Hodnoty RJ Dantherm HCV 5 |
Autor: Jiří Honzátko Datum: 10.02.2012 19:04 | uživatel: 108503
| Fotogalerie:
Zdravím, můžete se, prosím, vyjádřit k těmto hodnotám? Předem děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 11.02.2012 13:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Ty úvodní dvě fotografie jsou fyzikální protimluv a podle mě to svědčí o poruše teplotního čidla na vstupu RJ. Podle toho zobrazení máte teplotu v interiéru vyšší o 4 - 5 °C, než ukazuje čidlo na vstupu do jednotky. Ono to sice může být způsobeno i ochlazením vzduchu v rozvodech, ale to by byla celkem fatální chyba se takto připravovat o energii. A toto zrovna nepředpokládám. Ono to také souvisí s tou třetí fotkou, kde ten rozdíl je také takový, ale účinnost je naprosto jiná, ale úvěřitelná. Takže jestli ta teplota špinavého vzduchu na vstupu do RJ je jiná, jak interiérová teplota vzduchu, tak je něco špatně. Vadné teplotní čidlo, nebo ztráta tepla v přívodní trubce. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 11.02.2012 13:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Ztratit 200 W výkonu (jak jsem to na prstech spočítal) není vůbec žádný problém na délce 20 m při výkonu 150 m3 za hodinu. Ten ztrátový výkon odpovídá snížení teploty o 5°C. V odtahovém potrubí panují zcela jiné přestupové činitele alfy jak u přirozené konvekce (určitě 10x vyšší). Někdo bude namítat ale je to izolované. To jistě ale jsou tam třeba objímky, průchody zdí a podobně kde možná izolace není a vzhledem k vodivosti materiálu jsou schopny stáhnout teplo z dalšího metru potrubí a odvést jej jinde a izolace tomu na povrchu nepomůže. Když tomu přidáme trochu infiltrace na spojích, tak to čidlo ukazuje možná dobře ale krutou pravdu, chybí nám 5 kJ tepla na kubík odtahovaného vzduchu. Časem a oklikou se dostaneme opět k vyjádření efektivní účinnosti rekuperace (jak to činí v zahraničí), kde koeficient ztrát na přívodním potrubí je zahrnut do bilance včetně přisávání.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 11.02.2012 13:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Ono také tak trochu záleží na umístění té bedny. Když se kouknete do prospektu, tak je víceméně vyrobena tak, aby se vešla ko kuchyňské skříňky. 4ili, neděla bych si iluze, že je sama o sobě nějak zaizolována. Odkaz: http://konsta-praha.cz/wp-content/uploads/11.pdf a jsou tam i grafy účinnosti a také tam nikdo netvrdí, že ta účinnost je konstantné pro všecny domy a všechny průtoky a teploty. Ale je tam uvedeno, jaká je teplota a RV v interiéru a v exteriéru a také o jaký dům se jedná. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 11.02.2012 17:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Děkuji za názory. Zámerně jsem sem dal pouze tato fota bez jakýckoliv podrobností. Rozhodně to není žádná zkouška či čertovina (jak si někdo myslí na airforu). Rekuperaci mám pouze 2 týden, ale ani mě se ty hodnoty nelíbí... RJ je umístěna v TM. Přibližný popis rozvodů je v příloze. RV je po celém domě mezi 40 až 50%. Teploty od 20 do 24°C. Sací rozvody jsou doizolovány dvěma vrstvami vaty 14 cm. Část přívodových taky, zbytek pouze jednou vrstvou vaty. Jednotka by dle prospektu měla mít izolaci cca 3 cm. Obvodové zdivo je z GT bloků selekt, okna 8 komora s trojskly - Slovaktual. Po instalaci bylo provedeno měření tlaků a teplot u výústků a prý bylo vše normě. Díky za další nápady.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 11.02.2012 17:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Mám 2 otázky: Můžete "prozradit" z čeho je to odtahové potrubí, materiál a průměr? Kolik si myslíte, že by měla být teplota těsně před vstupem do rekuperace, když z místnosti je odtahován vzduch o teplotě 23°C ? Stačí odhad.
