Autor: Iveta Pobořilová Datum: 11.02.2012 22:19 | uživatel: 108741
| Dobrý večer, mohla bych poprosit o radu. Bydlíme v podkroví, máme sedlovou střechu, nad námi je prostor o rozloze asi 70m2 a metr na výšku. Máme to izolované polystyrenem, skelnou vatou. Začalo nám zatékat do obyváku a my zjistili,že celá střecha, desky jsou prosáklé vodou, místy zmrzlé. Nevíme zda je to nedostatečnou izolací a teplo stoupá od nás a sráží se to. Stačila by zvýšit vrstva izolace? Ale nevíme co s tou sřechou teď v zimě, hodně v domě praská , dole popraskyly zdi je možné, že je to způsobené váhou střechy? Děkuji.
odpovědět na příspěvek |
|
Autor: Iveta Pobořilová Datum: 12.02.2012 11:15 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108741 reakce na ... | Dobrý den, moc děkuji za odpovědi. Uvažujeme že si najdeme nějakého stavaře ať se na to podívá. Možna jsme přišli na příčinu našich potíží. Před pár měsíci se nám narodilo miminko a tím pádem denně jede pračka a hlavně sušička, která vydává hodně tepla. A z toho stropu začalo kapat v době kdy ta sušička jela třikrát po sobě. Nás vůbec nenapadlo, že to musíme vyvětrat. Iveta
|
|
Autor: Pavel Kříž Datum: 12.02.2012 07:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100055 reakce na ... | Dobrý den, tak jak to popisujete se jedná o dvě nezávislé závady. Vlhkost v mezistřešním prostoru bude způsobena kondenzací. příčin může být několik. Nedostatečná parozábrana z interiéru, vyvedené odvětrání do mezistřešního prostoru, nebo také nedostatečné odvětrání mezistřešního prostoru. Praskání stěn může mít mnoho příčin a nelze takto, jen podle popisu, příčinu odhalit. V obou případech by pomohlo foto.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 12.02.2012 07:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Jasně, že to, co popisujete, je logické a ty příčiny jste vypsal zřejmě všechny. Před pár roky zde někdo prezentoval nový dům ( stavba na klíč ) s rampouhy z podhledů. Příčinou bylo vyvedení odvětrání kanalizace do střešního prostoru. Já jsem z informací tazatelky nabyl dojmu, že ta statická porucha má přímou souvislost s porušením paronepropustnosti stropní konstrukce a že ty dva problémy spolu souvisí, což je zde od klávesnice zřejmě nerozeznatelné. Nicméně na místě činu by se to dalo rozpoznat a identifikovat příčiny.A z hlediska odstranění příčiny by bylo asi nejlepší zjistit, že stačí vytáhnout odvětrání kanalizace nad střechu. nebo více větrat půdní prostor. Ostaní bude těžko řešitelné. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 12.02.2012 08:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Přiklonil bych se k názoru na nedostatečné odvětrání prostoru střechy. Sleduji půdu - podkroví často v zimě a případnou kondenzaci. Naštěstí to mám hodně otevřené a navíc velkou "ředící kapacitu". Tímto jsem chtěl naznačit, že máloobjemný prostor je více náchylný na přesycení vlhkostí než větší. Momentálně vrazit do nějakého otvoru ventilátor a odsávat 24 hodin aby dřevo alespoň trochu vyschlo, protože ty pohyby statiky můžou být v důsledku "nažití" voddou.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 12.02.2012 10:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Ještě ukázka jak mne zamrzají vystupující páry z odvětrání potrubí WC a kanalizace. Dříve jsem to měl také jenom na půdě ukončené. Můžu to čistit co 3 dny, naštěstí to nevadí, protože mám trubku 110 vytaženou až pod střechu a kapacita vzduchu uvnitř (asi 50 l) umožňuje expanzi při splachování. Dokonce prý se to tak dělá, že se odvětrání velkou trubkou vyvede nahoru a zaslepí.
|
|
Autor: Laďa Jaskva Datum: 11.02.2012 22:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Netuším, jestli zde najdete nějakou relevantní radu. Jednak Vašich informací je málo a ta porucha může souviset i s poruchou statiky. Čili, na Vašem místě bych si našel v nejbližším okolí nějakého stavaře, nejlépe vykonávajícího stavební dozor a toho to nechal posoudit na místě. To, co popisujete je natolik specifická a neurčitě definovaná porucha, že si to zde asi nikdo netroufne posoudit. Sorry. S pozdravem Laďa
|
|