Zateplení |
Autor: Karel Kačor Datum: 11.02.2012 13:19 | uživatel: 101564
| Ahojte, potřeboval bych poradit od někoho kdo má srovnáníse sotřebou za topení před a po zateplení. NEchali jsem se ukecat na cihlu 44 na pěnu s tím, že nemusíme zateplovat (původně bylo v projektu cihla 40 a 14 polystyren). Teď jsem nějaké peníze zdědil a jelikož je investice do bydlení nejlepší opět uvažuji nad zateplením aspoň 10 cm polystyrenem. Je schopen mi někdo poradit jestli jít do toho nebo ne? Ptla jsem se dvou lidí dozor říkal, že nezateplovat, že se to nevyplatí, člověk co nám počítal energetický štítek říkal rozhodně zateplit. Jde mi jen o to, že někde jsem viděl video na kterém byla roční úspora v řádech tisíců, což se při návrotnosti asi nevrátí.Díky
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Laďa Jaskva Datum: 11.02.2012 15:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Netuším jakou máte plochu obvodových stěn a také netuším, jaké přesně máte ty tlustocihlovzduchy. Ale podle nějakých průměrných hodnot můžete ušetřit zhruba kolem 2W/m2 fasády. To dělá za den na 100 m2 fasády a topnou sezónu 240 dnů úsporu : 2 x 24 x 100 x 240 = celkem 1.152.000 Wh= 1.152 kWh. Čli v plynu to dělá na fasádu 100 m2 úsporu zhruba 1.958 Kč/ rok. Takže je to na Vás, zda se taková úspora pro Vás vyplatí. Jestli máte již hotovou fasádu, tak se to asi nikdy nemůže vrátit. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Karel Kačor Datum: 11.02.2012 15:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101564 reakce na ... | Dobrý den, děkuji říkal to i dozor. Máme okna trojsklo, ale díky tomu, že nám ho nabídli za cenu dvojskla, jinak bychom vzali dvojskla. No nic, spočítal jsmen to návratnosti skoro na 40 let, což při životnosti toho zateplení asi nemá smyl ani řešit. Kdybych začal stavět nyní, tak bych ty peníze vložil do tepelného čerpadla. Ještě bych měl jeden dotaz, jakou velikost zateplení by jste dal do podlah? Počítáme s dřevěnou podlahou a tepelnými konvektomaty.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 11.02.2012 15:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100652 reakce na ... | Máte na to dost zjednodušený pohled. Celkové zateplení se třebas nevyplatí, ale co tak nějaký kompromis? Dost často se např. kombinují okna tak, že na sever přivrácené 2 strany domu se dávají 3skla, na jižně 2 přivrácené (kde jsou sluneční zisky) 2skla. Tím se realizuje většina možných úspor, ale jen za polovinu rozdílu nákladů 3skla 2skla. To samé se zateplením. Určitě se vyplatí zateplit severní stěnu, popř. stěnu, která má co nejmenší členitost. Čím členitější zeď (okna, vykýře,...), tím je zateplení dražší, protože je tam více klempířských a jiných komplikujících prvků. Dnes jsem šel kolem bytového domu z 50tých let, který byl přesně tak zateplen - byly zatepleny jen 2 boční stěny, které jsou zcela bez oken. Pročpak tak asi? Protože zateplení čelních stěn s okny by bylo 2-3x na práci dražší na m2.
|
|
 | Autor: Karel Kačor Datum: 11.02.2012 16:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101564 reakce na ... | Dozor říkal, že severní stěnu máme postavit z cihel 50, jenže loni v únoru k padesátkám ještě nebyly doplňky, tak jsme koupili 44. Hold letos už jsou k padesátce doplňky:-) Teď mě napdá jen ta podlaha.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 11.02.2012 19:57 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100033 reakce na ... | Na zatplení podlahy jste se měl zeptat před položením první cihly. Teď už je to (v přijatelné cenové relaci) neřešitelné.
|
|
 | Autor: Karel Kačor Datum: 12.02.2012 11:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101564 reakce na ... | V projektu mám výšku podlahy 23,5 cm, takto jsem to i stavěl. Jelikož nebudeme mít podlahové topení uvažuji, že bych výšku podlahy snížil, nejspíš bych musel snížit i podhledy, kvůli zachování 2,5 metrů vnitřní výšky.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 12.02.2012 13:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Z hlediska topení je ta výška celkem jedno. Z hlediska teplených ztrát je snížení podlahy zmenšením zateplení chyba a současné snížení podhledů, či stropů je z toho vyplývající blbost. Čili všechny izolace nechte tak, jak jsou a řiďte se pravidlem, že izolace není nikdy dost. Do 40 cm nic a nikde nezkazíte. S pozdravem Laďa
|
|
| |
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 13.02.2012 07:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | flákačikocinijoudo,vidláku@CSC ty zase mluvíš z cesty. přečti si, na co se tazatel ptal a co řeší. joudo
|
|
| |
| |
 | Autor: petr kocina Datum: 13.02.2012 13:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105454 reakce na ... | resi zatepleni a vy jste mu vase zkusenosti ze zatepleni neposkytl - takto si rady rozhodne nepredstavuji !!!!!!! teorii si muze precist vsude kdyz ma k dispozici inet !
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 13.02.2012 14:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | flákačikoconijoudo,vidláku @CSC ty prostě nečteš vo co gou. pán se neptal na zkušenosti z realizace zateplení. pán se ptal jestli, když se nechal ukecat na lepší materiál se vyplatí to zateplit. joudo, on už má postavený dům, joudo ty jsi opožděný, až zaostalý. prostě flákačkocinijouda,vidlák@CSC stačilo by , abys tu nebyl za vola, abys četl, na co odpovídáš a dal to do souvislosti. joudo
|
|
 | Autor: Ladislav Polášek Datum: 12.02.2012 13:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100401 reakce na ... | A proč chcete tloušťku podlahy snižovat? - hydrozolace 5mm - tepelná izolace 160mm - 2x80mm - separační vrstva - potěr 50-60mm - nášlap 5-15mm No a jste někde kolem projektované tloušťky
|
|
 | Autor: Karel Kačor Datum: 12.02.2012 14:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101564 reakce na ... | Díky zarady. Vycházel jsem z toho, že v projektu jsem měl zateplení obvodových zdí, kteríé jsem si díky pana Jaskvy spočítal, že je to zbytečné. Uplatnil jsem to i na podlahu, ale jak vidím, tak to není to pravé ořechové. Ještě jednou díky.
|
|