Rekuperace a její rozvody

Autor: Bořivoj Zmatený
Datum: 10.02.2012 12:13
uživatel: 107629

Zkoušel jsem zde napsat jeden dotaz, ale z důvodů přehlednosti bych se rád jednotlivým tématům věnoval individuálně (tímto se tedy omlouvám za fóra zahlcení dotazy).

Do domu jsme se rozhodli pro strojní výměnu vzduchu v kombinaci s rekuperační jednotkou. Rozloha odvětrávané plochy je cca 120 m2 (výška stropu 2,65 m), jedná se o bungalov. Opětovně narážíme na stejný problém jako s okny, že čím více se o danou oblast zajímáme, tím více jsme zmateni. Doslova přehršel rekuperačních jednotek a i více možností instalace rozvodů vzduchotechniky.

Jednotka jako taková by byla umístěna přímo na půdě a rozvody vzduchu by byly taženy po zemi půdy (kde se následně ještě provede zateplení, tedy rozvody budou v zateplení).

Aktuálně se rozhodujeme mezi těmito dvěma druhy rozvodů:
1) dvě centrální větve (odvod vzduchu/přívod vzduchu) z potrubí Spiro 160 s tím, že každý pokoj by byl připojen do této centrální větve přes "kalhoty" flexibilní hadicí 125 (zřejmě Sonovent).

2) využití flexibilního PE potrubí (ED Flex, Duotec) 75, které by bylo rozvedeno přímo z rozvodného boxu k jednotlivým místům. Tam, kde by byl požadavek na vyšší průtok vzduchu by se natáhli dvě potrubí vedle sebe.

V bodě jedna vidíme výhodu především v menší spotřebě materiálu, ovšem zase prý může docházet k přeslechům mezi místnostmi a také prý při řezání vzniká smrad, kterým je prý potom potrubí (Spiro) "cítit". Ve variantě dva by byla asi vyšší spotřeba materiálu, ovšem líbí se nám celková pevnost potrubí a naprosté omezení přeslechů mezi místnostmi.

Stejně tak řešíme, zdali je vhodnější zvolit rozváděcí box kovový nebo polystyrenový. Někde jsme četli, že prý kovové boxy mohou rezonovat.

Jako další by nás zajímalo, zdali je nutno v jednopodlažním domě použít před stropními boxy klapky. Někdo nám tvrdil, že je v takovém rozložení zbytečné, že prý bohatě stačí regulace na úrovni stropních boxů, respektive ventilu samotného hrdla.

A nakonec nás zajímá správný výběr rekuperační jednotky. Zřejmě budeme chtít s EC motory, ale tím jsme také skončili, protože těch jednotek je tolik a normální člověk mimo obor vůbec neví, co dále hodnotit. Udělali jsme si základní nákres domu a v něm přívody i odvody a zjistili jsme, že nám to vychází na odběr vzduchu 200 m3/hod a vhánět také 200 m3/hod. Opětovně jako u oken, i zde bychom rádi nekoupili to nejlevnější za každou cenu, ale velmi rádi si necháme poradit nejvýhodnější řešení. Přeci jenom kupříkladu regulaci bychom chtěli asi programovatelnou (tři mechanicky nastavitelné stupně intenzity by nás neuspokojilo).

Prosíme tedy všechny, kteří mají k jakékoliv části tohoto příspěvku co říci, aby se podělili o své zkušenosti. Děkujeme.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 100   starší >>
Datum: 23.02.2012 10:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103283
reakce na ...
Jednotka jako taková by byla umístěna přímo na půdě a rozvody vzduchu by byly taženy po zemi půdy
TO JE NEJHORŠÍ MOŽNÁ VARIANTA. http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=18&t=993

rozhodujeme mezi těmito dvěma druhy rozvodů:
VELMI ZÁLEŽÍ NA VÝBĚRU JEDNOTKY. POUZE PRO VĚTRÁNÍ STAČÍ I FLEXI HADICE VE HVĚZDICOVÉM ZAPOJENÍ. PROBLEMATIKA TLAKOVÝCH ZTRÁT A OSTATNÍCH PRO I PROTI VIZ.http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=12&t=996

prý při řezání vzniká smrad, kterým je prý potom potrubí (Spiro) "cítit". POKUD NENECHÁ TECHNIK V POTRUBÍ ZBYTKY BRUSNÉHO KOTOUČE, NIC NECHROZÍ.

