nízká vlhkost v novostavbě RD |
Autor: Petr Čech Datum: 11.02.2012 17:42 | uživatel: 108736
| Dobrý den, od 31.1.2012 bydlím v novostavbě RD. Těsně před stěhováním nás děsila obrovská vlhkost a to cca 84% (v lednu po malování dokonce přes 90%), byla věčně mokrá okna, nic neschlo, prostě hrůza, bál sem se, že se mi pokroutí nábytek, až se přestěhujem... Během počátečních dní topení (el. přímotopy + el. topná kabel v podlaze) vlhkost klesla na cca 70%, tak sem si oddechl, ale teď mě vlhkost straší opět a to v obráceném směru, protože neustále klesá a po 14 dnech bydlení je již pod 30% vlhkosti vzduchu!!! Je pravda, že denně topím v krbových kamnech (s externím přívodem vzduchu) a že dům, hlavně jeho část, kde mají krbovky přímou účinnost, přetápím na cca 23st... Poradíte mi prosím někdo, v čem je problém, že je vlhkost tak nížká? S partnerkou máme oba silnou rýmu a nemůžem se jí zbavit a obávám se, že to má přímou souvislost právě se suchým vzduchem v obýváku, kde trávíme většinu času...
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Tomáš Doležal Datum: 11.02.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100275 reakce na ... | PPři takto extrémních a dlouhotrvajících mrazech je to logické. Venkovní vzduch má teď přes den teplotu cca -10 st. a současně relativní vlhkost okolo 70% (dnes v Hradci Králové). Pokud vyvětráte celý objem místnosti, tak ten vzduch z venku ohřejete o 33 st., takže jeho relativní vlhkost po ohřátí bude někde okolo 7%. Samozřejmě to trochu vykompenzuje vlhkost v omítkách, vydýchaná pára a pára vzniklá při vaření / sušení prádla / sprchování atd.. ale to dlouhodobě nestačí. Při takovýchto mrazech dochází prři větrání a přetápění místností k výraznému vysušování interiéru. Výrazně omezte větrání, nepřetápějte a případně si pořiďte nějaký zvlhčovač. (na přímotopy asi mokrý ručník nedáte, ale jestli máte podlahovku pod dlažbou, tak prostě rozprostřete mokrý ručník na zem.) Pokud se rozhodnete pořídít si ultrazvukový zvlhčovač, tak si nejříve ověřte jak tvrdou máte vodu. Třeba u nás v Hradci je to tak šílené, že po pár dnech provozu na vodu z vodovodu je na černých předmětech vidět vrstvička extrémně jemného bílého prachu. Když tam ale liju demineralizovanou vodu tak to nedělá. P.S. Máme teď doma stejný problém - pokud dodatečně nezvlhčujeme, tak je vlhkost cca 27-30%. Naštěstí máme malé děti a hodně se pera a suší prádlo a daří se to zvedat na cca 33-35.
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 11.02.2012 21:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Je to zajimave - vetrame strojne s rekuperaci, na suseni pouzivame susicku, tudiz v dome zadne klasicke suseni pradla neprobiha a presto vlhkost nam jeste nespadla pod 40% :-) Je ale pravda, ze nemame krb. Naopak mame problem s rosenim oken predevsim v loznici a v koupelne. Tam steka voda po parapetu a kape na podlahu :-(
|
|
| |
 | Autor: Petr Čech Datum: 11.02.2012 21:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108736 reakce na ... | No v koupelně problém s vlhkostí nemám, tam je pře 60% a nad oknem na dlažbě je vody velké množství, stejně tak jako na okně... :-) Tak nevím, jestli ten krb ten vzduch tak vysušuje- ještě jednou dodám- ještě před 10 dny tu bylo téměř 90% a ráno sem měl mokré oblečení, papír se mi rozpadal v rukách a teď toto :-/...
