Dobrý den , chtěl bych poradit jaký systém níže popsaný bude lepší. 1. použití jedné aku. nádoby 800l s 1 výměník pro solar a 1 pro TUV 3,3m2 + návarky k napojení na kotel na tuhá paliva 2. použití aku nádoby 800l s návarky k napojení na kotel na tuhá paliva a zvášť 200l nadoba na TUV s výměníky pro připojení solaru 1m2 a pro připojení z kotle.U té to varianty prosím jěště o doplnění pořadí zapojení. 1 nebo 2 systém by byl zapojen v domě s podlahovým vytápěním. Předem děkuji za odpovědi.
Mohu vřele doporučit mám ji zapojenou s kotlem na dřevoplyn Attack DPX 15 Profi+100HP trubic +KK dakon KS 24B. Rozdíl mazi teplotou v aku a výstupem výměníku TUV při zatížení je menší jak 3°C. Jinak na mail
http://www.reflexcz.cz/cz/kombinovane-zasobniky-rak A co říkáte na tuto nádobu,ní ten výměník na TUV nesprávně umístěn jen v horní částí nádoby,jelikož jak tady pročítám diskuze tak by měl být umístěn nejlépe v celé ploše výměníku nebo se mýlím?
Dobrý den, při výběru aku nádrže jsem narazil na na jednu věc jestli jde aku nádoba s výměníkem pro ohřev TUV připojit na cirkulaci a jestli tak jak,jelikož u aku nádob s vnořeným zásobníkem je přímo návarek na cirkulaci,vstup a výstup.Předem děkuji za odpověď
Ano nádrž s průtokovým výměníkem TUV jde napojit na cirkulaci. Akorát že se ta voda netočí přes vnořený zásobník u jiných provedení. Cirkulační voda se vrací do termostatického trojcestného ventilu kde se do ní přimíchává výstup z průtokového výměníku. Jednoduché a funkční.
Dobrý den pane Kopřiva,mohl by jste mi navrhnou zapojení otop.systému?Blíže k mím představám : kotel Atmos AC25S s úpravou pro hořák,aku nádobu o velikosti 500l až 800l s průtokovým výměníkem na TUV a výměníkem pro solární ohřev ,podlahové vytápění ve dvou podlažích každé ze svým rozvaděčem,tepelná ztráta domu 5.5kw,dům bude obývan čtyřmi osobami.Soláry do budoucna zatím jenom kotel na tuhá paliva a případný dohřev el. patronou mimo top. sezónu.Minule jak jsem tady řešil vyběr aku nádoby jsem se přiklonil k vaší variantě jedné kombinované nadoby s výše uvedenýma výměníkama.Mám, ale obavy ohlednně letní sezóny kdy nebudu mít ještě solární ohřev, že natopovat jen el.patronou aku nádobu o velikosti 500l až 800l by se mi prodražilo.Je to možná obava zbytečná z mé nevědomosti , jelikož nevím do jaké míry v této nadrži bude fungovat strtifikace teplé od studené vody a proto bych pak nenatopoval uřcitě celý obsah nadoby, ale jen část.Předem děkuji rady.
Bohužel nemám finanční ani časovou kapacitu navrhovat na diskuzním fóru otopné systémy. Musím vydělávat peníze a to jistě chápete. Stejně tak jako tak bude potřeba ruka projektanat který vše jako celek navrhne, spočítá a zakreslí. Jako inspiraci si prostudujte web techtransu který takové nádrže vyrábí. Jen tak celkově všeobecně. Pokud nebudete chtít bejt dodatečně zklamán polofunkčností a ve výsledku prodražeností systému tak budete potřebovat dobře vybavenou akumulační nádrž. Na tu napojíte všechny zdroje tepla a z ní také budete odebírat teplo do jednotlivých podlaží a průtokově TUV. 500L nádrž je opravdu málo, spíše těch 800L a výše. Pokud budete mít elektrické patrony osazeny jen v horní části nádrže tal budete natápět jen tu horní část (třeba 250L, záleží na umístění). Stratifikace funguje i bez stratifikačních udělátek a teplá voda se bude vždy držet nahoře a tudíž není potřeba natápět nádrž celou. To je velice rozšířený mýtus co šíří lidi co tomu nerozumí a nebo nemají zkušenosti.
I tak Vám děkuji,že jste mi rozptýlil mé pochyby ohledně ohřevu aku nádoby.Kdyby jste měl kontakt na nějakého dobrého projektanta, můžete mi ho prosím zaslat.Jinak Vám ještě jednou děkuji. Ps: bydlím v Opavě
Děkuji za rady,budu tedy volit 1 systém a požiju větší výměník pro připravu TUV.Ještě ohledně výpočtu objemu aku nádrže vhodné pro můj dům existuje nějaký vzoreček, kterým bych si to mohl spočítat?
Průtokový výměník pro TUV 3,3m2 nebude žádný zázrak a aby jste z něj dostal nějakou rozumnou dodávku vody tak budete muset nádrž natápět na vysokou teplotu. Koukejte se spíše po dvojnásobné ploše výměníku jinak se může stát že nebudete spokojený.