|
|
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 11.02.2012 18:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Materiál viz. příloha. No kdyby neexistovaly žádné ztráty tak 23°C, ale to má zřejmě jen p. Kocina. Osobně sem si myslel, že s vstvou 28 cm vaty bych mohl dosáhnout aspoň na 20°C.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 11.02.2012 18:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | To jste mne dal diplomatickou odpověď, že "kdyby neexistovaly ztráty". Řeknu svůj názor. Někdy to tak chodí, že se nepříznivě sejdou "veličiny". Je normální, že váš teploměr ukazující v místnosti teplotu má chybu plus 1°C (není určitě kalibrován ), teploměr elektronický v bedně ukazuje méně mínus 1°C, tepelná ztráta potrubím, kterého je možná více jak 20 m je 2°C a přisávaný vzduch dělá ztrátu 1°C (pochybuji, že jste kontroloval všechny spoje a těch tam bude). Takže diferenci 5°C máme vysvětlenou. Nevidím v tom nic tragického. Kdyby jste měl možnost využít nějakého otvoru před vstupem do rekuperace a vsunout tam do proudu vzduchu na chvíli jiný teploměr ověřený (ne elektronický a když ano, tak kalibrovaný). Nesmírně by mne to zajímalo nakolik jsem se spletl. Edit: Před 14 dny jsem vracel do obchodu elektronický teploměr, který ukazoval desetiny ale s chybou plus mínus 1 °C a desetiny generoval - vzorkoval s chybou asi 7 až 9 desetin a co 5 sekund se ukázala jiná teplota skokově změněna. Poukázal jsem na to že je to Čína a bylo mne řečeno, že všechny druhy jsou z Číny, protože ten z Evropy by stál 800Kč a nikdo by jej nekoupil. Peníze mne byly vráceny.
|
|
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 11.02.2012 20:43 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Co na to říct, 1°c sem 1°C tam... Otvor v těchto mrazech hledat určitě nebudu - byl sem rád, že jsem doizoloval. Měl bych otázku - až bude venku +20°C a jednotka stále bude ukazovat hodnoty v poměru sání nižší nez výfuk, co pak? P:S. Teplotu teploměrů mám porovnávanou kalibrovaným teploměrem :)
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 11.02.2012 20:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Až bude venku 20°C dlouhodobě, to znamená že se ohřejí i ty schované části domu, tak pak se ukáže co ten teploměr vlastně ukazuje. Pak už nebude vadit ani přisávání ani přestup nebude.
|
|
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 12.02.2012 21:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | "Co si ztěžujete, účinnost nad 100%". Nicméně chyba může být i v tom měření, kde je umístěno čidlo. Jestli na boku potrubí, pak ukazuje méně a to ze 2 důvodů, je chladnější stěna a proud vzduchu letící potrubím má kromě rychlostního profilu i teplotní profil a ten má tepleji uprostřed. Takže teploměr postrčený doprostřed proudu by mohl ukázat jinou teplotu.
|
|
| |
Autor: vaclav krejzar Datum: 10.02.2012 21:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107916 reakce na ... | Je zajímavý, že tam chybí teplota výfuku. Asi výrobce ví proč. Je to velmi málo účinná rekuperace, ale to je u rotačních výměníků běžný. Když se přívodu dostává teplo z přívodu, zůstávají teploty vysoko a kvalita větrání je také snížená.
|
|
| |
| |
| |
| |
| |
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 10.02.2012 20:14 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Záměrně jsem zvolil tyto fotky... Když se zadaří, což není moc často, tak jsou takovéto hodnoty.
|
|
 | Autor: petr kocina Datum: 11.02.2012 09:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | dosahuji lepsich parametru.tim se nevytahuji jen konstatuji. kazdopadne diky za zverejneni. sani -12,8st vstup do baraku 19,7st spinavy z baraku 21,8st a vystup ven 7,1 objemovy prutok cca 85m3/hod
|
|
| |
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 11.02.2012 12:27 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Zdravím, já sem nestál o "poděkování za zveřejnění", ale vyjádření k hodnotám, které jsou na DO zobrazeny.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 10.02.2012 20:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Nevidím tam nic neobvyklého. To že odtahovaný vzduch poklesne než dorazí k čidlu není nic nemožné a taky se nic neví o těsnosti a částečnému mixu uvnitř rekuperace. Zkuste poměřit teploty vložením jiného teploměru do jednotlivých odtahovaných náustků.
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 10.02.2012 21:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Ano, na to jsem se ptal. Když uvážím plochu povrchu ( nevím průměr ale to ani není nutné), tak je to docela slušný výměník, takže se nedivte. Pokud jedete na menší výkon, tak přepnutím na nejvyšší by se ta odtahovaná teplota měla o něco zvýšit a tím by se potvrdilo, že se to ztrácí výměnou přes povrch potrubí (i když je zaizolované).
|
|
 | Autor: Jiří Honzátko Datum: 10.02.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108503 reakce na ... | Při vyšším výkonu opravdu teplota sání vzroste. Hadice jsou doizolovány dvěma vrstvami vaty 14 cm.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 10.02.2012 23:39 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | To je dosti izolace a co možnost falešného přisávání. I když to by se teplota sondy ještě snížila nebo neměnila.
|
|