Autor: Petr Zabransky Datum: 10.02.2012 17:27 | uživatel: 108714
| Dobrý den, jsem uživatel, tzn. omlouvám se za používané výrazy, které asi nejsou přesně odborné a nejsem schopen vlastní opravy. Pravidelně nám zde kontroluje kotel firma z blízkého města, ale jsem asi snad poslední, co tento kotel tady v okolí už má (mi to stále tvrdí, asi chtějí abych si koupil nový :)). Samotný technik již není si moc jist a nakupovat součástky, když si není jist co to je, se mu nechce. Hmmm, super :( Rád bych se zeptal, co může způsobit níže uvedenou závadu. Kotel se snaží zapálit, plamínek je, ale jakoby si systém neověřil, že ten plamínek tam je a zhasne to (tj. nepustí tam ten plyn aby se to rozhořelo na celý hořák). Tak se to pokouší zapálit nekolikráte za sebou. Někdy se to chytne a jde to, ale někdy to hodí do chybového hlášení "--" - podle manuálu "porucha v obvodu zapalovací automatiky". Při stávajících mrazech ještě se přidala "závada", že kotel nevypne při dosažení dané teploty (+-), ale klidně topí dále i třeba až o 1,5 C navíc. Jestli to s tím souvisí (?) či si to jen "předtápí" při větším poklesu teploty, ale nikdy jsem si toho za provozu nevšiml, že by takto hodně přejížděl danou teplotu. Pročetl jsme si zde diskuzi a jak jsem pochopil asi je možných více variant - od čidla po elektroniku. Dá se to prosím nějak zjistit co by to mohlo být? Chápu, že když to někdo vidí, je to lepší, ne vždy to ale přejde do chyby. Kotel je z roku 1999, takže pochopím, že už něco odejde, opravě se nebráním (Roudnice n/L). Děkuji za váš čas a nápady, jak to vyřešit, či koupit a nechat si namontovat. Petr Zábranský
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Pavel Pavlo Datum: 11.02.2012 07:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100426 reakce na ... | Dobrý den. Vaše závada je poměrně jednoduchá. Máte dvě možnosti- 1, Buď vám vymění servisák celý pilotní hořáček + elektrody-hlavně ionizační.Jedná se o to,že kotel sice zapílí pilota ,ale ten je většinou tak vyhřátý a vyrezlý,že nemá tu správnou formu plamene atd....Tím vás nebudu zatěžovat. 2, Jste už jeden z mála,který má pilotní zapalování.Fabrika totiž od tohoto stilu zapalování ustoupila a začala dělat přímé zapálení elektrodou na hořák. Takže máte možnost si kotel nechat předělat na přímé zapálení. To ovšem musí dělat servisák který to umí-není to nic velmi komplikovaného,ale pokud by s tím neměl zkušennosti tak to bude dělat jen těžko.Musel by vyměnit obě elektrody a zapalovací elektroniku+přeprogramovat řídící elektronoku. 3, Existuje ještě jedna možnost-tu provádím třeba já-lze předělat zapalovací elektronika (upravit) z pilotního na přímé zapálení,ale to by musel opravdu ten servisák umět. Je to ta nejrychlejší a nejlevnější varianta. Startování kotle je potom mnohem rychlejší,komfortnější a spolehlivější. Mám ve své oblasti už snad všechny kotle předělané na přímé zapálení. Dále-překročení teploty přez nastavenou mez o 1-2°C není nic neobvyklého,toho si nevšímejte,nemá nic společného s vaším problémem.
|
|
 | Autor: Petr Zabransky Datum: 12.02.2012 09:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108714 reakce na ... | dobrý den, děkuji moc za vaši vyčerpávající odpověď a za Vaši radu a pomoc. Pokusím se tady s ním dohodnout. Petr Zábranský
|
|