|
|
| |
 | Autor: Petr Čech Datum: 11.02.2012 22:22 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108736 reakce na ... | Pálená cihla Heluz Family 50 (tenkostěnná tepelně izolační cihla) zděná na celoplošné lepislo, U=0,16...
|
|
 | Autor: Tomáš Doležal Datum: 11.02.2012 22:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100275 reakce na ... | My krb taky nemáme. Topíme radiátory ústředního topení. Bydlíme ve zrekonstruovaném podkroví a mám tady 11 střešních oken. Takže taky přirozené větrání, protože o nějaké velké těsnosti se moc nedá mluvit. Myslím, že výměna vzduchu bude z toho důvodu větší než u vás, protože u strojního větrání to v mrazu prostě přiškrtíte ,ale já tady mám trvalou mikroventilaci ;) Navíc stěny moc k rovnováze vlhosti nepřidají - bohužel jsme dávali SDK obklad jen 1x 12.5 mm. Jenže to bylo před 15 lety a tehdy jsem věděl houby. Teď už bych všude dával 2xSDK. Teď aktuálně mám v ložnici 21.6 st a 41%, obývák 23 st a 35%. Ale vše zlé je pro něco dobré - kromě kondenzace na střešních oknech jsme nikdy neměli absolutně žádné problémy s plísněmi, vlhkostí atd....
|
|
 | Autor: Petr Čech Datum: 11.02.2012 21:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108736 reakce na ... | Díky za odpověď. Upřimně řečeno téměř nevětrám, asi tak jednou, max 2x denně otevřu na plno na velmi krátkou dobu okna, a to je ais tak vše... Jelikož tu bydlíme necelých 14 dní, tak z vaření, praní a podobně jsem toho moc ještě nedodal, protože "vařím" možná tak v mikrovlnce, kuchyň bude teď po neděli a pračku mi dovezli včera :-)... S tím přetápěním to neni jednoduché, kaman škrtím co to jde, ale i tak pokud hoří na minimální výkon (zavřený primární i sekundární vzduch), tak je v obýváku, kde trávím většinu dne cca 23st., pokud kamna zhasnou, dojde docela ryhcle k ochlazení prostoru pod příjemnou hranici a opětovné zatápění v kamnech je dost neekonomické, je lepší je držet ohřátá a udržovat pomalé hoření, než je nechat vychladnout a pak je naložit aby začaly opět účinně fungovat... a to že otevřu dveře do ostatních místností moc nepomáhá, teplota se tam zvedá velmi pomalu v obýváku zůstává téměř nezměnná... Uvažuji o nějaké nucené cirkulaci teplého vzudchu (odvod teplého vzduchu nad kamny přes nějaký větrák a hlinikévé potrubí do ostatních místností), ale po roční práci na stavbě domu už mi nějak chybí elán a odhodlání se do toho pouštět :-)... Vodu mám asi taky nic moc, dal sem na kamna sklenici s vodou, voda zmizel a sklenka je plná bílého prachu...
|
|
 | Autor: Martin Vybíral Datum: 18.02.2012 14:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104368 reakce na ... | Zdar.Jo to je dalsi boj.Vodni kamen.Magnet nepomaha snad filtr ze soli co stoji kolem 15tisic a vic a to chcou 41kc za 1m3 :)
|
|
 | Autor: Petr Čech Datum: 19.02.2012 00:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108736 reakce na ... | Zdar :-D, jo ta voda je děs, baterka vypadá po každém puštění vody, jak kdybych ju měsíc nemyl a když si napustím sklenku vody, tak to vypadá, jak kdybych si nalil odstředěný mlíko :-/... Taky sem přemýšlel nad magnetem (invstovat do filtru nebo změkčovače se mi nechce), su zvědavej, jak dlouho tady přežije pračka... Si vrtni studnu a budeš si napouštět měkkou vodu ale s příchutí Čang z tý jeho supertěsný jímky :-D...
|
|