlavních zprávách.

Šlo mi jen o praktické zkušenosti jiných, zda není jiné možné řešení než výměna desky.

Zárověň kromě tohoto fóra jsem kontaktoval technické středisko DAKON, oslovil jsem i jiného servisáka. Výsledkem všech je závěr, že problém je v elektronice.

Nejpozději zítra budu mít vyměněnu desku a pak vás budu informavat, jaké jsou závěry.

Děkuji vám všem, kteří se mi snažili odpovědět. Každý máme nějaký názor a je to taky názor.

Staněk

Autor: Ondřej Jursa
Datum: 18.04.2012 09:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105756
reakce na ...
ja jsem treba taky proti pajeni relatek, ale sem tam zamhourim oko a naky vymenim kor na takovym dua ci rejnoku ale to je jina.

Pokud jde o me, ja osobne kdyz neco menim.. hlavne desku u ktery si nejsem vubec jistej tak vzdy zakaznikum rikam ze jim penize za desku vratim, a budu uctovat jen praci, proste neni mozny uctovat penize za dil co to nebyl. Ale to uz je na kazdym servisakovi, osobne doporucuju se takle s vasim servisakem domluvit, pripadne najit jinyho. Uz jen z duvodu ze kdyz to servisak neudela, znamena to ze nema tech kotliku moc(proste vi ze to do konce zaruky neuda) a moc otom logicky nemuze vedet.

Datum: 19.04.2012 00:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane,to rozhodně nebylo myšleno zle. Bylo to holé konstatování "naších zkušeností". Víte,já procházel v životě ledazčím,a není jednoduché někdy říci kup si to.Když není,tak není.To co vím,jsem vám řekl.Tahle závada vůbec nakonec nemusí být tam,kde ji byť zkušený servisák hledá. Nejpravděpodobnější varianty znáte.Byly řečeny dostatečně jasně.Když pak,ale za to,že napíši,co víme my,a odhad,přiskočí zezadu bukdog,a kousne me zo zadku,tak bývám dost štípavý,a dovedu si i dost z lidí "vystřelit",za odměnu.. Nechápu,proč bych měl být za blbce,kdyz toto dělám skoro 20 let.Ego si tu honit nehodlám,a tak nejlepší varianta,bude opravdu nejspíš ta,že zaplatíte někomu práci a dolaborujete se celkem rychle k výsledku.Tak jak napsal kolega níže,a já ráno když jsem končil havarijní službu níže. Ale postupujte tak,jak uvážíte sám,to je jasné. Mějte se pěkně.

Datum: 19.04.2012 07:55 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pak tedy nechápu proč jste tu rozpoutal celé to divadýlko???

Datum: 20.04.2012 06:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nezlobte se na mě,ale divadýlko,podle mého profesního názoru, tu předvádíte vy. Já mohu psát svoje názory, při nejlepším vědomí a svědomí jak chci, a cítím za potřebné, při sdílné náladě. Podotýkám,že pro příště, vám nakladu takové otázky, že budete serfofat až do rána,něž tu odpověď sesmolíte. Berte v potaz prosím, že přez monitor, se tyhle závady,nejen velmi špatně odhadují, natož opravují. Pro tentokrát byla naše statistika vítězná. Příště třeba prohraju,že?. V tom ale není můj cíl. Cíl je říci co vím, bez toho aby tady na mě někdo dělal ramena, nebo vykladal že kohosi plaším, když nejvíc poplašený je on sám. A tím končím tuhle debatu. Páč toto není server pubertálních výrostků a jejich egoismu.

Datum: 20.04.2012 07:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jěště si to te'd s kolegou tady pročítáme,a server ty návaznosti v odpobědích řadí dost podivně. Kliknu - li na odpovědět někonu,odpovim pak skoro někomu jinému úplně mimo mísu. Njn ,asi nějakej horší CMS,nebo zpomalený programátor. Chyby jsou přípustné akorád je v tom pak dost chaoz. Mějte se pěkně jdu jezdit :-)))