Stejně tak řešíme, zdali je vhodnější zvolit rozváděcí box kovový nebo polystyrenový. Někde jsme četli, že prý kovové boxy mohou rezonovat.
NEREZONUJÍ, ALE NA PŮDĚ MOHOU KONDENZOVAT, MUSÍ SE IZOLOVAT.

Jako další by nás zajímalo, zdali je nutno v jednopodlažním domě použít před stropními boxy klapky. Někdo nám tvrdil, že je v takovém rozložení zbytečné, že prý bohatě stačí regulace na úrovni stropních boxů, respektive ventilu samotného hrdla.
TO JE OTÁZKA PROJEKTU, DODATEČNĚ TAM KLAPKY UŽ TĚŽKO DOSTANETE.

A nakonec nás zajímá správný výběr rekuperační jednotky.
NEJLEPŠÍ ROZBOR VIZ. http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=12&t=1005

Datum: 23.02.2012 20:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý večer,

bohužel jsem nepochopil, proč je to ta nejhorší varianta. Pouze jsem si ověřil, že čím více lidí se ptám, tím více mám protichůdných informací. Můžete to prosím více přiblížit, bohužel tomu co píše metball vůbec nerozumím a již jsem mu to i psal v jiném tématu.

Projekt jako takový nemáme a po zkušenostech s různými profesionály ani nechceme. Jsou ty klapky nutné či nikoliv?

Nejlepší rozbor bohužel našemu rozhodnutí nijak nepomůže, protože se tam řeší jednotlivé rekuperace zvlášť.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 23.02.2012 20:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
Asi vás zklamu, ale rozvody se od "voka" udělat nedají. Chce to "malinko spočítat" a pak se dá říct jaké trozvody a zda-li i klapky . a to udělá bohužel "jen" projektant

Autor: Jozef Homola
Datum: 23.02.2012 21:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Fotogalerie:
Když jsou rozvody dělané podle zákonů aerodynamiky, tak žádné klapky nepotřebují, maximálně nějakou naváděcí lopatku. Taktéž základem je dodržení rovnice kontinuity což by se dalo jinak nazvat aby proud byl rovnoměrný, nikde nemusel zrychlovat nebo zpomalovat a aby pokud možno nemusel zatáčet do ostrého pravého úhlu při vyšších rychlostech. Také rozdělování proudů do jednotlivých větví má své zásady, ty se bohužel v praxi nectí. Potom to musíme ty odpory přemáhat silou ventilátorů - zbytečnou spotřebou elektřiny. Dám obrázek správného rozvodu. Nevšímejte si slova POOR - horší, to je myšleno jako pracnost nebo cena, funkčně je to dobré.

Datum: 02.03.2012 17:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,

po pravdě ty rozvody moc nechápu. Myslel jsem si, že pro odbočky jsou vhodné plynulé přechody přes kalhotový kus a následný oblouk a ne T s hranou 90°.

Datum: 02.03.2012 18:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To je takový "běžný případ", že na rovný úsek je nasazen kus T v přímém směru jako průchozí a zároveň chceme aby nějaké definované množství odbočilo do pravého úhlu pře ostrou hranu a pokračovalo k nějakému výustku. V podstatě nutíme aby proud vzduchu se nějak nedefinovatelně rozdělil, zpomalil atd. Za rohem vzniká zpětný vír, kde je dokonce podtlak. Kromě předem nedefinovatelného průtoku se to snažíme zachránit na konci přiškrcením výustků. Všechno to maří drahocennou energii ventilátoru, snižuje průtok a vyrábí hluk.

Datum: 02.03.2012 18:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý podvečer,

já jen teď nechápu, zdali se tedy jedná o správný případ nebo o odstrašující. Nebudou ty kalhoty přeci jenom lepší?

