Ohřívat vodu elektřinou nebo plynem?

Autor: Jakub Živný
Datum: 11.02.2012 18:21
uživatel: 108738

Dobrý den,
chystáme se rekonstruovat část rodinného domu. Chci zachovat vytápění na dřevoplyn (kotel Atmos 25 kW) v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem.
Pro zlepšení účinnosti topné soustavy chci zařadit akumulační nádrž, ve které by byl integrovaný zásobník na teplou užitkovou vodu. V topné sezóně by se TUV ohřívala pomocí jednoho či druhého kotle. Ale problematický je ohřev mimo topnou sezónu. Do budoucna uvažuji o solárním ohřevu, ale za současné situace se mi to nevyplatí.
Bylo by lepší ohřívat plynem nebo umístit do zásobníku ještě elektrickou patronu a ohřívat elektřinou?
V současné době mám tarif D25d

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jakub Živný16.02.2012 18:02
Petr Zíka15.02.2012 18:30
Jakub Živný14.02.2012 22:51
Jakub Živný12.02.2012 11:36
Laďa Jaskva11.02.2012 22:56
zdeněk svoboda11.02.2012 18:57

Datum: 14.02.2012 22:51 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Konzultoval jsem toto řešení s jednou firmou a navrhli ohřev TUV mimo topnou sezonu plynem a to tím způsobem, že se bude nahřívat zásobník jen z horní části, kde se odebírá TUV.
Chtěl jsem se jen zeptat, jestli s tím nemá někdo zkušenost.
Děkuji

Autor: Petr Zíka
Datum: 15.02.2012 18:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100057
reakce na ...
Funguje mi to tak bez problémů. Dražická NADO 750, dole jen solár, horní půlka napojena na plyn.

Datum: 16.02.2012 18:02 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Můžu se zeptat jak máte vyřešenou regulaci? A ještě kolika členná domácnost jste?
Děkuji

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 11.02.2012 22:56 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Ta Vaše kombinace kotle na dřevoplyn a plynového kondenzačního kotle je neobvyklá a v podstatě i špatná. Kondenzační kotel má největší opodstatnění při nízkoteplotním systému ( nevyšší účinnost ) a dřevoplynový naopak při vysokoteplotním systému. Vřazením AKU nádrže do topného systému ty rozdíly ještě zdůrazníte, neboť KK pojede ve vysokoteplotním režimu, aby jste do nádrže naakumuloval co nejvíce tepla. Vnořený zásobník do AKU není nejlepší řešení. Zde bych právě využil ten KK na ohřev TUV v nepřímoohřívaném bojleru, aby se nemusela nahřívat celá AKU nádrž. V případě, že v budoucnu použijete solární ohřev, tak prioritně budete natápět bojler a přebytek uložíte do AKU.
Takže elektriku bych úplně vypustil, leda že byste to prosadil jako elektrokotel a dostal přímotopnou sazbu D45d.
S pozdravem Laďa

Datum: 12.02.2012 11:36 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ano, nejspíš to není nejlepši kombinece topidel, ale jsou v současné době instalované a nechci je měnit. O hořevu vody z akumulační nádrže uvažuji z toho důvodu, že převážně topím na dřevo. Akumulační nádrž bude nutnost kvůli podlahovému vytápění.
Napadla mě ještě jedna vyrianta a to, že by se TUV ohřívala jen plynem a v akumulační nádrži by byl jen výměník na předehřev.

Autor: zdeněk svoboda
Datum: 11.02.2012 18:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108541
reakce na ...
pokud nevytvoříte kvalitní zateplení tj.podlaha,strop-půda a vnější
obvodové zdivo, tak nežádejte o tarif D45d ,jinak protopíte celou výplatu

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.