Datum: 20.04.2012 07:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Inu pane Pařízek.Jsem zvyklý se bránit.
Závěrem - to,že jsem odjížděl ráno shodou okolností na opakovací školení přez celou republiku a u kávy jsem ve 4 hodiny ráno odpověděl do diskuze asi s nějakým "smolením" odpovědi bude pro vás rozhodující....
Nemám ve zvyku být otloukánkem.Pravda,říká se moudřejší ustoupí,ale než ustoupím,tak jsem se podíval do historie TZB co jste nám tu vlastně za ta vaše léta praxe poradil.
A ejhle máme vás tu ve třech dotazech!!!
Pravda,každý musí jednou začít...
Ti co tu jsou pravidelně si budou pamatovat pana Orolína ze Slovenska.Výborný člověk a servisák přez Prothermy.Přestal na TZB posílat příspěvky a rady po konfliktu s někým podobným jako jste vy pane Pařízek.
--------------------------------------------------------
Píšete,cituji-
Já mohu psát svoje názory, při nejlepším vědomí a svědomí jak chci, a cítím za potřebné, při sdílné náladě.
-------------------------------------------------
A já nemohu??
"Těšilo mě".

Autor: josef talach
Datum: 20.04.2012 08:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101350
reakce na ...
Myslím si ,že už je toho DOST!!!!
Já osobně si poznatků pana Pavla velmi vážím a myslím si pane Pařízku,že jste trochu už přestřelil za hranici tohoto témata.

Datum: 20.04.2012 09:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nechápu,co se motáte do věcí,o kterých zjevně nevíte hlavu ani patu. Tady byla řeč naprosto o něčem jiném, a tady už měl být dávno klid !!!:-)))) Soudruhu :-)))

Autor: josef talach
Datum: 20.04.2012 10:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101350
reakce na ...
Jste opět na omylu Pařízku,s patou i soudruhem...........

Datum: 21.04.2012 02:01 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
:-)))

Datum: 20.04.2012 08:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Do-kvačím z PPL, a zas. Ublížil jsem vám,já vím,vy tady tak strašně dřete,pak příjde blbec, řekne na 3x i sjedním ftipem, jiný názor. Vám vypadne pájka z ruky,propíchne drahé polobotky,závady káblíků a ionizačních svíček,se náhle vypaří,a co.Smolný den. A vy tady tak strasně dlouho radíte tak,že těm chlapíkům tady už připadá,že oprava kotle,je zlodějská činnost místních servisních "orgánů". Když jsem byl pár let v tomhle oboru zaměstnán,nejezdili jsme zásadně k "radioamatérům" Chlap sice o těch součástkách mluvit uměl celé hodiny,ale opravit uměl prd. Rozkuchal kotel,a vy jste tam přijel, k rozebranému "Šemíkovi" a dej to dohromady.To by musel mít člověk pořád sebou Autokedový výkresy. To je snad jasný,že nadšenej z tohoto není žadnej řemeslník.Co teď budeme dělat? Asi tedy nešlo o toho pána,ale šlo o to blábolit tady verdikty,o kterých by si zkušený servisman nedovolil vůbec mluvit tak jasně a stručně. A také o to,že můžeme vám a vem amatérům pogratulovat,že tak naštvanýho servisáka pak v domě jěště neměli....
A prosímvás,už mi dejte pokoj,já jsem tu jen napsal svůj odhad,podle toho,čím vím,že ty kotle trpí,a ty desky taky. No dobře tak jsem se třeba náhodou trefil,a uznávám,že vy ste ten pán,kterej to tady jedinej umí.Umí nas naštvat tak,že jsme bledí závistí,kdyý přijdeme po vás ten kotel dávat dohromady.Pane kutile.

Datum: 18.04.2012 21:12 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Takže-díly rozhodně v Americe nenakupuji-cena kterou jsem uvedl je cena z posledního oficiálního ceníku Dakon!!
Jste skvělý básník pane Pařízek.
Pak tedy (pokud jste servisní technik)ceník musíte mít naprosto stejný jako já-jako my všichi co pro Dakon děláme.
Dále,všichni co sledují toto forum pravidelně,vědí,že radím pouze to co je buďto možné, aby si mohl bezpečně sám tazatel udělat(okolo vody,přetěsnění atd..)Na toto téma-ohledně oprav plynových armatur,zabezpečovacích elektronik atd. jsem se tu již několikrát vyjádřil,že nikomu NEDOPORUČUJI tyto komponenty opravovat.
A konečně na konec- pokud si servisák neví u konkrétních tazatelů tady na foru,rady,tak se snažím o to,aby mu tazatelé předali poznatky,které se tady dozví.Protože,pokud tam jezdí a vyměňuje díly a závada stále přetrvává a on pouze vybírá peníze,tak je asi někde chyba a pokud není ješitný tak si může dát i poradit (což se už mnohokráte také stalo).
Takže plně souhlasím s panem Jursou.
Nemám sebemenší důvod si tady vymýšlet,pouze se dělím o své zkušennosti.
Toť vše,tím to pro mne končí.