Datum: 02.03.2012 18:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ten vzduch "procpete" všude, ale.... minimálně za cenu diskomfortu - zvýšené hlučnosti a zvýšení příkonu (pokud je rezerva ve ventilátoru), nebo snížení průtoku.

Datum: 02.03.2012 20:28 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A je tedy lepší volit T kusy nebo kalhoty?

Datum: 02.03.2012 20:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
samozřejmě "kalhoty"

Autor: petr kocina
Datum: 14.02.2012 14:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
dnes bych sel do hvezdicoveho systemu jak privod tak i odtah.
dcera jej ma a je naprosto spokojena.zadne preslechy.sice drazsi reseni co se tyce hadic (80mm pro kazdou mistnost),ale komfortni,ktere uz nikdy nevymenite.ma nilan VP 18.
bungalov 122m2 1+4.

provoz nilanu na stupen 1 - mene nelze i tak je to moc.vykonnostnich stupnu ma tusim 10.nemohl jsem si s tim hrat - maji strach,ze by se to nevratilo do puvodnich hodnot - k cemu tedy takovy sofistikovany system??
stupen 1 je cca 100m3/hod - v dome 4 osoby.

prakticke zkusenosti se na TZB nedozvite - nikdo je nechce zverejnovat.

Datum: 14.02.2012 15:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A tu hvězdici napojit jak do jednotky konkrétně?

Datum: 14.02.2012 15:47 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5
naprosto jednoduse - nemam foto abych vam to dokladoval.
centralni bedna pro odtah a vstup - tedy 2 s privodem a odtahem.obe maji sani ci vytlak prumer 200mm z fasady.
rozvody jsou pak uz jen v 80mm hadicich.
bohuzel se tento rozvod neda spocitat jak rikal pan Homola (nemam duvod mu neverit) - je ovsem plne funkcni o tom nepochybujte.dnes bych sel ve svem dome do hvezdice i kdyz mam 2 vetve pro dum - jednu vetev ma deda a druhou mame my pro nas byt.vstupy a vystupy 125mm a rozvody dale po 100mm.
jsem spokojen i kdyz hvezdice by byla lepsi.bohuzel neda se spocitat.rozvody jsou v ruznych delkach.
200m3/hod je pro vas pripad az az.maximum mam 150m3 a bohate postacuje - energie mam temer zdarma,tak to neresim.
TC zeme/voda vcetne ohrevu TUV a solar HEAT PIPE 60 trubic s pritapenim.

Datum: 14.02.2012 16:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nevím o jakých hadicích 80 mm mluvíte. Můžete upřesnit. Já je neznám. K tomu výpočtu toho vašeho rozvodu, který se jsem chtěl dovést do nějakého výsledku a stal se téměř legendou jsem "ztroskotal" na takové banalitě jako je průtok "T" kusem. Nebyl jsem schopen určit ztrátový činitel odbočujícího proudu vzduchu do pravého úhlu s ostrou hranou. Proč? Protože to ještě nikdo na světě to takto nepoužil. Když se použije T kus, tak se tou pravoúhlou odbočkou saje nebo tlačí a předpokládá se, že se to rozdělí v nějakém poměru následných odporů v cestě na obě strany. Vy jste poslal hlavní proud rovně a pouze jste předpokládal, že něco odbočí směrem k výustku. To něco nejde spočítat, když neznám podrobně odpory do konce cesty a když odbočka nemá naváděcí přepážku. Toto se dá spočítat jenom tak, že změříme za odbočkou rychlost proudu a zpětně stanovíme tlakovou ztrátu. Proto žádné tabulky na světě neudávají ztrátový činitel, když se neví jak se rozdělí proud.

Datum: 14.02.2012 16:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Zmatený, toto není jednoduchá záležitost, nechte si naprojektovat, protože kocina je zářný příklad toho jak se to nemá dělat

Datum: 14.02.2012 16:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Na kolik takový projekt přijde? A jakou mám jistotu, že to dle něj bude opravdu fungovat?

Datum: 14.02.2012 16:20 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
já projekty nedělám, max podklady pro projekt, takže poptat u projektanta, myslím že takových 10 to dá
také podle složitosti. Je to jako se vším - jistotu podle reference.