Datum: 18.04.2012 21:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ještě bych dodal,že NETVRDÍM,že nemůže být řídící deska vadná.Samozřejmě,že může,ale vždy se snažím hledat na periferijních dílech,než vyměním drahou elektroniku.

Autor: rene stanek
Datum: 19.04.2012 18:59 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
elektronika vyměněná a kotel jede jak má.

Byla tady velká diskuse ohledně cen, takže uvedu rozpis, co jsem zaplatil.
- ceny uvádím bez DPH
- oprava: 280,-
- ovl. automatika: 3230,-
- dopravné: 120,-
- poštovné: 130,-

René Staněk

Datum: 20.04.2012 06:39 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak vidíte, že to jde. Čili ať vám kotýlek slouží,a servisáka si držte,páč se zdá,že jste byl spokojen. Zdravím z Brna.

Datum: 13.02.2012 22:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak opět zdravím, problém se trochu změnil. Po vyzkoušení clony, prohazování elektrod, výměny všech kondenzátorů na zapalovací elektronice jsem od jiného servisáka dostal zapůjčenou ovládací elektroniku, je to nový typ, kde je již zapalovací elektronika integrována. Vše jsme přepojili, kotel topí, hřeje vodu, ale ouha - nelze ovládat z prostorového regulátoru. On/Off termostat by fungoval, ale OpenTherm ne, na deskce není k nalezení propojka JP1, kterou se volil typ termostatu nebo modulačního regulátoru OT+. Začínám mít strach, že desky nejsou tak "úplně záměnné"...
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Nerad bych se vrátil do doby jednoduchých termostatů, když jsme zvyklý na pohodlný 4 teplotový COMO OT.

Děkuji, JD

Datum: 14.02.2012 07:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pozorně si prohlédněte zapojení ,které vám posílám.
V podstatě by mělo být přiložené ke každé nové desce.
Zapojení termostatu a venkovního čidla je na fastonu jiné!! než na staré desce!

Datum: 14.02.2012 07:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Náhrada ovl.el. DUA +

Datum: 14.02.2012 07:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nedaří se mi odeslat obrázek?!?
Dejte Email,pošlu vám ho.

Datum: 14.02.2012 07:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dua +

Datum: 14.02.2012 10:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím,
mail je jirsoft.na.jirsoft.eu.

Ale schema jsem viděl (našel jsem ho i tady: http://www.viatherm.cz/files/ZapojenistarsianovedeskyautomatikyDuaPlus.pdf) a zapojil podle toho (liší se konektor napájení - piny 3-4 a TA/venkovní čidlo - TA piny 1-2 a čidlo piny 4-5). Problém je jinde, já mám OT+! Když zkratuji piny 1-2 na konektoru TA/SE, tak kotel rozjedu a samozřejmě tenhle zkrat normálně dělá prostorový termostat. Můj ale potřebuje, aby kotel věděl, že je OT+ a začal komunikovat (na původní desce byla propojka JP1, kterou se přepínal režim On/Off a OT+)...

JD

Datum: 14.02.2012 14:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
U těchto elektronik není třeba nastavovat klemy.Kotel sám rospozná,že je napojené venkovní čidlo pro OT.
Konec konců,to máte dole v poznámce pod nákresem desky napsané.
Zapojení OT termostatu i ON/OFF termostatu je oddělené.

Datum: 14.02.2012 14:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Sice máte pravdu, ale deska se chová zvláštně. Pokud připojím regulátor na piny 2-3 (OT+), sice chvíli funguje, ale později (po zahřátí?), začne vypadávat (restartovat se) COMO OT. Kabely jsem měřil, jsou v pořádku a moje stará (nemocná) deska s regulátorem fungovala bez problémů. Takže desku opět vyndavám, vracím ji a zkusím nechat opravit (výměnou) svoji starou (pokud tedy po přehození nezačne zlobit regulátor i u ní)...

Datum: 14.02.2012 14:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fakt je,že se mi už také stalo,že byla nová deska vadná,nebo špatně naprogramovaná.

zobrazuji 1 - 30 z 40   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.