Datum: 14.02.2012 16:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak po pravdě, za 10 tisíc to raději risknu sám metodou pokus-omyl. Reference se těžko hledají, když lidé nedávají ani sami reference na jednotky, co mají doma.

Datum: 14.02.2012 16:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
Nechci dávat nějaké odkazy ale zaujala mne jedna reklama, která na rozdíl jiných udává celkem přijatelné a reálné hodnoty. Tedy žádných 95% účinnosti. Všimněte si v tabulkách kolik to činí a je tam i entalpická účinnost, což sice není ani efektivní ani totální ale je celkem pravdivá a uvěřitelná a navíc je to s přenosem vlhkosti. Na straně je i ten set papírového výměníku, který se musí občas vyměnit protože se co, - zatentuje. Ta výměna je závislá na čistotě vzduchu a intenzitě výměny a pokud mám informace ze světa, tak je to za půl roku nebo i za dva roky.

Datum: 22.02.2012 16:11 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za reakci. Bohužel mi to až tak toho moc neřekne. Problém i projektantů je ten, že vidím fóra plných nespokojených lidí a nakonec se dozví, že měli i projekt.

Zřejmě to bude muset člověk risknout a když to nevyjde, tak si může říct, že byl pitomec.

Autor: Mir Pol
Datum: 14.02.2012 18:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100591
reakce na ...
Da se to napsat i jinak - udelejte to tak, jak to NEMA kocina a ono to urcite fungovat bude.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 14.02.2012 21:40 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
opětovně 100 % K. tys to jako skoro všechno totálně potentoval
K = jednotka abslutní blbosti

Datum: 13.02.2012 09:41 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
V souvislosti s výběrem vhodné jednotky a vzhledem k informacím na internetu by mě zajímalo, jak je to s provozem v zimě a jak problému zamrzání předcházet. Dočetl jsem se jak o zemním registru, tak i předehřevu spirálou, tak i HP. Bohužel vše je nákladově poměrně náročné, vzhledem k pořizovací ceně rekuperace a jejich rozvodů. Je to opravdu nutné, případně není nějaký typ rekuperace, který toto umí řešit sám?

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 13.02.2012 10:04 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Ano, jsou jednotky, které se umí samy odmrazit a to naprosto automaticky. Já mám Duplex 330 EC a ta pozná námrazu. Potom zastaví ventilátor, který saje studený vzduch a teplý vzduch z interiéru ten výměník odmrazí a voda odteče. Jediná podmínka je mít všechno zaizolováno , aby ta voda zase někde nezamrzla, nebo nejlépe mít tu bednu ve vytápěné místnosti. V novém baráku bych to tak rozhodně udělal.
S pozdravem Laďa

Datum: 13.02.2012 10:40 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Z Vašeho popisu je patrno, že Vám v tu chvíli začne fungovat jednotka jako velmi drahý ventilátor, protože hromadně začne odvětrávat teplý vzduch z místnosti, kterým rozmrazuje výměník. A toho bych se právě rád vyvaroval.

Datum: 13.02.2012 10:46 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pak stačí dát elektrický předehřev
provoz vyjde levněji než-li zemní registr

Datum: 13.02.2012 10:50 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A jak se tváříte na HP? Sice je to investice kolem 20 tisíc, na stranu druhou ovšem provoz zadarmo bez jakékoliv závislosti na energiích. Dle mého názoru to také vydrží více, než provoz elektrického přitápění, u kterého je zase drahý provoz jako takový.

Datum: 13.02.2012 11:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
stačí si spočítat
obdobně jako se ZR

Datum: 14.02.2012 10:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Provoz zemního registru je taktéž zadarmo, ne? Samozřejmě jsou vyšší náklady na jeho pořízení. V každém případě si něco rád nechám doporučit od odborníků, protože sám jsem v tomto naprostý amatér.

Datum: 14.02.2012 15:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
vase uvahy jsou naprosto spravne - smekam pred tim,ze jste laik v oblasti VZT.

zobrazuji 1 - 30 z 100   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.